Вести

Селаковић: Уцена премијера била је покушај државног удара

У Србији је пре једанаест година убијен председник владе, а сад је неко покушао да уцењује Александра Вучића; Уколико желимо да Србија има јако и ефикасно правосуђе, таква мора да нам буде и полиција. И обрнуто

Уцењивање премијера фингирањем догађаја на службеном положају крајње је озбиљна ствар, изјавио је у разговору за Курир министар правде Никола Селаковић поводом покушаја да полицијска мафија у МУП изнуди оставку председника Владе Александра Вучића.

- Србија је држава у којој је пре једанаест година убијен председник владе. То је чињеница од које свако од нас треба да се најежи. Једанаест година касније неко је покушао да уцењује председника владе. Питање над којим треба да се замислимо гласи: ако у држави није заштићен један од најважнијих државних функционера, како може да буде заштићен обичан грађанин?

Шта хоћете конкретно да кажете, да су појединци у полицији покушали да изведу државни удар?
- У сваком озбиљном систему то било оквалификовано као покушај извршења државног удара.

То су тешке тврдње, а ви сте министар правде?
- Ја као правник на то гледам управо из тог угла.

Ко треба да одреди да ли је реч о државном удару?
- Коначну оцену, кад се све те тврдње испитају, даће правосудни органи.

Начелник УКП Родољуб Миловић изјавио је да је неко узео паре, а да сада не може да испуни обећано. Хоће ли тужилаштво истражити његове наводе?
- Не могу да одговорим на то јер нисам државни тужилац, али као неко ко се труди да одговорно обавља своју функцију стојим иза својих речи, као што сам уверен да сви носиоци јавних функција стоје иза оног што су рекли и да ће бити спремни да то образложе и пред тужиоцем и пред судијом, уколико до такве ситуације дође.

У реформи полиције и правосуђа кључно је колико поједини полицајци и судије раде по закону, да не кажем да ли су корумпирани?
- Да ли је нека структура у свом деловању прешла с оне стране закона, то може да утврди искључиво суд. То не могу да раде ни политичари ни новинари. У полицији и те како има људи који поштено раде свој посао и не треба их стављати све у исти кош.

А како правосуђе да нам буде добро са оваквом полицијом? Да ли би било боље да се и код нас, као и у неким другим државама, да се министарства полиције и правде споје у један ресор?
- Не мислим да би то било добро, иако то јесу сродна министарства и послови им се у неким деловима преплићу. Уколико желимо да имамо јако и ефикасно правосуђе, таква мора да нам буде и полиција, и обрнуто. Какво нам је правосуђе, таква таква нам је и полиција.

Лоша?
- Да је добра, била би нам добра и држава. То вам је синдром трулих и зелених јабука - ставите једну трулу јабуку у гајбу са зеленим јабукама и за недељу дана биће све труле. То је присутно и у Србији, и зато је на нама да почнемо да мењамо систем. Полиција и правосуђе, а нарочито јавно-тужилачка организација, морају да сарађују што је најбоље могуће.

Каква је сада та сарадња?
- Боља него што је некад била. Чињеница да смо затворили предистражне поступке везане за 24 приватизације говори о томе да је до неких позитивних промена дошло.

Напад без утемељења
ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА НАЗИВАЈУ
СОМОМ, А ПРИЧАЈУ О ЦЕНЗУРИ

Како гледате на то што данима део јавности и ОЕБС истичу да је у Србији на делу цензура?
- Да има цензуре медија, ви и ја не бисмо о томе разговарали. Како неко може да прича о цензури кад се премијер у једној емисији назива сомом, док неки медији објављују најгнусније лажи о мртворођеном детету премијера? И нико на то није реаговао, ни новинарска удружења ни међународне институције.

Без притисака
О СУЂЕЊУ ШАРИЋУ И МИШКОВИЋУ

Критичари вас оптужују да на суђењу Мишковићу и Шарићу има политичких притисака. Има ли их?
- Свако ко тврди да има политичких притисака у ова два процеса нека јавно каже ко је из власти то радио и на који начин. Увек сам за критику власти, али то мора бити утемељено на чињеницама.