Вести

Гојковић: Партнери у реформама Влада и парламент

Важно је да се коначно рашчисти ко је власт у Војводини, да ли она уопште постоји, или је то чардак ни на небу, ни на земљи у коме постоји једино Бојан Пајтић као председник Владе Војводине. Уколико политичке странке размишљају о потребама грађана Војводине, реално би било да је покрајинска власт промењена јуче. Српска напредна странка се не боји покрајинских избора, јер знамо да бисмо их убедљиво добили, али такође сматрамо да је неопходно да се у овом периоду формира концентрациона влада. Ако се то не деси, гледаћемо даље системско уништавање покрајине - каже за Данас Маја Гојковић, председница Скупштине Србије и члан Председништва Српске напредне странке.

Зна ли се дефинитивно које ће странке бити део концентрационе владе?

- Жеља нас у СНС је да се та влада посвети побољшању живота свих грађана у Војводини и да припреми након тога политички терен за расписивање избора. Видимо да ДС више нема идеју како да се изађе из тих проблема, већ само има идеју о томе како би да настави да влада.

Да ли је Бојан Пајтић дефинитивно одбио предлог о формирању концентрационе владе?

- Он би морао да објасни зашто такав политички, разуман предлог одбија и зашто одбија чак и размишљање о томе.

Зашто СНС, ако је сигурна да Пајтић нема већину, не иницира заказивање седнице покрајинског парламента?

- Ми можемо да инсистирамо, али председник Скупштине Војводине треба и да је закаже.

Зар Иштван Пастор није ваш коалициони партнер на републичком нивоу, што се не договорите са њим?

- Заказаће је, није проблем.

Да ли је вама јасно за шта је ЛСВ Ненада Чанка - за рушење Пајтића или савез са њим?

- Свака политичка странка има свој начин обраћања, али ја често помишљам да заборављају шта то грађани Војводине желе.

Шта то СНС нуди Војвођанима другачије од Пајтића и ДС?

- Све што нудимо Војводини је заиста поштено, за разлику од ДС, чији су се предизборни слогани претворили у афере, лош и тежак живот, у погрешне потезе и размишљања премијера како још неки сат, дан или месец да остане на власти. Постоје ли несугласице између СНС и СПС и осећају ли се тензије у парламенту?-Нема никаквих трзавица. Посланици СНС и СПС добро сарађују и једни и други бране предлоге владе, а на гласању смо сви јединствени. Чини ми се да медији траже брдо изнад облака.

Спекулише се да СНС размишља о уласку Тадићевог НДС у владу?

- Увек говорим о релевантним ставовима, а релевантна чињеница је да нисмо имали председништво странке и да нисмо разговарали о таквим стварима уопште. Дакле, радимо даље на реформи ове државе у коалицији која сада постоји.

Због чега премијер Србије Александар Вучић није имао времена за парламент у дану када се бирао нови министар привреде, али је имао времена за страначки скуп у Мајданпеку?

- Мајданпек није прави разлог зашто он није дошао у парламент. Премијер је показао да врло радо долази у скупштину, али тога дана председник владе је имао многе међународне и унутрашње сусрете, а тек у касним сатима је имао скуп у Мајданпеку. Тачно је да је премијер овлашћени предлагач и једино он може да предложи састав владе и министре, али представник предлагача може да буде и први потпредседник владе.

Тадићев НДС, међутим, сматра да је парламент постао ринг за нефер борбу, линч опозиције и обрачун са сваким ко изрекне критику на рачун премијера?

- У парламенту неке речи немају своје место. Више бих волела да посланици дебатују о суштинским одредбама закона, али не смемо заборавити да ће политичке странке у парламенту наравно говорити и на политичке теме. А пошто су једни власт, а други бивша власт, наравно да ће бити и тешких речи и не можемо од тога да бежимо.

Да ли ће те тешке и увредљиве речи нестати са доношењем новог кодекса посланика?

- Не можемо да избришемо баш све у нашем животу, али можемо да се потрудимо да кодекс не буде усмерен само на посланике, већ на све који се баве политиком. Сами морамо да имамо свест колико је важно бити посланик и колико је важно да радимо и пратимо динамику владе и будемо партнер у реформском процесу.

Премијер Вучић је у експозеу поручио посланицима да ће они спавати и купати се у парламенту, али се испоставило да је парламент радио тек 50 дана од конституисања?

- То што ви мислите да је рад, то је оно најтранспарентније када постоје директни телевизијски преноси. Посланици су посвећени и раду у одборима, јавним слушањима, бављењу политиком. Дакле, радило се даноноћно, што се види по важности и броју усвојених закона.

Упркос премијеровом ставу тек неколико функционера СНС поднело је оставке на дупле функције. Зашто?

- Не, велики број функционера СНС је поднео оставке на дупле функције, а до 15. септембра знаће се ко је послушао одлуку ГО. Они који не буду поднели оставке више неће бити чланови СНС, или ће другачије бити санкционисани статутом странке. Ја са поносом могу да кажем да немам дуплу функцију.

Наговештене су промене у ГО СНС. Да ли ће и то бити и завршено до 15. септембра?

- Промене које очекујем нису орочене. Извршни одбор треба да каже у ком смеру ће ићи те промене, каква је ситуација у странци.

Када би промена Устава могла да се нађе пред парламентом?

- То је озбиљан и дугорочан посао и треба га урадити врло политички. Поступак измене Устава је врло сложен, тако да парламент није једино место у ком ће доћи до одлуке. Претходно је потребно да се усагласе бројни политички чиниоци. Свој став износе и грађани на референдуму, али пре тога предстоје и рад и размишљање у којим све деловима треба мењати Устав - од промена броја посланика у парламенту и других важних политичких реформи које Србији следе.