Вести

Михајловић: Влада према програму, а не људима

Потпредседница СНС Зорана Михајловић каже да су у току финални разговори о влади. Најважнији ће бити програм, а људи ће се бирати према њему, додаје она.

Она је, гостујући у Кажипрсту Б92, рекла да су у току завршни разговори у вези формирања нове владе, додајући да ће та влада бити најбрже формирана до сада. На питање шта су то финални разговори, Михајловић каже да је остало још да се одреде ресори јер влада мора да буде мала и ефикасна.

„Програм је озбиљан, не сме да буде луфта међу ресорима и људима које ће их водити“, додала је она.

Говорећи о предлогу СНС о ротирајућем месту председника Скупштине Србије, потпредседница напредњака сматра да је та идеја добра јер би тако све странке које учествују у раду праламента имале могућност да буду на челу Скупштине.

А критике опозиције на рачун тог предлога за њу су само избегавање одговорности. „Влада шаље законе у Скупштину и тамо се ти закони креирају и зашто онда да на место председника не дође и неко из опозиције? Зашто не би водили парламент уместо само да критукују? Критике опозиције значе само да нису спремни да поделе одговорност да се донесу системски важни закони, већ хоће само да критикују. Међутим, није само то суштина. Требло би да кроз дијалог заједно донесемо законе добре за ову земљу“, сматра Зорана Михајловић.

На питање да ли и СНС избегава одговорност када прави владу са другим странкама, иако то може сама, на основу добијених гласова, потпредседница напредњака каже да то није тачно.

„И раније смо говорили за све што није било добро и били смо у претходној влади. Ни смо ни у њој бежали од одговорности. Сада ми правимо владу, дајемо премијера и програм и ми смо одговорни. Знамо да неће бити лако, али ако имамо јасан циљ, партнере и грађане који ће разумети шта желимо верујем да ћемо успети“, истиче она.

Одговарајући на питање ко ће бити министри у тој новој влади, она каже да ће то бити и људи из СНС али и неке нестраначке личности. Међутим, након финалних разговора знаће се више о именаима, додаје она.

„Ови је први пут да се прави влада према програму и ономе шта треба да урадимо, а не према људима. Ми смо на прошлом Председништву странке причаили три сата о томе шта треба да се уради и то је важније од онога ко ће бити министар Зорана или неко други. Програм је битнији, па онда људи који могу да га спроведу. И још једна ствар, важно је бити тимски играч“, каже министарка енергетике у техничкој влади.

А на питање да ли је она тимски играч, Михајловићева одговара: „Верујем да јесам и да ћу бити део тима, али сачекајмо све разговоре па чемо видети.“

Стручњаци у влади, према њеним речима не значи да СНС нема кадрова, већ да није кључни аргумент за улазак у владу партијска припадност већ знање. А медијске спекулације о томе да су многи у врху СНС незадовољни баш због тога што ће мањи број страначких функционера ушествовати у извршној власти су, како каже, медијски напумпане приче.

Одговарајући на питање да ли су Србији били потребни избори, будући да ће СНС остати у коалицији са СПС-ом, Михајловић је истакла да су избори свакако морали да буду одржани, јер прошла влада је, према њеним речима, дошла до своје границе и више није било политичке воље да се неке ствари спроведу, а будућа влада ће бити много ефикаснија самим тим што ће имати потпуно другачију структуру.

"Ова влада више неће моћи да прави уступке и селективно примењује законе. Оно што је прошло ван закона о јавним предузећима прошло је у времену пре него што је изгласан. Времена више нема и све и да неко жели да направи уступак некоме то више не може да се издржи", казала је Михајловић, објашњавајући да ће управо један од приоритетних циљева нове владе бити средјивање ситуације у јавном сектору.

Она је као пример поменула "Србијагас" који и данас бележи велике губитке, а да је на време реформисан, како је предлагано, данас би имао профит од 110 милиона евра. Михајловић је додала да и даље има став да они који су били део проблема у том и другим предузећима, дакле у пословодству, не могу да буду део решења.

"Један од кључних разлога да се иде на изборе био је то да јавна предузећа више не могу да буду губиташи", објаснила је Михајловић, а на питање да ли ће уговор са "Етихадом" који се тиче "Ер Србије" бити објављен, како је обећано у предизборној кампањи, Михајловић је одговорила објашњењем да је то питање дана, јер партнер је прихватио да се уговор објави.