Вести

Михајловић: Ми нећемо сами да формирамо власт

Стално питају да ли је СПС био кочничар?

Не, нико није био кочничар него је у једном тренутку однос снага постао такав да смо урадили максимум у структури каква јесте

За мање од 24 сата откако је одлучено да се иде на изборе медији већ објављују имена будућих ресорних министара. Зорана Михајловић то потпуно самоуверено коментарише и каже да ће СНС тек после избора размишљати са ким ће даље правити коалиције.

„Зна се шта су договори између било којих политичких партија. То може да буде предизборна или постизборна коалиција. Ни једно од тога не постоји са СПСом. Нити има договора да ми нећемо да се нападамо, да имамо неке мирне кампање.

Као један од главних аргумента одлуке о превременим изборима је убрзање реформи. Када то кажете, на шта конкретно мислите?

Економске реформе пре свега. Нико не спори да су у овој влади урађене добре ствари преговори са ЕУ и Бриселски споразум и борба против криминала и корупције, али је чињеница да
економске реформе нису ишле довољно брзо. Конкретно то су предузећа у реструктурирању, то је партнерски однос који мора да постоји између синдиката и послодаваца, то су јавна предузећа, то је државна и локална управа. Да будем скроз искрена, није ишло довољно брзо ни са департизацијом јавних предузећа нити са њиховим реформисањем, нити смо направили прави програм како да реформишемо државну управу. Ја ту видим озбиљне проблеме.

Ко је кочничар? Стално питају да ли је СПС био кочничар?

Не, нико није био кочничар него је у једном тренутку однос снага постао такав да смо урадили максимум у структури каква јесте. И не можете даље од тога, просто стојите и није довољна ни реконструкција ни све остало, ствари не иду довољном брзином. Није се Влада распала, није настала криза или тако нешто због чега се иде на изборе. Али хајде да кренемо од најобичнијих ствари, ево пример Србијагаса. Па не може годину дана да се прича да се нешто ради, а ништа се не уради. Није било довољно политичког консензуса да се спроведу те економске реформе које су питање број један.

Када слушамо министра Радуловића, чини се да је он имао проблеме и са вашом странком која га је на то место предложила.

Нисам приметила да су постојали такви проблеми ако су оба закона, и о стечају и о приватизацији, прошла седнице Владе, усвојени су и упућени у скупштинску процедуру.

У јавности је утисак да није постојала подршка.

Питање је да ли је неко користио јавност у сваком тренутку да би објаснио како је реформатор, а други су кочничари. Када радите унутар Владе или било какве институције, ви радите у тиму. Ако ћемо да будемо потпуно искрени, морамо да кажемо да Закон о приватизацији рецимо моје министарство није ни видело. Па смо у једном тренутку тражили да сва министарства добију на увид тај закон. И он је на крају дао оставку. Он је дао оставку у тренутку када се знало да је Влада у оставци. Мени је то занимљиво.

Хоће ли бити за њега места у будућем кабинету премијера ако то буде Вучић?

Ако Александар Вучић буде премијер, то је питање за њега. Оно што сам ја научила за ових годину и по дана јесте да морамо да будемо тим. Рецимо, ја сам и стављала на Владу тачку о реформисању Србијагаса. Та тачка је склоњена због тога што нисмо постигли политички консензус. Ја сам рекла, у реду, не можемо да се договоримо око тога, неће ићи. Можда би ствари око закона о стечају и приватизацији ишле брже да је било више отворености када су се припремали. Можемо да говоримо о синдикатима шта год хоћемо, али је чињеница да мора да се разговара.

Чули смо од Вучића да се последњи пут срео са Радуловићем пре месец дана.

Ево рећи ћу вам, ја сам председник одбора за финансије и привреду. Чланови тог одбора су министри и небројено пута су Крстић, Гламочић, Љајић долазили на тај одбор. Министар Радуловић је дошао једном, задржао се пет минута и отишао оног тренутка када је схватио да имамо доста замерки на Закон о приватизацији и стечају. Морамо да сарађујемо. То је моја замерка.

Хоће ли у вашем тиму остати министар Бачевић?

Не знам како ће изгледати наредна влада и како ће изгледати ресори. Мислим да у Закону о Влади, после избора, животна средина мора бити обједињена, енергетика и рударство такође, морамо да направимо малу и ефикасну владу. А ко ће бити у тиму, зависиће од резултата, од тога шта је ко од нас урадио.

Да ли ће ли део ваше кампање бити и канал до Егејског мора, што је пројекат министра Бачевића?

То је његов сан. Немам ја ништа против снова. Постоји студија о изводљивости за коју сам чула и сваки пројект је изводљив, само је питање цене. Морају да се ураде многобројне анализе да бисмо могли да причамо о каналу и било чему другом. Тренутно мислим да људе ипак много више брине да ли ће имати посао, како ће да живе и шта ће да раде.

Да ли ипак очекујете да ћете сами формирати власт?

Ми нећемо сами да формирамо власт. О томе смо разговарали на готово сваком председништву и када смо причали о томе да ли ћемо ићи на ванредне изборе. Хоћемо да имамо коалиционе партнере са којима ћемо моћи да се сложимо око програмских задатака и да временски ограничимо шта у ком периоду радимо.

Ко би били ти партнери?

Дугачак ред вам је испред врата. Нормално је да када сте добра девојка, увек је дугачак ред.

Може ли да се понови досадашња коалиција?

То не знам. Односи свакако треба да буду другачији.

Нас грађане искуство је научило да, када гласамо, не знамо на крају шта ћемо у пакету добити.

Разумем то. Ту причу је започео ДС када су направили оно своје историјско помирење са СПС. Али ја мислим да грађани треба да размишљају шта им то доноси нова влада у смислу квалитета живота. Кад гласам, ја размишљам о томе шта ће та странка мени стварно да донесе, хоћу ли живети боље, хоћу ли да губим посао, да идем из ове земље или да останем. Зна се шта је жеља СНС да има свог премијера и да у одлучујућим ресорима има људе који могу да поведу.

Да ли би ваш партнер могао да буде ЛДП или ДС?

Засад не знам. Још увек нисам видела програмску платформу ни једне ни друге странке. Оно што чујем од ЛДПа у Скупштини је конструктивно. Знам потпуно сигурно да програмска платформа ДСС није нешто што је на путу онога што ми радимо, није на путу ка ЕУ.

А платформу СПО а, њу сте видели?

Па они су толико мали чак и у односу на ЛДП, не бих рекла да је СПО одлучујући у коалицији.

Можете ли да замислите владу у којој је са вама ДС?

Ја више не знам шта је ту ДС? Где је тај ДС? Али свакако бих волела да видим њихову посланичку листу, волела бих да видим њихов предлог за премијера.

И они би волели, а и грађани, да виде ваш предлог за градоначелника.

У граду гласамо за листу и већ неколико пута смо рекли да ћемо имати тим од најмање десет људи. Ваљда је нама у Србији некада довољно да имамо тим, а не да се искључиво везујемо за појединце. Од људи које делегирамо унапред ћемо рећи који треба да буду на којим местима. А ја бих волела да видим који је то ДС, ко су људи који могу да понесу тешке одлуке. Нисам сигурна да овај ДС има имало капацитета да би био са нама и могао да испрати реформе и динамику коју ми желимо да постигнемо.

Шта ће вама бити главна порука у кампањи? Како ћете привући неопредељене?

Тако је, велики је број неопредељених. Оно колико смо одговорно радили досад и шта је то што стоји иза нас, то нас легитимише. Одговорност да се донесу одлуке које нису увек биле лаке, и резултати. Оно на шта ћемо се фокусирати јесу економске реформе.

Јесу ли то Радуловићеве реформе?

Не постоје Радуловићеве реформе. Не можете да промовишете нешто сами, ви сте део Владе, промовишете политику Владе. То што је он причао ми причамо већ годину дана, ако ћемо да будемо искрени. Ја немам ништа против да се праве личне карте, да статистички видимо како ко послује, али смо за шест месеци можда могли да решимо неко предузеће у реструктурирању, а ми не решисмо ни једно. Морамо да имамо динамику, временски рок. За јавна предузећа тачно ће бити одређено временски до ког тренутка мора које да буде реформисано. Програм и реформисање државне управе мора да прати отварање простора за приватни бизнис. Закони су основа да можемо да причамо о свему овоме, мада су предузећа у реструктурирању могла да се реше кроз постојеће законе без икаквих проблема.

Шта гарантује да реформе и сви важни процеси који су у току неће стати док траје кампања?

На срећу, ово ће бити кратка кампања и ја заиста верујем да ће се Влада формирати најбрже могуће. Влада јесте техничка, али ради апсолутно све осим што не врши кадровска постављења и не доноси законе. Ниједан процес не сме да стане. Јер ако успоримо или не кренемо у економске реформе, џаба све што смо урадили у претходних годину и по дана. Србија то неће преживети. Нема новца више, буџет има дефицит који има, а са стране нема више шта да долази. Значи, или ћемо сами сада то да одрадимо или ћемо да нестанемо.

Извор: "НИН"