Вести

Народна посланица Тијана Давидовац у дводневној посети Грчком парламенту

Народна посланица Тијана Давидовац у саставу посланичке групе пријатељства са Републиком Грчком била је у дводневној посети Грчком парламенту. Том приликом реализовани су састанци на парламентарном нивоу са Бироом и члановима групе пријатељства Грчког парламента са Републиком Србијом, са члановима сталног Одбора за националу одбрану и спољне послове парламента Грчке, са члановима сталног Одбора за производњу и трговину, као и са министром туризма у Грчкој влади, г. Василисом Кикилиасом.

Билетерални односи Републике Србије и Републике Грчке засновани су на искреном пријатељству и међусобној подршци који су кроз историју успостављени заједничком борбом и сличним искуствима.
Веома ценимо став Грчке да остане доследна по питању поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и непризнавању тзв. "Косова".

Усагласили смо се да је за безбедност, стабилност и развој региона неопходно проширење Европске уније на Западни балкан и захвални смо на подршци коју Грчка пружа европском путу Србије.

Грчка је један од највећих партнера Србије а добри политички односи имплицирају на чињеницу да постоји простор за даље унапређење економске и привредне сарадње. Инвестиције Грчке у Србију износе преко 2,2 милиона евра, а грчке компаније којих има око 250 на територији Р. Србије, запошљавају преко 25.000 људи.

Једна од омиљених дестинација за одмор наших грађана јесу грчка острва, сходно чему је у сарадњи са министарством туризма Р. Грчке, Ер Србија је повећала број линија/увела директне чартер летове до Родоса, Крфа, као и до Ираклиона и Хање на Криту.

На траси међународног железничког коридора налази се и Србија кроз изградњу брзе железнице од Будимпеште, преко Београда, Ниша, Скопља, Солуна, Атине до луке Пиреј, на чему се интензивно ради.