Вести

Јоксимовић: Преговарачки тим је приоритет Владе

Влада Србије ће уложити напор да до краја године у приступним преговорима са ЕУ отворимо поглавља 23 и 24, која су посебно осетљива и важна.

Формирање преговарачког тима је наш приоритет и очекујем да његов састав буде предмет консултација на седници Владе у наредном периоду, каже за Данас Јадранка Јоксимовић, нова министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције.

Који су ваши приоритети до краја ове године и шта ћете мењати у односу на рад вашег претходника Бранка Ружића?

- Моје колеге у Влади и ја максимално ћемо се усредсредити да урадимо све што је потребно како би се до краја године у оквиру преговора са ЕУ отворила поглавља 23 и 24, пошто се ова поглавља баве важним и осетљивим политичким питањима. Важно је да међусобно сарађујемо и координирамо и да реформама правосуђа, полиције, борбом против корупције, борбом против организованог криминала, заштитом људских права, реформом медија кренемо у решавање стања у ових важним областима по нашу државу.

Могу ли се до краја године отворити нека поглавља и која? Од чега то зависи и шта Србија ради да би се то догодило?

- Да поновим, уложићемо напоре, иако неће бити лако, да до краја године отворимо поглавља 23 и 24. Један од предуслова да се то оствари је и да Влада функционише као тим, што ће се у наредном период показати. Такође је важно да се ускоро донесе Национални програм за усвајање европских правних тековина.

Хоће ли ускоро бити постављен директор Канцеларије за европске интеграције и ко ће то бити?

- Директор Канцеларије биће именован у наредном периоду, али истовремено желим да нагласим да је служба Канцеларије за европске интеграције у претходном периоду добро обављала послове из своје надлежности и оспособљена је да координира послове европских интеграција.

Када ће бити формиран ужи преговарачки тим и ко су људи који ће бити у њему?

- Као што знате, према важећој одлуци, чланови тима по функцији поред шефице преговарачког тима су државни секретар у Министарству финансија задужен за буџет, државни секретар у Министарству спољних послова и амбасадор Србије при Европској унији. За сада не могу да говорим о конкретним именима, али јавност треба да зна да нам је циљ да чланови преговарачког тима буду најбољи стручњаци у својим областима које Србија има. Формирање преговарачког тима је наш приоритет и очекујем да његов састав буде предмет консултација на седници Владе у наредном периоду.

Колико ви као министарка без портфеља задужена за европске интеграције можете да утичете на састав тог тима? Да ли о томе одлуку доноси само премијер и главни преговарач?

- Одлуку о томе доноси Влада, којој је циљ да функционише као тим и да сви њени чланови максимално координирају и сарађују међусобно. Што се тиче саме процедуре, она налаже да Канцеларија за европске интеграције након консултација са премијером, министром задуженим за европске интеграције и осталим члановима Владе, као и шефом преговарачког тима, одређује састав тима.

АУТОР: ЛИДИЈА ВАЛТНЕР