Вести

Михајловић: Влада је радила као тим

Нека оштећења можемо санирати за неколико месеци, за друга биће потребно више времена. На првом месту су куће, чека нас заиста велики посао.

- Без лажне скромности, ово је прва влада после много времена на чијем се челу налази премијер који сопственим примером свима показује како треба радити и трудити се за своју земљу, који не седи у фотељи, већ је са народом на терену. Зато је нормално да и министри буду такви. Наш посао је да учинимо све у оваквим тешким ситуацијама да спасемо животе, а потом да обновимо земљу - каже потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, након најаве премијера Александра Вучића да ће похвалити скоро све министре из Владе за ангажман у санирању штете од поплава.

* Да ли сматрате да се неко од министара није нарочито снашао на овом задатку? Медији су, на пример, приметили да је министар за ванредне ситуације Велимир Илић био напросто „невидљив“.

- Заиста нисам гледала, нити мерила ко шта ради. Најважније је да смо и у условима природне катастрофе показали да делујемо као тим. Све што смо радили је наш посао, а најважније је да свако уради све што може да помогне грађанима.

* У наредним данима детаљно ће бити процењена штета од поплава у Србији?

- До 30. маја имаћемо прве процене штете које ће нам доставити локалне самоуправе. Штете су заиста огромне када је реч о путној и железничкој инфраструктури, пољопривреди и стамбеним објектима. Оно што је сада најважније јесте да људи добију кров над главом, и то ће нам бити приоритет.

* Колико ће, према вашем мишљењу, трајати обнова земља, пре свега електроенергетског сектора и инфраструктуре, који су највише погођени?

- Највећа штета причињена је на критичној инфраструктури. Нека оштећења можемо санирати релативно брзо, за неколико месеци, али ће нам за нека друга бити потребно више времена. Уништени су и многи стамбени објекти, цела пољопривредна добра, и чека нас заиста велики посао. Говорим о материјалним губицима, које ћемо некако надокнадити, али оно што је ненадокнадиво су људски животи.

* Колику помоћ реално можемо да очекујемо од ЕУ?

- Очекујем да ће нам цели свет, а не само ЕУ, помоћи да обновимо земљу баш као што су нам многе земље помогле у спасавању живота и дале хуманитарну помоћ. Сигурна сам да ће помоћи Русија, САД, Кина и многи други, а посебно очекујем велику помоћ од ЕУ и њених земаља чланица. Нажалост, квалификовали смо се и за средства из Фонда солидарности ЕУ пошто штета премашује 0,64 нашег БДП.

* Да ли ће обнова земље значајно успорити реформе?

- Мој одговор је апсолутно одричан. Несрећа која нас је снашла има и једну добру страну, а то је да смо се ујединили, збили редове и показали да можемо, као што смо заједно радили протеклих дана, заједно кренути и у економски опоравак земље и реформе.

* Сматра се да сте један од највреднијих министара у Влади. Како се носите са толиким ангажманом?

- Ја само радим свој посао најбоље што могу. Не можете бити у влади у којој је Вучић премијер ако нисте у стању да пратите његов темпо. Ја се трудим да га пратим јер верујем у оно што ради ова влада.

* Док смо од Црне Горе и РС куповали електричну енергију по 30 евра за киловат-сат, медији су објавили да је Вук Хамовић тражио 80 евра. Вучић је рекао да му то неће бити заборављено.

- Трговци нуде своје цене, али јавност свакако мора сазнати од кога је ЕПС купио струју и по којој цени. Да ли је од Хамовића, Лазаревића, неких других трговаца или директно од „Електропривреде РС“ и, ако јесте, по којој цени. То је врло значајно питање јер тржиште струје није уређено, а против Војина Лазаревића и Вука Хамовића подигнуте су кривичне пријаве. Ја верујем у систем и верујем да ће то кад-тад бити истражено. Министарство које сам водила је те пријаве извадило из фиока и поново смо их прошле године послали тужилаштву. Српска енергетика је осиромашена у годинама када су данашњи велики трговци зарађивали своје прве милионе.