Вести

Јоксимовић: Не очекујем нове услове, Косово нећемо признати

Опредељени смо за наставак дијалога са Приштином о нормализацији односа, као најбољег начина за постизање конкретних резултата око решавања најсложенијих питања, казала је Јоксимовићева

Став Србије је јасан – нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, казала је у интервјуу „Дану” министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која очекује да ће се ускоро дефинисати начин на који ће се у процесу преговарања са ЕУ кренути у отварање поглавља 35 које третира питање Косова и Метохије. Јоксимовићева је указала и на значај сарадње влада Србије и Црне Горе на европском путу која је формализована и кроз предлог закона који је из Немањине упућен у Скупштину Србије.

* Каква су очекивања Србије везано за отварање поглавља у преговорима са ЕУ и да ли ту постоје посебни услови Немачке или Енглеске које су творци такозваног "нон пејпер" документа?

- Наравно да знамо за препоруку ЕУ, и земаља које помињете, да се на почетку преговарачког процеса отворе политичка поглавља – 23, 24 и 35. То је разумљиво, јер без реформе правосуђа, поштовања људских и мањинских права, борбе против организованог криминала, реформе полиције, борбе против корупције није могуће спровести реформе у било којој другој области друштвеног живота. Зато желимо да што пре будемо спремни за отварање поглавља 23 и 24 која су посвећена управо овим питањима.
Истовремено, у ЕУ је фокус на „новом економском управљању“, које кореспондира са оним што је и наша в лада поставила као приоритет. Економске реформе и ефикасна и транспарентна контрола трошења средстава како грађана Србије, тако и средстава која добијамо од ЕУ. Изнад свега желимо да остваримо највиши могући степен буџетске дисциплине јер се ради о новцу свих нас, грађана Србије. Управо зато нудимо добру аргументацију за прво отварање поглавља 32 које се тиче финансијске контроле.

* Да ли ће чланство Србије бити оптерећено питањем признања независности КиМ?

- Опредељени смо за наставак дијалога са Приштином о нормализацији односа, као најбољег начина за постизање конкретних резултата око решавања најсложенијих питања, и сматрам да нема потребе за новим условима. Став Србије је јасан – нећемо признати једнострано проглашену независност Косова. Очекујемо да ће се ускоро дефинисати начин на који ће се кренути у отварање поглавља 35.

* Колико је значајна политика проширења ЕУ на западни Балкан и односе у њему ?

- За све земље у региону је важна политика проширења ЕУ на Западни Балкан. Само регион у коме сви напредујемо на путу европских интеграција има веће шансе да постане видљив и значајан за Европу. Да би регион постао компактнији и конкурентнији важна је и прекогранична сарадња и координисан наступ како би се одредили приоритети по питању финансијских средстава које ЕУ намерава да путем инвестиција усмери у регион Западног Балкана. За све државе нашег региона чланство у ЕУ имаће смисла једино уколико успемо да приближимо стандард грађана стандарду који постоји у државама чланицџама ЕУ. Процес европских интеграција представља добар оквир за даље продубљивање и напредак у односима свих држава у региону по бројним питањима, од слободне трговине, унапређења система образовања, запошљавања до конкурентности. Али да нагласим за сваку земљу понаособ важно је да сама одреди своје потребе, приоритете и капацитете како би на најбољи начин искористила свој потенцијал на путу придруживања.

Јачање дијалога и сарадње са Црном Гором

* Каква је сарадња у процесу европских интеграција са Владом и колегама из Црне Горе?

- Упркос томе што се Србија залаже за билатерални приступ у вредновању њених капацитета у процесу придруживања ЕУ, Црну Гору види као значајног партнера на путу европских интеграција. На том пољу са колегама из Црне Горе имамо добру сарадњу. То смо потврдили и на недавном сусрету, мој колега Лукшић и ја, када смо договорили унапређење модалитета сарадње две државе и идентификовали области у којима државе могу једна другу да подрже на путу евроинтеграција. Пре неколико дана Влада Републике Србије је и усвојила Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији. Споразум предвиђа јачање дијалога и сарадње државних органа Србије и Црне Горе надлежних за европске интеграције, као и консултације о реформи законодавства и усклађености правног поретка са правном тековином ЕУ. Техничка сарадња између преговарачких тимова одвија се на обострану корист. Србија помаже Црној Гори у превођењу права ЕУ а пошто је Црна Гора, из објективних околности у преговарачком процесу испред Србије, она преноси своја искуства када су у питању поједина поглавља.

Извор: "ДАН"