Вести

Стефановић: Ђилас је неприхватљив за СНС

Волео бих да грађани својим изласком на биралишта омогуће Александру Вучићу, лидеру СНС, да има неометану могућност да сам одлучује о томе како жели да Србија изгледа, каже у интервјуу за Курир Небојша Стефановић, потпредседник СНС.

- Не кажем да ћемо сами владати, нити је то идеја СНС, али би било сјајно кад бисмо добили више од 50 одсто. Очекујем да ће излазност бити велика, јер ће то бити потврда наших тежњи да велики број грађана каже где жели после ових избора. Да ли људи виде овај пут који је Вучић утабао као прави или желе опције које нуде ДС, разни тајкуни и екстремистичке групе.

Ваш слоган је „Свом снагом у реформе“, шта вас је ових годину и по дана спречавало да свом снагом кренете у те реформе?
- Различите ствари. У једном тренутку, можда, и неспремност читавог друштва да швати да су те реформе неопходне, али и атмосфера која се стварала. Сад видите да су неки само чекали моменат да на улици покушају да мењају власт. Све то је онемогућавало да се крене у реформе свом снагом. Олакшавајуће је ако нико не може да вас условљава ни на који начин.

Ко вас је условљавао?
- Кад правите коалиционе владе, увек морате да се одрекнете дела свог програма.

Је л‘ Дачић тај који вас је условљавао?
- Постојале су разлике у концептима, темама, у брзини. Више пута сам рекао да је Вучићева енергија снажнија од Дачићеве и да ће Вучић као премијер бити снажнији и бржи у спровођењу реформи него што је био Дачић.

Обећавате одлучнију борбу против корупције, смањење сиромаштва и повећање запослености. Како то мислите да изведете?
- Борба против корупције је предуслов јачања економских инвестиција и економије. Нико неће да дође у земљу која је корумпирана. Мислим да је хапшење Драгана Томића, функционера СНС, био снажан сигнал да чак ни народни посланик владајуће странке не може да буде заштићен. Кад је реч о запошљавању, изгубили смо превише посла у претходних 10 година, и то пре свега због неспособности тадашње власти коју уопште није било брига за радна места.

Увек кажете претходна власт, и ви сте били на власти години и по дана.
- И неке ствари смо променили.

Које?
- У јавном сектору никад мање људи није запослено, чак имамо хиљаду до хиљаду и по људи мање који раде у јавном сектору.

Речено је да ће кандидат за градоначелника бити или Синиша Мали или Зорана Михајловић. Зашто не ви?
- То је врста договора унутар СНС - наша прича о тиму, шта је најбоље не за појединце него за државу и државни систем. Ако је Граду у овом тренутку најпотребније развијање економије, запошљавање, пројекти попут „Београда на води“ који ће донети нова радна места, онда је боље да на чело тима ставимо човека који је испред тима, људе који су стручнији за економију, који у свом портфељу имају финансије...

Кажете да је Ђилас екстремиста. У ком смислу?
- Приметио сам да људи из ДС и неких других екстремистичких странака, кад год се приближе избори и помисле да можда немају довољно гласова, почињу с отвореним или прикривеним претњама. Ви имате директне претње социјалним бунтом, „украјинским сценариом“. Они никад не кажу ломићемо, палићемо, рушићемо, али суштински то поручују.

Добро, да ли ви мислите да би Ђилас узео мотику и кренуо испред владе?
- Они су рекли, уколико власт формира СНС, да је могући украјински сценарио.

Који тајкуни су екстремисти?
- Сви они који се осећају угрожено. Верујем да ће сви, како буду губили привилегије и могућност да раде оно што су радили у претходним годинама, финансијски или на други начин подржати такву врсту протеста.

Који тајкуни?
- Говорио сам да ће Мишковић подржати било какве покрете који буду правили такву атмосферу, јер то помаже решавању његовог проблема.

Још неко осим Мишковића?
- Не бих хтео да говорим имена ако немам никакве доказе. Да ли мислите да ће Мишковић са свим милионима које има само мирно да седи и чека да се све заврши и да процес можда оде у правцу који је неповољан за њега? Ја мислим да неће. Након претњи људи из ДС социјалним немирима и украјинским сценариом, таквом врстом екстремизма, мени се чини да ту постоји јасна корелација. Причам само оно што је логично. Кад видите изјаве тих људи, потпуно је јасна корелација.

ПОСТИЗБОРНЕ КОАЛИЦИЈЕ

Ко вам је прихватљив за коалиционог партнера?
- Хајде прво да сачекамо да видимо како ће се завршити избори. Ипак, могу да кажем с ким сигурно нећемо - Драган Ђилас је потпуно неприхватљив за СНС. Вучић је рекао да жели шири консензус.Никога нисмо апострофирали.