Вести

Михајловић: Формиран фонд за подизање енергетске ефикасности

Снадбевање Београда грејањем је стабилно, а у наредном периоду потребно је више радити на енергетској ефикасности, поручили су данас потпредседница Српске напредна странке и председник привременог органа Зорана Михајловић и Синиша Мали најавивши формирање буџетског фонда на нивоу града који ће грађанима помоћи да рационалније троше енергију.

Михајловић је новинарима, након обиласка Београдске топлане, рекла да је држава формирала буџетски фонд за подизање енергетске ефикасности како би грађани могли да боље изолују стан и на тај начин смање утрошак било топлотне биле електричне енергије, а процењује се да би се на тај начин могао смањити рачун између 30 и 40 одсто.

Она је рекла да је председнику привременог органа Београда предложила и да главни град формира такав фонд и на тај начин помогне онима који желе да се позабаве уштедом енергије.

Она је нагласила и да је важно да се у Београдске електране улаже будући да је просечна старост опреме 33 године, па ће тако у 2014. години приоритет бити улагање у топлану на Коњарнику, зашта је потребно око 150 милиона динара.

Михајловић је подсетила да се око 51 одсто становништва Београда греје из Београдских топлана и зато је задатак града да води рачуна о инвестирању, али и потрошачима.

Председник привременог органа најавио је да ће град подржати иницијативу Министарства енергетике и да ће убрзо град кренути са формирањем таквог фонда за повећање енергетске ефикасности са циљем да се кроз замену столарије смање рачуни за топлотну енергију.
"Врло брзо ћемо изаћи са предлогом на који начин и са којом врстом средстава ће тај фонд бити формиран", рекао је Мали.

Он је навео да је дефинисан годишњи план инвестиција за Београдске електране и рекао да се то, пре свега, односи на топлану на Коњарнику.

Мали је додао да је управо повећање енергетске ефикасности бити централна тема у наредном периоду.

Београдске електране како је рекао директор Зоран Предић, раде по устаљеном режиму и пуним капацитетима и нема никаквих кварова на систенму и подсетио да су електране од када је кренуо хладан талас на двадесетчетворосатном режиму грејања.

Он се нада да ће топлане до краја грејне сезоне успешно обавити посао, а да ће током лета ући у ремонтне радове за наредну сезону.