Вести

Михајловић: До јесени ћемо обновити путеве и куће

Потпредседница Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић обишла је јуче Обреновац заједно са делегацијом Светске банке коју је предводила Лора Так потпредседница за Европу и централну Азију.

После обиласка обреновачких насеља, која су страдала у поплави, као и оштећеног насипа на Сави, Зорана Михајловић је поновила процену да штета од поплава на критичној инфраструктури, енергетској, телекомуникационој, путној и железничкој, износи око 260 милиона евра.

– Учинићемо све како би Србија већ до октобра санирала оштећења на путевима, која износе око 40 милиона евра. Нисмо још добили прелиминарне извештаје о штети од свих локалних самоуправа, што је и разумљиво рецимо у случају Обреноваца, али према извештајима који су до сада пристигли из локалних самоуправа, процењена штета износи око 200 милиона евра – рекла је Зорана Михајловић.

Она је додала и да су формирани локални и државни тимови који ће већ током следеће недеље кренути на терен како би се тачније проценила штета, наводећи да ће се за обнову користити и средства добијена из европског Фонда солидарности, из кредита Светске банке и ЕБРД, као и пренаменом непотрошених средстава из ИПА пројеката.

– Наћи ћемо новац да помогнемо да сви људи којима су куће 100 одсто уништене, до јесени добију нове. Наћи ћемо начин да се живот врати, не само у Обреновац, већ и у било који други угрожен град”, истакла је Михајловић додајући да наша земља има одличну сарадњу са Светском банком, са којом смо се договорили да кредит за путеве пренаменимо за пројекте који су тренутно приоритети.

Потпредседница Светске банке Лора Так је, приликом обиласка Обреновца, изјавила у име те институције саучешће свим људима који су изгубили вољене и имовину у катастрофалним поплавама. По њеним речима, Светска банка је Србији већ дала донацију од 150.000 долара за хитну санацију штете.

– Покренули смо и хитне процедуре за обраду кредита, што Србији омогућава да новац за санацију путева може већ да користи. Спремни смо и да одобримо кредит за хитан опоравак и друге локалне инфраструктуре, за све што Влада Србије одлучи да је важно – јасна је била Лора Так.