Вести

Михајловић: Обавеза функционера да разговарају са грађанима

НОВИ САД - Министарка енергетике, развоја и зашите животне средине Зорана Михајловић разговарала је данас са грађанима у Градској кући у Новом Саду и том приликом истакла да сви они који се баве јавним послом морају да разговарају са грађанима како би боље схватили њихове проблеме и да је то њихова обавеза а не право.

Она је казала да данас, као министар енергетике, петнаести пут разговара са грађанима Србије, да је на разговоре дошла са својим помоћницима, а да у њима учествује и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и челни људи "Панонских топлана", Елетродистрибуције Нови Сад и Електровојводине.

"Циљ нам је да покушамо да грађанима дамо одговоре на њихова питања, ако не одмах, а оно у најкраћем могућем року и најбитније је да нико не изађе, а да не добије информацију који је пут ка решавању његовог проблема", рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да јој искуство говори да је неопходно разговарати са грађанима и да сви који се налазе на јавним функцијама од министара до градоначелника и председника општина "имају обавезу, а не право" да разговарају са грађанима, додајући да градоначелник Новог Сада има праксу да уторком у свом кабинету прима грађане.

Говорећи о проблемима које су данас изнели грађани у Новом Саду, она је поменула проблем наплате топлотне енергије по утрошку, као и проблем предузећа "Нови Сад гас".

Михајловићева је рекла да је идеја да се то предузеће "подржави", али да ће пре тога бити испитано његово пословање, јер постоје бројне примедбе грађана о томе.

Један од проблема који су данас изнели и грађани у Суботици, с обзиром да су и они присуствовали разговорима, јесте чињеница да се већ четири године боре са системом да докажу постојање дивљих депонија, рекла је она, додајући да верује да ће тај проблем бити решен ангажовањем републичких инспекција.

"Прописи које некада донесемо у реалном животу се покажу да их треба дорадити. Тако смо и ми у Министарству енергетике мењали Уредбу о заштићеном купцу електричне енергије баш зато што смо из разговора са грађанима видели да постоје неки проблеми", објаснила је МИхајловићева.

Министарка енергетике је поновила да ће Комисија за испитивање квалитета гаса, формирана од стране министарства, Агенције за енергетику и Удрзужења потрошача, врло брзо доставити извештај да ли је децембру био већи проценат домаћег гаса лошијег квалитета, истичући да ће уколико се то покаже као тачно, дистрибутери сносити одговорност.

Градоначелник Новог Сада казао је да је неколико грађана током разговора указало на могућност да су добили повећане рачуне за топлотну енергију обрачунату по утрошку.

Вучевић је казао да су Агенција за енергетику Новог Сада и ЈКП " Новосадска топлана" дали препоруку да се топлотна енергија наплаћује по утрошку и да је то за грађане исплативије него да се обрачунава по квадрату стамбене површине.

"Међутим, грађани код којих је постојала техничка могућност мерења утрошка топлотне енергије жале се на рачуне, испитаћемо тај случај и видети о чему се ради, ако је препорука да је за њих исплативије, а у пракси се дешава нешто друго", казао је Вучевић.

Он је нагласио да ће осим помоћи грађанима, то питање бити решено и због тога да га "неко не би искористио у политичке сврхе" јер, како је казао, имамо свакодневне примере да се многе ствари користе у политичке сврхе и предстваљају на најгори могући начин.

На мене се љуте они који немају времена за људе

Михајловић је одбацила критике Демократске странке што је са грађанима Београда разговарала у градској скупштини, истичући да љутња долази од "оних који никада нису имали времена за људе".

"Чињеница је да Драган Ђилас никада није разговарао са грађанима, осим што се сликао некада за медије и то користио у некавој личној, медијској кампањи", рекла је она у Новом Саду.

Михајловић је навела да све разговоре са грађанима обавља или у градским скупштинама или у Градској кући, укључујући и данашњи са грађанима Новог Сада.

Она је нагласила да је, рачунајући јучерашњи разговор, једанаести пут разговарала са грађанима Београда.

По њеним речима, испред Скупштине града Београд јуче је било више од 300 људи што је, како је казала, доказ да у претходном периоду нико са њима није разговарао.

"Најављено је да ће секретаријати у Београду радити и суботом, а постоје секретаријати, као што је Секретаријат за урбанизам који је са грађанима радио само два дана и то само по два сата", казала је Михајловићева новинарима у Новом Саду.

За тако кратко време, како је истакла, немогуће је решити огромне проблеме и дати одговоре на питања из тако важне области као што је урбанизам.