Вести

Драган Јевтић-НЕИЗВЕСНА СУДБИНА КОЛУБАРА УСЛУГА

Одласком 1400 радника из предузећа „Колубара Услуге“ у Рударски басен „Колубара“, у У слугама је остало око 2000 запослених, и још око 235 ангажованих у РБ „Колубара“ који нису прешли. Директор Услуга Драган Јевтић каже да услова за пријем нових радника у ово предузеће има, али да тренутно не постоје неопходне дозволе.

„Према Уговору који имамо са „Колубаром“ могли би да примимо још 250 радника, али то не зависи од нас, већ од више чинилаца. Први је да постоји воља „Колубаре“ да те људе пребаци код нас или да их прими, за шта је потребна и сагласност од Комисије Владе Републике Србије, а иста та сагласност потребна је и нама. Ми смо тај захтев Комисији већ послали, без обзира на то када ће пријем да буде“, каже он.

Када ће пријем бити, за месец дана, пар месеци, или дуже према речима директора Јевтића, још увек нико не зна.

Када је реч о приватизацији, Јевтић сматра да предузећу „Колубара Услуге“ није место у Агенцији за приватизацију где се налази још од 2005. године, јер како каже, Услуге су перспективна фирма која послује позитивно и редовно измирује све обавезе према држави.

„Наша мана и оно што треба мењати јесте да се ми 98% ослањамо на „Колубару“, јер шта ће бити за две године, када „Колубара“ буде претрпела промене. Онда ће се смањити тржиште и можда не буде било места за 700 портира већ за 200 и слично... Како те људе упослити? Ја сам изнео неке идеје и тражио сам помоћ од Владе и Министарства и они су рекли да ће помоћи, јер не треба гледати само на кратке стазе како фирму приватизовати, већ шта радити и после приватизације“, објашњава Јевтић.

Иначе, на списку Агенције за приватизацију, међу 502 предузећа чија ће судбина бити решена до краја следеће године, налазе се и „Колубара Услуге“, „Колубара Угоститељство“ „Колубара Грађевинар“ и „Колубара Универзал“ као и ЈП Радио Лазаревац.