Вести

Бојан Стевић-ОБЕЗБЕЂЕНО ПРЕКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА У 2015. ЗА ОПШТИНУ ЛАЗАРЕВАЦ

На последњој седници Скупштине градске општине Лазаревац, општински буџет увећан је за око 400 милиона динара и сада износи приближно 1,2 милијарде. Према речима заменика председника општине Бојана Стевића, уз новац који се налази општинској каси, захваљујући средствима која су обезбеђена за већи број инвестиција на територији лазаревачке општине, износ који ће се слити у Лазаревац је готово 2,2 милијарде динара.

„ Након ребаланса остало је још 200 милиона динара, што ће бити на расподели на неком следећем ребалансу“, каже Стевић.

Он је објаснио и промене везане за Фонд за заштиту животне средине општине Лазаревац.

„Од 1. јануара ове године сагласност на план и пословање Фонда за заштиту животне средине општине Лазаревац мора дати Министарство за заштиту животне средине, које је план одобрило. Сходно томе Град Београд је од трансферних средстава обезбедио 200 милиона динара намењених лазаревачком фонду. Од тог новца половина је намењена ЈПКП Лазаревац, а друга половина Јавном предузећу „Топлификација“.

Ново породилиште

Иницијатива општинског руководства, Бојана Стевића као и директора Дома здравља др Јована Милојевића, коначно се може рећи да је уродила плодом, тако да ће Лазаревац добити нову зграду породилишта од око 730 метара квадратних, како је на националној телевизији недавно и најавио градски менаџер Горан Весић. Стевић каже да ће камен темељац, већ крајем лета, поставити сам премијер Србије Александар Вучић, а да ће изградњом породилишта Лазаревац коначно добити оно што заслужује и на шта се чекало годинама. Простор садашњег породилишта биће на располагању нефропатији. Породилиште ће инвестирати општина Лазаревац и Град Беогарад, а опремање и инвентар финансираће Министарство здравља.

Београдска Дирекција за изградњу издвојила је за радове у улици Станислав Сремчевић Црни у Лазаревцу око 100 милиона динара, а осим тога Министарство за заштиту животне средине издало је налог, односно сагласност београдској Дирекцији и то на основу споразума директора дирекције и потпредседника Стевића, да плати 17, 5 милиона динара за пренамену земљишта из пољопривредног у привредно, како би се омогућиле даље активности у обезбеђивању документације за изградњу фабрике за прераду отпадних вода у месној заједници Шопић.

Осим тога, када је реч о Шопићу, београдска Дирекција платиће преосталих 7,5 милиона динара колико је остало на основу Уговора из 2009. године чија је вредност била 15 милиона, од чега је Дирекција Лазаревца платила пола, а реч је о проширењу месног гробља у овој месној заједници, чиме ће бити решен дугогодишњи проблем. Стевић наводи, да ће се поред тога, радити и документа за проширење још четири сеоска гробља на територији општине Лазревац, што уз то да ће београдска Дирекција радити сређивање водоводносг система, односно пумпе и израду планске документације у месној заједници Брајковац, та цифра износи око 150 милиона динара.

Значајне инвестиције у Лазревцу у плану су и градског Секретаријата за саобраћај.

„Средства у износу од 150 милиона динара издвојио је и градски Секретаријат за саобраћај, намењена радовима у 15 улица, затим за један семафор и две камере за праћење и контролу саобраћаја на територији ГО Лазаревац и негде око 20 улица које ће бити у редовном програму одржавања“.

Тренутно се ради Видовданска улица, која је према речима Стевића „ триодесет година служила само за кампање политичких партија“, а оно што је веома значајно за грађане Лазревца, јесте да ће се уредити улица 1300 Каплара.

„Пројекат Министарства за саобраћај Србије финансира Европска банка за обнову и развој са око 250 милиона динара, а односи се на реконструкцију мегистралног пута од улаза у болничко двориште, тј. улице 1300 Каплара до Крушевице, односно територије општине Аранђеловац. Осаманест километара улице ће бити у целости реконструисано, а извођач радова је аустријска фирма Страбак. У делу који се односи на улицу 1300 Каплара, од улаза у болничко двориште до скретања за Дрен, лазаревачка јавна предузећа Комунално и Топлификација радиће замену инсталација и проширење мреже и то из трансферних средстава Града Београда“.

Преноса нема због ефикасности рада

Када је реч о одлуци да локални медији не преносе директно седнице Скупштине општине Лазаревац, Стевић истиче да је главни разлог у ефикасности рада Скупштине. „Тиме што поједини одборници не одузимају време Скупштини својим говорима који нису везани за тему и саморекламирањем, јер не желе да причају без директног преноса на телавизији и радију, знатно се доприноси ефикаснијем, бржем и бољем раду“, објаснио је он.

Општина Лазаревац је по Уговору требала да инвестира 80 милиона динара за изградњу водовода Врбовно- Степојевац, али је Град Београд отписао Лазаревцу тих 80 милиона, тако да ће и тај новац поред 30 милиона колико им већ по Уговору следује, инвестирати Град Београд. Тај новац уз додатних двадесет милиона, према речима Стевића, општина Лазаревац ће инвестирати у наставак радова за решавање проблема водоснабдевања североисточног дела општине, односно месне заједнице Црљени, Соково, Јунковац, Араповац, Миросаљци, Стрмово и Пркосава.

Добра вест је да се коначно назире и завршетак радова на фискултурној сали у школи у Рудовцима, чиај изградња је почела 1991. године. Такође, општина је издвојила десет милиона динара за наставак надоградње Суда у Лазревацу, како не бисмо изгубили и ове надлежности које суд у Лазаревацу има тренутно.

„Осим путева које ради Град Београд, лазаревачка Дирекција је одвојила око 45 милиона динара за радове на некатегорисаним путевима у месним заједницама. Део новчаних средстава одвојен је за за радове на храму у Шопићима, као и храмове у Барзиловици и Петки и завршетак радова на огради код храма СВ. Великомученика Димитрија у Лазаревцу“.

 

Извор: ПРАВЕ НОВИНЕ http://pravenovine.com/vesti/politika/preko-dve-milijarde-dinara-u-2015....