Вести

Михајловић: Очекујем тешку и прљаву кампању

Част ми је да будем прва на изборној листи Српске напредне странке за Београд, а о томе ко ће од свих вредних и способних људи из нашег тима бити градоначелник одлучиће органи странке.

Београд је град у коме живи моја породица и за који су везани сви моји планови и стало ми је какву ћемо престоницу оставити нашој деци - каже у интервјуу за Данасову „Изборну грозницу“ Зорана Михајловић, потпредседница СНС и министарка енергетике у оставци, при чему додаје да су њене амбиције, ипак, у вези с ресором електроенергетике, где је чекају реформисање јавних предузећа и нове инвестиције.

Очекивало се да се на листи СНС за Београд нађе и Небојша Човић. Зашто се то није десило?

- Човић је члан Привременог органа, који је успео да за кратко време, до избора, стабилизује функционисање града који је био пред колапсом. За свакога, ко је својим радом и залагањем заслужио, сигурно ће се наћи места у великом послу око реформи на разним одговорним местима у држави.

Зашто је тајна ко је ваш кандидат за градоначелника?

- Ко год да буде наш предлог за градоначелника, будите сигурни да се неће понашати као самопроглашени краљ, како се понашао Драган Ђилас за време свог мандата. То време је на срећу заувек прошло и сада ће заједно с будућим градоначелником радити његов тим који ће Београд повести пуном снагом напред.

Има ли смисла питати ко ће бити кандидат СНС за премијера, будући да је већ одавно јасно да је то Вучић?

- Сигурна сам да би, када би се о премијеру одлучивало на директним изборима, Александар Вучић добио више него двотрећинску подршку народа. Да ли неко има право да донесе неку другачију одлуку?

Као један од аргумената за расписивање избора наводи се убрзање реформи.

- Србија не може да се промени, модернизује и припреми за чланство у ЕУ ако се не спроведу корените друштвене и привредне реформе. Да би се ове промене спровеле, потребна нам је снажна влада која има пун капацитет и мандат. Зато су расписани избори. Мандат владе која буде изабрана на мартовским изборима трајаће до 2018, када ћемо бити у завршној фази преговора са ЕУ.

Да ли је иједна реформа конкретно почела?

- Укратко речено, припремили смо све услове за спровођење снажних привредних и друштвених реформи и само чекамо мандат народа.

Бивши министар Радуловић тврди да је Вучић заправо био главни кочничар реформи.

- Не треба трошити време на Радуловића. Он је био грешка, више није министар и сада има прилику да изађе пред грађане и провери какву подршку има. Народ ће дати најбољу оцену његовог рада. Пошто је изгубио скоро пола године експериментишући, а притом не покушавајући да о врло важним питањима попут закона о раду успостави бар дијалог, ако не консензус у друштву, Радуловић сада измишља кривце. Хајде да погледамо који су његови резултати, а који Вучићеви, и истина ће бити јасна.

Да ли бисте сада, када је влада у техничком мандату, коначно открили који министар је радио „против интереса Србије“, што сте тврдили прошле године?

- У истрагама око сумњивих приватизација ухапшена су чак три бивша министра, а још неколико њих су у штампи помињани као актери милионских афера. Због тога ми није јасно зашто је моја изјава наишла на толико ишчуђавање у јавности, уместо да сви радимо на томе да се такве ствари јавно жигошу и онемогуће.

Руски лист Комерсант пише да су кадрови СПС блокирали инвестиције из иностранства, па и из Русије.

- Можда имају неке доказе којима могу да поткрепе те тврдње. Мој принципијелан став је да су инвестиције добродошле и са Истока и са Запада.

Да ли ће неко кривично да одговара зато што су грађани добијали огромне рачуне за струју и разређени гас?

- Већ је смењен директор ЕПС Снабдевања, а било је смена и у дистрибутивним предузећима. Ако се утврди да је било намерних пропуста на штету грађана, сигурно је да би, поред дисциплинске, појединци требало да сносе и кривичну одговорност. Овај скандал се неће заташкати.

Својевремено је СНС најавила смену неких директора, али то се није догодило. Зашто?

- Нису смењени само зато што су расписани избори. Будите сигурни да нико од њих после избора неће поново бити директор.

Из свих досадашњих изјава некако се наслућује да СНС не жели у будућој влади да види СПС.

- Биће времена да се разговара о коалицијама, нарочито о постизборним. С ким ћемо се након избора договорити не знам, али основа за договоре је прихватање програма економских реформи. Неспорно је да би многи хтели да сарађују са СНС, а ни нама није циљ да сами управљамо Србијом.

Да ли би ваши партнери могли бити ЛДП или ДС?

- Драган Ђилас је више пута поновио да не жели сарадњу с нама, а ја могу само да кажем да делим његов став, и да је то једна од његових жеља која ће му се испунити. Што се тиче ЛДП, они су били једина конструктивна опозиција досадашњој парламентарној већини.

Какву изборну кампању очекујете?

- Очекујем тешку и прљаву кампању у којој ће се удружити новац тајкуна и корумпирани политичари. Да ли мислите да ће они тајкуни који су до доласка Александра Вучића имали своју приватну државу седети скрштених руку? Уложиће све што имају у кампању против Вучића и СНС.

Да ли ће поново део кампање СНС бити канал до Егејског мора, што је пројекат министра Бачевића?

- Ми желимо да спроведемо реформе брже и ефикасније, да их тачно временски одредимо. Пројекат који помињете сматрам сном мог колеге. Теоријски, сваки пројекат је могућ, само је питање цене.

Председник ДС Драган Ђилас најавио је тужбу против Вас због тврдње да је више бринуо о својим фирмама него о Београду.

- Ако је Ђилас одлучио да тужи све у Србији који мисле да се обогатио док је био на власти и док је град сиромашио, мораће да тужи целу Србију. За почетак би било добро да тужи бившег почасног председника своје странке Тадића, који је јавно изјавио да не жели да седи у странци са онима који су стварали афере и које народ оптужује за корупцију.

Тужбу против СНС најављује и Бојан Пајтић, због тврдњи да су му „гимнастика и кварцовање помутили мозак“.

- Саопштење нашег Градског одбора у Новом Саду било је само одговор на увреде које је Бојан Пајтић изнео на рачун Александра Вучића. Пајтић је увредио Вучића јер је рекао да његово расположење зависи од лекова које попије тог дана. Шта је то ако није увреда?

Бајатовић

Да ли су тачне спекулације да Русија штити Душана Бајатовића од смене?

- Зар стварно мислите да једна велика и озбиљна земља попут Русије међу својим спољнополитичким приоритетима има и одбрану директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића?

Тадић

Спекулише се да је Борис Тадић у договору са СНС напустио ДС, како би ослабио бившу странку пред изборе.

- Можда би неко рекао да нама одговара ово растакање ДС, али морам признати да мени делује и помало тужно. Оно што је од ове некада озбиљне странке остало после Тадића сасвим сигурно ће уништити Ђилас. Но, ми се у њихову породичну свађу нећемо мешати.

Канцеларија

У прошлој кампањи најављивали сте отварање канцеларије за брзе одговоре. Зашто се то још није десило?

- Ова канцеларија је заживела у неким општинама, али то није довољно. Верујем да ће закон бити усвојен до средине ове године.

Интервју за Данас
Аутор: Мирјана Р. Миленковић