Вести

Тијана Давидовац на конференцији у Стокхолму

Народна посланица Тијана Давидовац је учествовала као део делегације Народне Скупштине Републике Србије на конференцији "Изазови и прилике у снабдевању енергијом ЕУ у будућности" у Стокхолму.

Тијана је своје обраћање извршила у трећој сесији „Истраживања, развој и иновације као решење за енергетске изазове у ЕУ“, речима да долази из Републике Србије која има статус кандидата за чланство у Европској унији, из земље познате по иноваторима и иновацијама.

Истакла је да је енергетско питање велик испит за многе државе и да научна и стручна подршка политикама и стратегијама мора бити обезбеђена из независних научних институција. Са тим у вези је Србија предузела кораке оснивања Института за енергетику и одрживи развој који мултидисциплинарно изучава енергетске феномене из техничке, економске и социолошке перспективе. Институт за енергетику и одрживи развој је децентрализована национална научноистраживачка организација са локацијама у Нишу, Београду и Новом Саду.

Такође је у свом излагању упознала присутне са Фондом за Иновациону делатност Републике Србије, који је од 2021. године подржао 7 пројеката из области енергетике и енергетске ефикасности кроз Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде, уз детаљан опис сваког пројекта. Присутни су могли да чују и о раду Научног института „Михајло Пупин“ Универзитета у Београду и пројектима АРТЕМИС (смањење укупне потрошње енергије и трошкова снабдевања), ПРОМИС (развој мултивалентне-јонске батерије, која ће моћи да замени употребу литијум-јонских батерија) као и Концентратора сунчеве енергије (уређај чија је основна намена прикупљање и складиштење сунчеве топлотне енергије).

Конференцији је присуствовао и народни посланик Живота Старчевић који је представио енергетску ситуацију у Србији и изазове пред којима се налази српска енергетика.