Саопштења

Празним претњама Драгослав Петровић сакрива истину о злоупотребама буџета

Сваки пут када треба да објасне зашто расипају паре војвођанског буџета, покрајински шефови Драгослав проф. др Петровић и Бојан др Пајтић прете својим критичарима кривичним пријавама за клевету. Кривичним пријавама које никада нису, ни неће поднети, Петровић и Пајтић су десетак пута претили Градском одбору Српске напредне странке у Новом Саду, онда су претили централним органима СНС, а сада Петровић прети Милошу Вучевићу, председнику Градског одбора СНС и градоначелнику Новог Сада. Ни ову најновију претњу Петровић неће остварити зато што кривично дело клевете не постоји у Кривичном законику, па се за непостојеће дело не може поднети ни кривична пријава, ни против Вучевића, нити против било ког другог.

Увек када желе да избегну расправу о штеточинском трошењу покрајинског буџета, уместо да одговоре на питања где су наши новци, Петровић и Пајтић прете кривичним пријавама које не подносе. За разлику од њих, грађани су прихватили позив СНС да надлежним органима поднесу кривичне пријаве против Петровића и Пајтића за кривична дела злоупотребе положаја, власти и моћи, која итекако постоје у Кривичном законику. То је разлог за велику нервозу покрајинских шефова. Страх их је од нових пријава и одговорности.

Поводом кривичних пријава предузећа Oksibar из Бачке Паланке поднетих против Петровића и Пајтића најзад се огласио Драгослав проф. др Петровић, који месецима не објашњава где је нестало 35 милиона евра из Фонда за субвенционирање погона нових технологија у АП Војводини; зашто је шездесетак субвенционираних фирми у стечају, или послују са губицима; или зашто субвенциониране фирме уместо новца враћају четкице за зубе, сифоне, депилаторе, антифриз и метле… Уместо сувислих одговора, како је ред у демократији, он поново прети онима који имају суверено право да питају, чак и преко кривичних пријава.

Петровић није објаснио зашто су фирме Dandy Pro, DC Merkator, Zobex Company Internacional, Eco Tape i Biopetrol из кривичне пријаве Oksibara, упркос субвенцијама, завршиле у стечају и где су паре које им је поклонио и зашто им је поклонио. Петровић тврди да је Покрајина покренула судски поступак против ових пет фирми, као и многих које нису вратиле паре (нити испуниле уговорне обавезе да отворе погон нових технологија и запосле најмање 20 радника), у нади да то нико неће проверавати. Истина је да свако, у Агенцији за привредне регистре, може да сазна да стечај у пет фирми из кривичне пријаве Оксибара није покренут због тужбе Покрајине, већ због пријаве Народне банке Србије. Као што је то случај са половином од више од 100 фирми, које су пропале са Петровићевим и Пајтићевим субвенцијама.

Петровић је избегао да објасни зашто није поднео кривичне пријаве за превару против фирми које нису вратиле субвенције. Да би доказао да су он и Пајтић учинили све да заштите новац покрајинског буџета, нека објави те кривичне пријаве за превару против својих пословних партнера, уместо што критичарима прети кривичним пријавама за несанкционисану клевету. У овој земљи, сваки предузетник који због ненаплаћеног потраживања не води парницу и није поднео кривичну пријаву против дужника, подлеже сумњи да је примио готовину. То важи и за Пајтића и Петровића, а Српска напредна странка није крива што је сумња да су политичари примили готовину исто што и сумња да су примили провизију.

ГО СНС Нови Сад