Вести

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Савет за младе и Канцеларија за младе Градске општине Лазаревац у сарадњи са ДЗ „Др. Ђорђе Ковачевић“, Црвеним крстом Лазаревац, Центром за културу Лазаревац, Првим приградским позориштем и свим основним и средњим школама са подручја ГО Лазаревац организовали су манифестацију поводом обележавања 1. децембра Светског дана борбе против СИДЕ.

У Центру за културу Лазаревац одржано је предавање на тему превенције СИДЕ за ученике 7. и 8. разреда основних школа и 1. и 2. године средњих школа. На предавању се испред Савета за младе обратио заменик председника Урош Столић, који се захвалио свим субјектима који су учествовали у организацији ове манифестације, а нарочито директору ДЗ „Др. Ђорђе Ковачевић“ и директорима школа и истакао значај едукација на тему здравља младих. Такође, Урош Столић је најавио наставак едукација на тему превенције СИДЕ током месеца децембра које ће се одржати у свим школама са подручја ГО ЛАзаревац, као и едукације које су везане за здравље младих и здраве стилове живота које ће Савет за младе од 2016 године организовати.

Бојан Вељковић, члан Већа градске општине Лазаревац задужен за координацију рада Савета за младе поздравио je све присутне и рекао да 1. децембар Светски дан борбе против СИДЕ представља јединствену прилику да информишемо и подсетимо јавност да ХИВ није нестао и да подстакнемо нашу заједницу да постоји потреба да се подигне свест, победе предрасуде, побољша образовање о превенцији и начинима заштите од ХИВ-а, али и покажемо подршку према људима који живе са СИДОМ. Такође, Бојан Вељковић је истакао да Градска општина Лазаревац едукацијама на тему здравља младих жели да подстакне правилан развој младих у нашој општини, али ће радити и на усавршавању младих и у осталим сферама живота, јер млади представљају веома битан сегмент нашег друштва и што се више буде радило са младима и улагало у њих, више се улаже у будућност општине Лазаревац.

Директор Дома здравља "Др. Ђорђе Ковачевић" Др Јован Милојевић,поздравио све присутне и захвалио се општини Лазаревац, Савету и Канцеларији за младе, директорима школа, Црвеном крсту, Центру за културу, Првом приградском позоришту, а највише младима који су дошли да одслушају предавање. Директор је, у свом предавању, младима на пријемчив начин, објаснио шта су вирус ХИВ и болест СИДА, на који начин се млади могу инфицирати вирусом, а касније и оболети и што је најважније на које начине да се заштите од овог вируса, замоливши на крају предавања младе да брину првенствено о себи, а онда и о себи блиским особама. За потребе предавања глумци Првог приградског позоришта су по први пут извели кратку представу "Здраво дневниче", која је заснована на истинитој причи девојке која се заразила ХИВ-ом.

Окупљеним младима је приказан и едукативан филм "Дечко који се стидео". Након предавања је организована подела пропагандног материјала на штанду код Рударске чесме у Карађорђевој улици.