Вести

Стефановић: Политика више неће имати утицај на рад полиције

Небојша Стефановић у првом интервјуу од преузимања дужности министра унутрашњих послова каже за Информер да политика више неће имати никаквог утицаја на рад полиције. Он обећава наставак обрачуна са криминалом и корупцијом и успостављање система у коме ће грађани имати пуно поверење у правну државу:

- Већ у наредним данима бићете сведоци нових акција које ће још једном доказати да у Србији нема недодирљивих и да у овој земљи нико није и не може бити изнад закона!

* Које су то нове акције? Ко ће бити ухапшен?

- Не очекујте од мене да ни сада, а ни убудуће одговарам на та питања. Није посао ни полиције, ни мене као министра да најављујемо било чија хапшења.

* Шта сте прво урадили после преузимања дужности?

- Још у недељу, одмах по избору на функцију министра, обишао сам полицајце у Дежурној служби и јасно им рекао да ми од њих не требају никакве почасти, да не робујем формалностима, да не треба да ми салутирају, али да су ми, као министру, потребне пуне информације, односно поштена .

* Видели сте се и са директором полиције Вељовићем?

- Јесам, имао сам састанак са директором Милорадом Вељовићем и могу вам рећи да смо се врло добро разумели.

* Да ли вам се Вељовић жалио на нешто? Да ли вам је рекао зашто неке истраге до дан-данас нису завршене, зашто су нека хапшења у последњи час одложена?

- Не, директор ми се није жалио, он пре свега није такав човек... Рекао сам вам како ће бити у будуће, нико не може бити изнад закона.

* Дакле, Вељовић остаје на челу полиције?

- Остаје. Он је изабран на ту функцију у складу са законом и има скоро пун мандат пред собом. Наравно, Влада може да преиспита оно што он ради, па и да га смени, али ту могућност нико не спомиње.

* Синдикати су се унапред ујединили против вас, кажу да ћете смањити плате...

- Синдикати треба да раде свој посао, а ја ћу свој. Али мој посао није да лажем полицајце, нити синдикат. И нећу да кажем да плате у полицији неће бити смањене. Биће смањене баш као што ће бити смењене у комплетном јавном сектору. Али важно је да ћемо се трудити да заштитимо оне са најнижим примањима и оне на најтежим задацима. Није реално да исте плате имају полицајци који седе у канцеларији у Београду и они који спавају на у металним контејнерима на административној линији и који сваки дан држе главу у торби... Наравно, штедећемо на онима који ништа не раде, а примају веома велике плате.

* Ко то не ради, а прима плату?

- Ево, на пример, неки синдикални функционери... Њих 760 или 770 који или не долазе на посао или тек понекад сврате, а примају плате и веће од 100.000 динара. Па онда неке секретарице које се возе службеним полицијским џиповима?! И ко зна чега све ту има, колико државног новца нестаје, колико се службених кола вози...

* Знате ли ви колико полиција има аутомобила?

- Дао сам налог да се хитно утврди и тачан број службених кола, али и да се направи прецизан извештај о свим осталим расходима.

* Како је могуће да се често говори о аферама у врху полиције, а да за све ове године нико од полицијских „главоња“ није ухапшен?

- За то је врло важан рад Сектора за унутрашњу контролу, јер за сва времена морамо да рашчистимо са криминалом у полицији. Немогуће је очекивати да грађани верују нама и пријављују нам криминал ако у нашим редовима има оних који су на вези са мафијом.

* Шта ће бити са истрагом против Бранка Лазаревића, бившег Дачићевог шефа кабинета?

- Како шта ће бити?! Па биће доведена до краја. И та истрага и свака друга без обзира на то ко су оптужени или осумњичени. Наравно, у свим тим случајевима кључна је улога тужилаштва, које, по закону, води истраге, а полиција ће увек, ја вам гарантујем, максимално посвећено радити свој посао. И упамтите шта вам кажем, никада више политика неће имати никаквог утицаја на рад полиције!

* Шта вам је Ивица Дачић рекао приликом примопредаје дужности? Неке новине пишу да је било и суза.

- Нисмо плакали, то су претеривања... Господин Дачић и ја се годинама познајемо и била је то сасвим нормална примопредаја. Разговарали смо, разменили информације и искуства, пожелели један другом успех и срећу у раду. Ништа, дакле, спектакуларно.

* Ваш претходник је познат као добар певач. Како ви певате?

- Не знам ја да певам, други ће сад певати.

* Како вам је протекао први министарски дан?

- Дочекала ме је вест да су незадовољни грађани на неком протесту једном полицајцу нанели тешке телесне повреде и поломили му нос. Е, то нећемо толерисати! Грађани имају право да протестују, да се буне, али нико нема право да било кога физички напада, а најмање да насрће на полицајца, чији је посао да заштити све грађане...

* Да вам је пре годину неко рекао да ћете бити министар...

- Пре годину дана то би ми, вероватно, било врло невероватно... Ипак, место министра полиције је пре свега велика одговорност и према Алексадру Вучићу, који ми је поверио овај положај, и према свим грађанима.

* Реакција ваше породице на вест да сте министар полиције?

- Искрено, нису баш били усхићени. И до сада нисам имао довољно времена за породицу, а сада ће га бити још мање...

* Квота у кладионици да ћете ви бити „први полицајац“ била је 1:4,5. Јесте ли се кладили на себе?

- Нисам, нисам ни знао за ту квоту.