Вести

Џелетовић: Строг надзор јавних предузећа

Нова влада ће имати посебно тело које ће премијеру моћи да предложи смену директора јавних предузећа који нису добро радили, каже координатор Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић.

Ново владино тело које ће надзирати рад јавних предузећа, чиниће три до пет професионалаца, по узору на Фискални савет, изјавио је координатор Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић, додајући да ће то тело имати овлашћења да премијеру предлаже смену директора јавних предузећа који нису добро радили.

"Биће то једно ефикасно тело, не бих лицитирао, али рецимо са три или пет чланова максимално, који ће на достојан начин извештавати премијера о раду јавних предузећа и бавити се њиховом анализом", рекао је у изјави Танјугу Џелетовић и додао да ће оно бити формирано убрзо након конституисања Влада Србије.

Задатак тог тела, комисије, биће, како је навео, да директно надзире рад јавних предузећа, али имаће овлашћења да предлаже премијеру смену директора јавних предузећа за које се утврди да нису радили како треба.

"Намера Александра Вучића је да нова комисија делује превентивно на губитке јер ће она постављене циљеве предузећа контролисати и на кварталном и месечном нивоу. Уз то, менаџмент тих фирми ће комисији полагати рачуне зашто није реализовао нешто од планираног", навео је он.

Он каже да чланови те комисије морају бити професионално оспособљени да погледају билансне позиције компаније и да на дојаву неких невладиних организација и синдиката спрече настајање штете.

Према Џелетовићевим речима, још није познато ко би могли бити чланови те комисије, али је, како је рекао, сигуран да Вучић већ "зна ко су ти људи".

"Из разговора са будућим премијером сам закључио да ће они имати широка овлашћења и да он неће задирати у компетенције и предлоге таквог тела и не сумњам да ће имати ингеренције да предлажу смене", рекао је он.

Први задатак тог тела ће, како је навео, бити да се сагледа актуелно стање предузећа и да они директори који су успешно радили, из стања в. д. пређу у стање генералних директора.

"Или ће се расписивати конкурси. Немојте бити изненађени сменом кадрова из СНС-а који нису дали резултате, а који су из објективних или субјективних разлога пропустили оно што је странка или њихов председник очекивао од њих", прецизирао је Џелетовић.