Вести

Михајловић: Србија има најскупљи гас у региону

„Политички односи с Русијом су на много вишем нивоу него што су били. Економски односи су оно што нас занима, али су политички односи услов за развој економских. Ми смо и раније потписивали протоколе о изградњи Јужног тока кроз Србију, а сада је потписан уговор о извођачу. Оно што је за нас значајно јесте да Србија нема алтернативни гасовод и да јој сваки други правац много значи.

До тог тренутка док Јужни ток не профункционише ми ћемо морати да водимо рачуна шта ћемо с гасном стабилношћу, био је одговор потпредседника Владе Србије Зоране Михајловић, замољене да за „Привредни преглед“ оцени резултате посете премијера Александра Вучића Москви. Са Михајловићевом, која је и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, разговарали смо јуче у Привредној комори Србије после састанка са италијанском привредном делегацијом.

* Да ли ће Јужни ток смањити и цену гаса у Србији?

- Цена гаса у Србији је виша у односу на регион, не у односу на све државе, али на неке да. Ми другог гаса немамо. Имамо овај који добијамо сада преко Мађарске. Верујем да ће се цена гаса преко Јужног тока смањити, морају бити мањи трошкови транзита гаса кроз Мађарску јер када стигне Јужни ток више смо осуђени само на један правац. Транзит кроз Мађарску плаћамо 25 долара за хиљаду метара кубних. Јужни ток ће смањити цену гаса за најмање 15 долара за хиљаду метара кубних. Онда ћемо или преговарати с Мађарима да цена буде нижа, или ћемо се преоријентисати на другу страну. Оно што је сада важно јесте да држава заврши експропријацију. Ако се буде десило да ствари крену онако како је планирано онда ми имамо проблем са експропријацијом која још не иде оним интензитетом којим би требало да иде.

* Шта нам предстоји после потписивања споразума о изградњи Јужног тока?

- За нас је веома важно да наше фирме учествују на изградњи Јужног тока јер им то даје могућност да стекну референце и да онда буду више присутне на другим тржиштима. Оно што је сада приоритет јесте да држава заврши експропријацију. Ако се буде десило да ствари крену онако како је планирано онда ми имамо проблем са експропријацијом која још не иде оним интензитетом којим би требало да иде.

* Јесу ли Руси помињали куповину Електропривреде Србије?

- Не мислим да је то била тема разговора у Москви. Ја само могу да цитирам премијера који је рекао да се о томе уопште није говорило. Али ни ја не бих уопште причала о томе. За мене ЕПС има једну ургентну ситуацију која мора много брже да се решава него што се решава. Питање муља, воде и свега онога што је остало после поплава значи да што се дуже буде чекало да вода из копова изађе, то ће Србија дуже да увози електричну енергију. Мораћемо до краја године да дамо 150 милиона евра само за увоз електричне енергије. То је велики проблем.

* Шта треба да уради ЕПС?

- ЕПС треба да крене у темељне реформе, мора да буде акционарско друштво као што смо се договарали, мора да почне да се понаша одговорније према својим трошковима. И то није питање цене електричне енргије. Ове цене регулисаћемо преко Агенције за енергетику, а о томе да ли ће ЕПС имати стратешка партнерства за неке пројекте, ја немам ништа против. Пројекти типа Бистрице или неких других сасвим је логично да имају стратешке партнере.

* Колико је времена потребно за то?

- Па не треба пуно времена. Сви документи су припремљени, то је нешто што сам ја припремила још пре шест месеци. Унутрашња реорганизација ЕПС-а а може да се заврши за шест месеци.