Вести

Игор Мировић: Битка за економски преображај Србије

Воља грађана Србије, коју ће исказати на парламентарним изборима 16. марта, утврдиће политику Владе за наредне четири године.

Резултати избора значиће одговор на питање да ли грађани подржавају досадашњу политку Српске напредне странке и да ли подржавају наш план за следећи мандат и то пре свега на плану економских реформи, великих развојних пројеката и општег уређења државе и друштва на принципима права и демократских односа, каже за „Дневник“ потпредседник СНС и министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић.

– Критичари који говоре о наводној диктатури не желе да кроз конкурентску борбу 16. марта саслушају глас грађана, не желе да укрсте програме са програмом СНС и понуде некакву врсту реалне алтернативе нашем програму. Зашто то не желе и зашто то не умеју? Зато што су све то што су понудили у протеклих неколико мандата, грађани још у мају 2012. оценили као негативан план, као лош резултат и као недовољно у односу на очекивања. Због тога слушамо јалове критике и потпуно неразумне и неочекиване тврдње да желимо апсолутну власт, иако мандат враћамо грађанима, да они својом вољом оцене како смо радили и да ли можемо још боље, пре свега на економском плану – каже Мировић.

Да ли и даље стојите на позицији, коју смо могли чути из СНС- а, да нам након избора треба широка коалиција? И кога би та коалиција обухватала?

– Већ на самом почетку кампање, кроз креирање изборних листа, изнели смо јасан став да нудимо и тражимо сарадњу, пре свега на програмским основама. Кроз предизборну коалицију и јединствену листу за републичке изборе са СДПС, СПО, НС и Покретом социјалиста, јасно смо ставили до знања да нам гола власт није циљ, да нам нису циљ ни привилегије које власт носи, већ да тражимо што шири политички договор, који мора резултирати и што широм политичком акцијом након избора.

Уверен сам у то да ћемо после избора са још партнера, који тренутно нису на нашој листи, имати значајну већину у Народној скупштини, која је битна због широког консензуса нужног за промене и реформе, пре свега економске, али и у уређењу државе и у оним областима у којима још увек СНС није дала ни прву ни последњу реч. Таквих области има много: у унутрашњим пословима, здравству, у области укупне организације државе, у домену смањивања трошкова државног апарата и рационализације укупних државних трошкова.

Да ли би то значило да би СНС била спремна да окупи, условно речено, владу националног јединства?

– Национално јединство морамо постићи пре свега око конкретних циљева, дакле по питању кључних закона у економској области, затим по питању кључних и великих развојних пројеката који морају да допринесу бржем економском и укупном развоју, као и по питању уређења државе, где нас чека врло важан посао. Ви знате да је у формалном смислу одлуком УСС недовршено питање формалног уређења права и надлежности АП Војводине, и зато је потребно постићи веома широк консензус. Има још много тема због којих је потребно постићи то јединство. Али већ и на дан гласања, верујем кроз изборну вољу грађана, биће одређен тај основни стуб политике, а то ће бити политка СНС, коју персонификује Александар Вучић. То је сада асполутно јасно и због тога је нервоза у опозиционим редовима све већа.

Да ли је већина коју желите да окупите на неки начин и увод у промену Устава Србије?

– О променама Устава нисмо разговарали и то није била тема било каквих разговора унутар коалиције, нити унутар самог СНС-а . Важно је рећи да је за промену Устава неопходан веома широк консензус и међу политичким странкама и унутар стручне јавности. Од тог посла ми не бежимо, али и не срљамо у промену Устава. Уколико неко и унутар наше земље и у међународним круговима мисли да је могуће наговорити било кога да по аршинима који не одговарају државном јединству Републике Србије, условима за кохезију између разних нивоа власти, нити укупним интересима наше државе и грађана, креира друштвено и државно уређење и елементе устава, саговорник за такву намеру неће му бити нико из редова СНС.

Али ако је реч о томе да појединим елементима модернизујемо државу, да убрзамо процес европских интеграција, да оснажимо поједине елементе и носиоце власти, локалне самоуправе, пре свега кроз децентрализацију и кроз једну врсту уравнотеженог економског развоја, онда имамо и план и концепцију за такав посао. Наравно, за све је потребан консензус и ми, без обзира на снагу СНС, никада нећемо злоупотребљавати ту моћ и дефинисати главне државне циљеве кроз искључиво наш поглед на политичку стварност.

Ипак, треба рећи и то да промена Устава није главни циљ нашег политичког деловања у наредних неколико година. Главни циљ је снажна економска акција да свако предузеће, које има проблеме, дође на дневни ред, као и јавни сектор као велики потрошач, наш су циљ директне домаће и стране инвестиције. Јер главна битка ће се водити за економски преображај земље и за конкретан економски бољитак сваке породице. На томе ће се или успети, или ће се након ових избора изгубити, када је реч о народном поверењу.

Извор: Дневник/Светлана Станковић