Вести

Стефановић: Уколико добијемо поверење грађана, Влада за 30 дана

Београд - Уколико Српска напредна странка 16. марта добије поверење грађана Србије, у року од тридесет дана завршићемо формирање власти. До средине априла конституисаћемо нови сазив Народне скупштине, а најкасније до 1. маја добићемо и нову оперативну владу, која ће бити спремна да уђе у реформе.

Да би реформе биле успешне, потребно је у прва три месеца од формирања владе да усвојимо 21 закон који се тичу економије и финансија. Реч је, између осталог, о законима о приватизацији, стечају, планирању и изградњи, о раду, који ће смањити бирократију и побољшати инвестициону климу - најавио је у интервјуу за Данасову „Изборну грозницу“ Небојша Стефановић, потпредседник Српске напредне странке и одлазећи председник републичког парламента.

* Да ли би за СНС био изборни неуспех све мање од 40 одсто гласова?

- Никада нисмо лицитирали процентима. Грађани ће одлучити да ли ће нам дати мандат за чврсту владу, у којој неће бити уцењивања и препуцавања око најважнијих питања. Ја бих само волео да сви изађу на изборе и да нико више нема сумњу шта је воља грађана Србије.

Имате ли достојног изборног ривала?

- Никада не ниподаштавамо политичке противнике. Постоје моћни људи са огромним новцем којима се не свиђа то што би могли да остану без привилегија. Баш они озбиљно раде на слабљењу наше позиције. Али, не мислим да ће СНС завршити на другом месту на овим изборима. Верујем да ћемо имати највећи број гласова, али да ли ће то бити довољно да се формира влада која ће имати чврст став по питању реформи, чак и када оне доносе негативне поене, зависи од грађана.

* Да ли вам је широка подршка потребна и због промене Устава?

- То је нешто што заиста нисмо планирали. Реформу Устава помињу они који желе да нанесу штету, прејудицирајући да ће то бити лоше за Србе. Широка подршка је потребна да не бисмо у парламенту стално пребројавали да ли имамо већину од 126 посланика.

* Најављујући реформе стално упозоравате да ће оне бити болне и тешке. Да ли то значи да ће нове хиљаде људи остати без посла?

- Ми људе не посматрамо као робу коју треба избацити на улицу, већ желимо да сачувамо свако радно место. Кад говоримо о болним резовима, мислимо на предузећа у реструктурирању, јер сва не могу да опстану, зато што нико неће да их купи. А ни људи у јавном сектору неће моћи да очекују повећање плата, јер није СНС довела до тога да постоји 800.000 запослених кроз партијска запошљавања. Највише су томе допринели они који су били на власти у последњих десетак година.

* Зар и СНС, како тврди опозиција, није запослила 20.000 људи с партијским књижицама?

- Ја само питам - а где то? Уосталом, министар Крстић је изнео податке да је у претходној години запослено око 3.000 људи. Знам да је ДС-у тешко да призна да постоји неко у Србији ко се другачије од њих и искреније понаша према грађанима. Ми се не боримо да формирамо своје фирме и постанемо милијардери.

* Зашто нисте отпустили те партијске кадрове за које кажете да их је ДС довела?

- Не можете људе тек тако да шутнете на улицу. Можемо ми да направимо талас од још 100.000 отпуштених људи, али где бисмо тиме довели Србију? И ти људи имају породице.

* Ваш актуелни коалициони партнер Ивица Дачић тврди да није за реформе које ће да „поједу“ људе.

- Волео бих да се сви који су на неки начин учествовали у власти у претходном периоду запитају шта су чинили када су реформе заиста „прождирале“ људе.

* Да ли ће вам за реформе подршка бити Чедомир Јовановић и ЛДП?

- Апсолутно никоме није гарантовано да ће бити у наредној влади. Ко ће бити у влади, одлучиће грађани. Што се тиче СНС, ми смо спремни да разговарамо са оним странкама које подржавају борбу против корупције и озбиљне реформе. Желимо да имамо чист мандат како бисмо те реформе могли и да спроведемо.

* После онолико прозивки, лидер ЛДП тврди да баш са Вучићем хоће да ради.

- Битне су вредности које делимо. Лични анимозитети и сујете неће бити идеја водиља за формирање владе. Али, још ништа није решено и они који себе већ виде у будућој влади праве рачун без крчмара.

* Многи вам се данас улагују како би ушли у нову владу.

- Не мислим да било ко треба да се додворава СНС-у. То и не тражимо, али зар неко треба да је против борбе против корупције само зато што је Вучић у том сегменту направио добре резултате?

* Борис Тадић се вратио. И он би да вам помогне?

- Чини се да он политику није ни напуштао. Да вам кажем, мени су све те „демократске странке“ исте. То су људи који су водили исти политику. И Тадић и Ђилас имали би шта да одговоре грађанима Србије о ономе што су радили када су имали апсолутну власт.

* Да ли је СНС помагала Тадићу у формирању НДС?

- Апсолутно не. Ми смо били активни у стварању сопствене странке. Зашто бисмо помагали било коме?

* Ваљда да бисте ослабили ДС?

- Не бих рекао, јер ко нама даје гаранцију да Тадић и Ђилас неће након избора поново да формирају неку владу. Што бисмо ми правили партију која фактички није на нашој страни.

* Председник Николић се већ изјаснио против владе у којој би био Борис Тадић.

- То је његов лични став и сматрам да је његово легитимно право да каже шта мисли.

* Стално говорите о „контраудару тајкуна“. Да ли је заиста Мишковић толико моћан да може да окупи странке под једну заставу и остави СНС у опозицију?

- Нисам сигуран да ли ће у томе успети, али сам сигуран да ће то покушати и он и сви они који мисле да је њихова позиција угрожена. Знате, кад се на киосцима појаве неке новине које за циљ имају само то да деградирају лидера СНС, онда вам је прва помисао да то неко плаћа и тако долазимо до људи који су у страху да ће изгубити утицај који имају у земљи и који ће се свим силама борити. Па и кроз листове као што су Табу и Таблоид.

* Зар и СНС не користи поједине таблоиде против опозиције?

- Али, новине попут Блица и Ало свакодневно критикују СНС. Чак и у Новостима, Политици и РТС, који су делом у државном власништву, неретко имате суптилну кампању против власти. Међутим, нама не пада на памет да се мешамо у уређивачку политику медија у Србији. Нека људи пишу шта хоће, а грађани ће одлучити да ли ће те новине куповати. Не знам зашто некоме онда смета шта пишу Информер и Курир. Испоставило се да је све што сам читао у тим новинама о корупцији у Београду и Србији било тачно и документовано, а то некога боли.

* Делите ли мишљење Зоране Михајловић да Данас „криминализује“ СНС?

- Поштујем право свакога да ради свој посао.

* Опозиција вас оптужује да је хапшење Драгана Томића из Универзал банке само изборни маркетинг?

- Знам да ДС има аутопројекцију. Ако неко мисли да је лагодно ухапсити некога из сопствених редова, онда се грдно вара. Мени није ни пријатно ни лепо.

* Иселили сте се из кабинета председника Скупштине Србије. Да ли то значи да ћете након избора отићи на неку другу функцију у други кабинет?

- Са лакоћом и за само двадесет минута иселио сам све своје ствари из кабинета. Скупштина је распуштена и сматрам да није у реду да изборне активности водим из канцеларије председника парламента, већ из страначких просторија.

* Да ли ћете се преселити у фотељу градоначелника Београда?

- Не размишљам о функцијама. Ми у СНС желимо да разговарамо о тиму људи који ће водити престоницу.

* Ивица Дачић ових дана тврди да би, осим парламентарних, требало да имамо председничке и војвођанске изборе?

- Што се тиче покрајинских избора, ту и ми сматрамо да ДС више нема легитимитет, а Дачићево инсистирање на председничким изборима протумачио бих као један добар маркетинг за изборе 16. марта.

АУТОР: МИРЈАНА Р. МИЛЕНКОВИЋ