Вести

Гашић: Хоћу да достигнем Вучићев ниво

Крушевац – Новоизабрани министар одбране Братислав Гашић јуче пре подне је започео примопредају нове дужности у влади у Београду, а по подне је у Крушевцу, у улози одлазећег градоначелника, одржао конференцију за новинаре, да би, како рече, објаснио јавности шта је све градска управа за време његовог мандата урадила на локалном нивоу. Са досадашњим министром одбране Небојшом Родићем Гашић се пријатељски руковао и изразио задовољство нивоом сарадње коју је са њим, као министром одбране имао током обављања функције градоначелника Крушевца.

Да ли сте избор за министра одбране дочекали спремни, с обзиром на то да сте за себе увек говорили да сте, пре свега, привредник?

Шта то значи да ли сам спреман за нову функцију? Спреман сам у мери у којој сам био спреман и за функцију градоначелника Крушевца јуна 2012. Одбрана је један добро уређен, здрав систем, тако да уз добар тим, чији је сваки члан спреман да максимално да све од себе, верујем да ћу успешно обављати ту одговорну функцију. То је за мене велика част, велико поверење, велика обавеза, јер на то место долазим жељом и вољом оних који су бољи од мене. Верујем да ћу достићи ниво који је на тој функцији достигао Александар Вучић, као бољи од мене.

Можете ли у овом моменту нешто да кажете о избору најближих сарадника?

Жеља ми је и да за сараднике имам оне које је Вучић, као министар одбране, бирао. Ипак, о томе ћу разговарати са новоизабраним премијером Александром Вучићем када добијем одговарајућа сазнања.

За себе сте увек говорили да сте по занимању привредник, пре свега. Хоће ли сада привредници имати више разлога за задовољство зато што ресор одбране преузима један привредник са солидним политичким искуством?

У нашој земљи закон је јасан у погледу онога што министар може да уради. То значи да ће све моје одлуке бити у оквиру важећих законских одредаба. Ја знам ствари које су до сада кочиле ову земљу и нашу привреду, тако да ћу настојати да однос према том сектору буде бољи, да се измени на боље. Јачање привреде ће, свакако, утицати и на јачање одбрамбене способности наше земље.

У Крушевцу веома успешно ради Центар за усавршавање кадрова АБХО, са статусом регионалног и међународног центра за обуку кадрова. Шта мислите о таквим центрима и хоћете ли као министар настојати да их буде више?

Да, Центар АБХО је постао бренд Крушевца и ми смо поносни на то. Овде су на обуку долазили и изузетно цењени и образовни појединци, са јаком међународном репутацијом. Ако спомињем врхунске установе, морам да истакнем значај Војномедицинске академије (ВМА), која је водећа у области лечења, превентивне медицине, образовања и научноистраживачког рада. Србија свакако има могућности за даљи развој таквих установа и стварање нових, са међународним значајем.

Када је одбрамбена моћ земље у питању, може ли она, у постојећим економским околностима, бити унапређена набавком новог, модернијег наоружања?

О томе не могу овом приликом, то јест у овом тренутку да дајем било какве изјаве. Једино могу да обећам да ће грађани Србије благовремено бити упознати са политиком модернизације. За такве процене ми је, ипак, потребно одговарајуће време. Надам се да ћете то разумети.

За наше читаоце би био занимљив одговор на питање шта мислите о враћању обавезног служења војног рока? Као што знате, после укидања те обавезе није мали број оних који би у складу са српском традицијом да служе војску?

Мој став и о том питању сада, када се налазим у улози министра одбране, тражи одговарајућа сазнања. Није спорно да огромна већина изузетно цени Војску Србије и да многи желе да им деца служе војску, али и то је јако осетљиво питање, које, свакако, завређује нашу пажњу.

С обзиром на то да у вашем досадашњем раду нису биле примарне активности у вези са одбраном, како ћете се снаћи у том сложеном систему?

Не спорим да су таква питања логична. Питали су ме и да ли сам служио војни рок. Јесам, 1986. у Белој Цркви и Бачкој Тополи. Био сам јако добар војник, возач. И тада сам имао осећај за значај те делатности. Као привредник сам сарађивао са припадницима наше одбране. Наша градска управа је остваривала изузетно добру сарадњу са Војском Србије. Настојао сам да допринесем сарадњи наших важних привредних система са Министарством одбране, односно Војском Србије. За мене је то драгоцено искуство. Навикнут сам на стално усавршавање и стицање нових сазнања и успостављање добре комуникације са људима у окружењу, тако да оптимистички улазим у нови посао.