Вести

ТРИБИНА „ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ОД НАСИЉА НАД ЖЕНАМА И НАСИЉА У ПОРОДИЦИ“ ОПШТИНСКОГ ОДБОРА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

У оквиру акције „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, Општински одбор Српске напредне странке на иницијативу Уније жена, организовао је трибину под називом „Превенција и заштита од насиља над женама и насиља у породици“. На трибини су говориле су председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић и психијатар др Љиљана Божовић.

Трибина је привукла велику пажњу припадница лепшег пола, па је простор Модерне галерије био тесан да прими све заинтересоване. Трибини су присуствовали и посланик у народној Скупштини Републике Србије Милош Тошанић, одборник у Скупштини града Београда Светлана Костић и председник Савета за здравство Српске напредне странке и директор дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић.

Др Јован Милојевић отворио је трибину, захваливши се свим припадницама лепшег пола које су се одазвале овој трибини. Такође, истакао је значај организовања трибине ове врсте, посебно што се овим видом комуникације жене могу додатно информисати и упутити уколико се нађу изложене насиљу.

Према званичним статистичким подацима, свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља - физичког, сексуалног, психолошког или економског. Насиље и даље често остаје „невидљиво", што нажалост води ка трагичном исходу. О овој теми не може се говорити само када се трагедија деси, већ свакодневно, а да превенција сваког облика насиља мора бити обавезна тема и у свим друштвеним слојевима, нагласила је Марија Обрадовић председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове , говорећи на трибини у Лазаревцу о превенцији сваког облика дискримнинације над женама и насиља у породици. Посебно истичући значај Министарства унутрашњих послова Републике Србије, као најбитније „карике“ у сузбијању насиља над женама и у породици.

Пред насиљем несмемо зажмурити, биле су прве речи Весне Станојевић, координаторке Саветовалишта против насиља у породици. Говорила је о примерима из живота жена које су збринуте у Саветовалишту, о проблемима кроз које су пролазиле а посебно деца, жртве породичног насиља, истакавши важност охрабривања жртве да пријави насилника, као и стицање поверења у институције државе. Превазилажење стереотипа, економнско оснаживање жена, одговорност насилника, али и одговорност институција које, поред најближе околине морају бити права подршка теме су о којима треба разговарати сваког дана.