Вести

Јоксимовић: Из Фонда солидарности 40 до 50 милиона евра

БРИСЕЛ - Србија из Фонда солидарности Европске уније може да очекује између 40 и 50 милиона евра бесповратне помоћи за санацију штете од мајских поплава, а та средства би могла да буду доступна у новембру или децембру, изјавила је данас министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"У односу на укупну процењену штету која износи 1,5 милијарди евра, можемо да рачунамо на између 40 и 50 милиона евра, што је веома значајан износ", рекла је Јоксимовић новинарима после састанка са европским комесаром за регионални развој Јоханесом Ханом.

Она је прецизирала да је то новац који ће Србија добити мимо Донаторске конференције и истакла да је то веома добра вест за Србију.

Према њеним речима, новац ће моћи да се користи за санацију јавне инфраструктуре - енергетике, путева, за капиталне пројекте, превенцију од поплава, а не може бити коришћен за обнову приватних кућа.

Јоксимовић је навела да ће средства моћи да се користе и ретроактивно, односно и за пројекте које започнемо и пре новембра, када се очекују средства.

Министарка је навела и да се већ планира како ће се средства користити, како би се спремно дочекао новац из Фонда солидарности.

Јоксимовић је рекла да је Хану предала прву верзију апликације за Фонд солидарности и да ће коментаре доставити до краја седмице.

Она је навела да ће Србија пре крајњег рока, 5. августа, предати званичну апликацију, после чега ће ући у процедуру која предвиђа да Европска комисија, у року од шест недеља, анализира и утврди да ли су ти подаци тачни, након чега ће Европски парламент и Савет одобрити средства Србији.

"Очекујем да би средства требало да буду доступна у новембру или децембру", рекла је Јоксимовић.