Вести

Стефановић: Закон о јавним набавкама испунио очекивања

Потпредседник СНС Небојша Стефановић изјавио је данас да је Закон о јавним набавкама показао сву своју сврсисходност и испунио очекивања оних који су га донели, изневши податак да је 90 одсто поступака у јавним набавкама успешно реализовано.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да је за првих девет месеци 2013. у односу на исти период 2012. остварена уштеда од 230 милиона евра.

Он је објаснио да је потрошено много мање новца за сличан материјал и сличне набавке.

Према његовим речима, то је и доказ да се у јавним набавкама не одуговлачи и да сви могу бити део поступка у којем нема корупције.

Стефановић је рекао и да је у том процесу смањена администрација, посебно увођењем Регистра понуђача, да се купују стандардизовани производи и да се тиме остварују уштеде и сигурно снабдевање.

Према његовим речима и оно што се назива малим набавкама, а где је заправо био добар део корупције, сада је смањено са 15 на седам одсто.

Он је рекао и да је 80 одсто јавних набавки урађено у отвореном поступку за разлику од 56 одсто у ранијем периоду, када се често знало унапред ко ће победити на тендеру.

Стефановић је истакао да се сада све јавне набавке и читави поступци могу пратити посредством Интернета.

"Желимо да покажемо да радимо по праву и по законитости и да овом земљом може много озбиљније да се управља", рекао је Стефановић, који је додао да се таквим начином управљања државом шаље порука за отварање нових пројеката, а тиме и обезбеђивање нових радних места.

Он је, одговарајући на питање да ли постоји веза између јавних набавки и несташице појединих лекова у апотекама, рекао да очигледно постоји проблем који није само ствар јавних набавки, већ је реч о проблему којим би требало да се позабаве неки други надлежни органи.

Стефановић је навео да је било пропуста у прошлости када је реч о "Апотекарској установи Београд" и намештања тендера за одређене фирме.

"Имате учешће одређених фармацеутских кућа које је нарасло у време претходне градске власти и до 60/70 одсто набавке свих лекова Апотекарске установе Београд. Ту очигледно постоји нешто што није само проблем јавних набавки", рекао је Стефановић.

Он је казао да ће се свакако испитати све евентуалне мањкавости постојећег Закона о јавним набавкама и да ће се настојати да се побољшањем појединих одредаба дође до тога да се лекови за неке осетљиве категорије становништва или производи за негу детета третирају на другачији начин.

"Треба видети како да нађемо начина да спречимо корупцију а да обезбедимо редовно и сигурно снабдевање лековима, али у случајевима везаним за фармацеутску индустрију много је већи приступ такозване фармацеутске мафије која је покушајем да монополизује своје производе на тржишту довела и до несташице лекова", поручио је Стефановић, указавши да у здравству постоји много проблема и да су и ту потребне реформе.