Вести

Михајловић: Ми преузимамо највећу одговорност

Потпредседник СНС и министар енергетике Зорана Михајловић о преговорима за састав нове Владе и јавним предузећима: Прво принципи, па коалиције. Реформисање „Србијагаса“ приоритет.

Са потенцијалним коалиционим партнерима прво ћемо разговарати о програму нове владе и јасно ороченим циљевима реформи. Очекујем да званични преговори почну следеће недеље - каже за „Новости“ Зорана Михајловић, потпредседник СНС и министар енергетике.

* С ким ћете у нову владу? Прича се да вам је Тадић први избор?

- Према резултатима избора, могли бисмо да владамо и сами, али нам није циљ власт ради власти. Желимо реструктурирање јавних предузећа, реформу јавне управе и обезбеђивање повољног инвестиционог амбијента, уз наставак борбе против криминала и корупције. Управо ће прихватање ових циљева, за чије остварење смо добили подршку и од грађана Србије, бити кључни фактор да се одлучимо са ким ћемо у владу.

* Може ли да се деси да у владу позовете само СВМ?

- Одлуку о коалиционим партнерима донеће органи странке, али учешће мањинских партија у парламентарној већини сматрам врло важним како би националне мањине могле кроз институције система да се боре за своја политичка, културна и друга права.

* Јесу ли најјачи ресори, попут полиције, финансија, привреде и правосуђа, унапред резервисани за кадрове СНС?

- Потпуно је логично да, као странка која је на изборима добила скоро двотрећинску већину у парламенту, управо ми преузмемо највећу одговорност, јер то од нас очекују и грађани Србије.

* Знате ли, макар оквирно, која ћете министарства понудити будућим партнерима?

- Србију никад нисмо гледали као плен да би нам у првом плану била подела ресора, већ је реч о преузимању одговорности за будућност државе и грађана.

* Хоће ли нова влада бити мања?

- Влада мора да буде функционална и ефикасна. Као што не треба да има непотребне ресоре, тако би погрешно било правити суперминистарства која ће обједињавати неке потпуно неспојиве области...

* Најављујете крупне промене у јавним предузећима. Каква је судбина „Србијагаса“?

- Губитак предузећа у прошлој години износио је близу 50 милијарди динара, а све то због опструкције реформи. Први задатак нове владе биће финансијско реструктурирање компаније. Да је реформисање почело кад је Министарство направило план, а то је било пре више од годину дана, компанија би већ ове године могла да рачуна на профит од око 120 милиона евра. Годину дана је изгубљено у отпорима и опструкцијама.

* Да ли ће држава и даље стајати иза дуговања „Србијагаса“?

- Противљење променама у „Србијагасу“ директно иде на штету потрошача гаса, државе, али и запослених, који без реформисања неће имати сигурна радна места. Грађани не смеју бити таоци неодговорног управљања јавним предузећима.

* Хоће ли бити обезбеђене гаранције за „Јужни ток“?

- Министарство је свој део посла на усвајању Закона о „Јужном току“ и подзаконских аката одавно урадило, а верујем да ће се у дијалогу државних институција Србије и руских партнера ускоро решити и начин финансирања пројекта. Наравно, питање државних гаранција не би се данас ни постављало да је на време спроведено финансијско реструктурирање „Србијагаса“, јер би та компанија данас била профитабилна и гаранције не би биле неопходне. Посвећени смо овом пројекту, и разлог било ког застоја није на страни Србије, већ углавном ствар односа Русије и ЕУ.

* ВЕЋ сте били виђени за градоначелника Београда. Је ли се у међувремену нешто променило?

- То што сам била прва на листи СНС за Београд за мене је као истинског заљубљеника у овај град представљало велику част, а моје амбиције су превасходно везане за област енергетике.

* ХОЋЕ ли ове године поскупети струја и гас?

- Одлуку о томе доноси Агенција за енергетику, а не влада нити министар. Засада, годишњим програмом пословања ЕПС није предвиђено повећање цене струје. Кад је реч о цени гаса, она је тржишна и тромесечно се усклађује са ценом нафте на светском тржишту и курсом долара.