Вести

Мировић: Пајтић не може да условљава

„Не желимо да разматрамо неозбиљне понуде”, каже за „Политику” Игор Мировић, потпредседник СНС-а и председник Савета за Војводину напредњака, и наглашава да они траже да се што пре успостави дијалог између парламентарних странака у скупштини АПВ. Намера им је да се договоре о условима и начину расписивања ванредних покрајинских избора, али и о роковима за доношење важних докумената за будуће функционисање покрајинских органа – Статута и Закона о финансирању. Иако је исто то и Бојан Пајтић навео као услове за расписивање ванредних покрајинских избора, шеф војвођанских напредњака каже да он нема право да поставља услове.

„Пајтић нема могућности, нити грађани својом одлуком на изборима од њега траже да било шта условљава. До јуна се мора донети нови статут и тиме се стичу и формални услови да идемо на покрајинске изборе. Никаква друга условљавања не прихватамо. Морам да приметим да Пајтић избегава дијалог,јер не жели да се суочи са ставовима већине грађана који живе у Војводини. Претпостављам да им је идеја да се држи гола власт до крајњих граница, што Војводину ставља у велика искушења, а нерешени односи су препрека за, пре свега, њен економски развој.

Ваши представници учествују у радним телима која се баве усаглашавање статута са уставом. Значи ли то да ће добити „зелено светло” од напредњака у скупштини Србије?

Уколико сви елементи статута у формалном смислу буду усаглашени са Уставом Србије понашаћемо се одговорно и деловати у том процесу као политичка снага која штити и устав и права која на основу њега има АП Војводина.

А шта ако се деси супротно?

У том случају Војводина запада у још већу кризу из које се може изаћи само изјашњавањем грађана.

Има ли смисла тако упорно инсистирати на договору са представницима владајуће већине?

Дијалог о најважнијим темама је једино рационално решење.Ми смо то у неколико наврата иницирали, али нема одговора од ДС-а. Они сматрају да ово стање које је лоше за Војводину, за њих је добро. Ако превладају интереси појединаца,онда једноставно нисмо на терену политике, већ на терену себичних идеја, грамзивости, личних интереса и имаћемо кризу над којом више нећемо имати политичку контролу.

Осећате ли и у Војводини неку нервозу због хапшења Дарка Шарића и онога о чему би могао да проговори?

Па, целокупан миље је оптерећен и тим проблемима. Војводина је у делу потенцијала које има посебно у пољопривреди, у великим и јаким предузећима уништена у процесу приватизације. Одговорност за то је веома јасно дефинисанаи грађани су 16. марта показали да препознају одговорне. Грађани су увидели да је та политика током година урушила све оно што је Војводина имала. И то је један од разлога за покретања дијалога о ванредним покрајинским изборима. Уосталом на те проблеме указује и велики број посланика из свих других странака, па и из самог ДС-а. Да није тако, не би напуштали своју посланичку групу.

Није само Пајтић тај који неће на ванредне покрајинске изборе. И председник скупштине Иштван Пастор каже да нема разлога за њих.

Ми заиста не дижемо тензије већ само указујемо на чињеницу да у великом броју изборних мерења, укључујући и ово последње, народна воља је сасвим другачија у односу на вољу коју данас представља покрајинска власт. И то је нешто што у цивилизованом, демократском поретку има свој значај који се не може пренебрегнути.

Кад би, по вашем мишљењу, требало да се изађе на биралишта у Војводини?

У наредних неколико месеци. Мислим да године више не могу бити предмет разговора.

Да ли сматрате да би требало мењати и мешовити изборни систем у покрајини?

И то може бити ствар дијалога. Видите колико ту има тема: изборни систем, рокови, народнавоља исказана 16. марта,као узрок том дијалогу, нефункционисању органа покрајине, доношење новог статута.Надам се да представници актуелне већине нису толико склони одржању личних функција, већ да још имају осећај за опште вредности.

Разговарала Александра Комненовић