Вести

ОБЕЋАЊА МОРАЈУ БИТИ ИСПУЊЕНА

17. марта 69 запослених, од 1470 радника акнгажованих у „Колубари“ преко „Колубара Услуга“ потписали су уговоре о раду у РБ „Колубара“. Тада су изречена уверавања да ће и преостали радници одређеном динамиком потписати уговоре, а директор „Колубара Услуга“ Драган Јевтић, у интервјуу за „Праве новине“ истиче да нема разлога за страх да се то неће десити.

Dragan Jevtic

„Иако се пред изборе дигла помпа да је то само лажно обећање, показали смо одговорност и у претходном периоду, а тако ће бити и у наредном, да оно што се обећа, мора и да се испуни. Обећали смо да ће „Метал“ ући у „Колубару“ то смо и урадили иако је процес трајао мало дуже, то је нормално за тако велике подухвате. Тако ће и свих 1470 радника бити запослено, али је потребно одређено време“.

Он је објаснио да је реч о великом броју радника који се примају одједном, што се у скорије време није десило, тако да је потребно време да се они уклопе у систематизацију.

„У протеклом периоду људи су се запошљавали, али се није водило рачуна о систематизацији, тако да данас имамо запослене у администрацији који носе решења багериста или људи запослених у производњи, што доводи до тога да према некаквој табели, у „Колубари“ има довољно радника, али нема довољно у производњи. Иако се говори да недостаје радника у производњи, када одете у ЕПС они гледају статистику и бројке, а бројке сасвим другачију причу причају. Мора да се усагласи свако радно место, сваки радник мора да се уклопи по систематизацији. Они су до сада радили према нашој систематизацији, а сада, неки ће остати на истим радним местима, али некима ће се решења мењати у они ће добити решења према својој струци“, рекао је Јевтић и објаснио неопходност увођења реда, јер како каже, у будуће колико људи оде у пензију, толико ће се примати.

ДНЕВНО НАЈМАЊЕ ПЕТОРО ПИТА ЗА ПОСАО

У „Колубара Улуге“ свакодневно људи долазе тражећи посао. Јевтић каже да су људи очекивали да ће пред изборе бити пријема, као што је било претходних година, међутим, овога пута није било тако. Упркос томе људски однос увек постоји и тим људима се излази у сусрет.

„Пријема у радни однос није било, али увек примам људе на разговор, јер те људе треба саслушати, јер данас нема конкурса, нема тржишта рада и они немају коме да се обрате за одређену информацију. Њима одговор много значи, да бар знају чему да се надају“ каже Јевтић и додаје да пријема радника до краја маја неће бити, када се очекује потписивање новог уговора „Услуга“ са „Колубаром“ , а и поред тога постоји забрана пријема радника.

Он појашњава да није речено да ће после маја сви који траже посао бити примљени, већ да се тада може разговарати о запошљавању и додаје да ни тада неће бити места за све.

„Ми смо у међувремену покренули и сировине, први шлепер је отишао из Шопића натоварен папиром. Покренули смо разговоре са „Колубаром“ и о сакупљању тона гвожђа. Све се то ради ради упошљавања радника. Ја увек говорим да нема вишка радне снаге само је треба упослити и ми се трудимо у том правцу“.

СПАЈАЊЕ ЋЕРКИ ФИРМИ У ЈЕДНУ

Најављено је да ће у првој половини године бити решено питање издвојених предузећа, односно „Колубара Услуга“, „КГЛ-a“ и „Угоститељства“.

„У разговору са министарком Зораном Михаиловић добили смо обећање да ће статус издвојених предузећа бити решен до јуна ове године, јер овакво стање није одрживо. Није проблем само у Лазаревцу, већ и у Костолцу и у Обреновцу... Сва та издвојена предузећа тренутно функционишу на основу тендера и ангажовања, међутим трајно решавање ситуације довело би до знатних уштеда, и сви ти послови би били значајније јефтинији и за „Колубару“ као и за издвојене фирме. Пре десет година када су се ове фирме издвајале из „Колубаре“ идеја је била да се уштеди и да ове фирме за две три године престану да буду зависне од „Колубаре“ и стану на своје ноге. Међутим, прошло је десет година и ми и даље зависимо од „Колубаре“ од које добијамо 98% посла“.

Он каже да се послови и ангажовања добијају на две године, и да се сваке две године страхује од тога шта ће бити даље.

„Састанак свих издвојених предузећа из ЕПС-а из целе Србије одржан је у марту прошле године и наша иницијатива о уједињењу је уродила плодом, те су се представници министарства, Рударскога басена „Колубара“ и синдиката сложили да је за ова три предузећа најбоље да се уједине у једну фирму „Колубара 2“ која би била у саставу ЕПС-а, каже Јевтић. Остало је да одлуку подржи Влада Републике Србије након свог формирања.

Ана Радојевић Бошковић