Вести

Стефановић: Само јака држава може бити социјално одговорна

Само јака и снажна држава, која зна какве реформе хоће, може да буде и социјално одговорна, оценио је данас председник Градског одбора Српске напредне странке Београд Небојша Стефановић.

Он је, на трибини у организацији општинског одбора Савски венац на тему "Брига о деци, трудницама и породиљама", најавио да ће држава у нарендом периоду нудити широм света озбиљан пакет мера којим жели да привуче инвеститоре.

Стефановић је указао да смо земља са јединственим уговорима са ЕУ и Русијом и да то треба искористити.

Он је рекао и да је приоритет запошљавање људи, због чега је покренуто неколико важних пројеката и реформи.

"Хоћемо и кроз мере подстицаја, стимулација и пореске реформе да ослободимо оне који запосле нове људе, да их ослободимо дела пореза", објаснио је он додајући да је идеја да онај који има пет радника, а запосли шестог, буде ослобођен за петог и шестог запосленог.

Према његовим речима, држава ће у наредне две године радити да буде најконкурентнија у овом делу света за инвеститоре.

Што се тиче кредита узетог од Уједињених арапских Емирата Стефановић је рекао да је он узет да би се вратили прескупи кредити од раније, али и да би се инвестирало у нова радна места.

"Милијарда је стигла, а ми смо почели да радимо на томе", поручио је он додајући да у наредне две године очекује да се видно повећа број запослених у Србији.

"Свим мерама се јача економија, а када буде ојачана имаћемо више запослених и тиме и озбиљнију социјалну политику", додао је Стефановић.

Када је реч о сивој економији он је указао да је уклоњена једна рупа у закону која се тицала породиља, а која је захтевала да имају оверену здравствену књижицу да би имале здраствену заштиту.

Један део свог посла на функцији председника Одбора Народне скупштине за права детета, посветио је теми породице, и тада, како је рекао, уочио је да постоје недостаци у закону о раду.

С тим у вези је пренео да су се неке жене жалиле да им је послодавац није продужавао уговор када је истекао, када су остале трудне.

"Ти људи шаљу сигнал да не брину ни о томе како живе те жене, а ни о њиховој деци", критиковао је Стефановић додајући да је јако мали број људи реаговао.

Због тога је покренута широка акција у медијима о посебној бризи за породиље, како би се променио начин размишљања у свим сферама живота.

Губимо град величине Вршца сваке године, указао је он у вези беле куге са којом се суочавамо.

Доносећи неколико закона само смо почели, то је само врх леденог брега, поручио је Стефановић.

Он је указао да многе странке много тога обећавају, али не нуде никаква решења, нити објашњавају како ће спровести то што обећавају.

"Све је повезано с новцем. Гарант јаке социјалне компоненте у држави је јака економија", подвукао је Стефановић.

"Хоћемо да наставимо са бригом да свако дете зна шта је њихова будућност, где ће да се школује и где ће да се запосле", додао је он.

Такође се заложио за успостављање социјалног фонда у којем би били представници надлежних министарстава, како би се та средства искористила на најбољи начин и отклонине сумње да је лечење негде могло бити јефтиније или боље.