Вести

ТРИБИНА: Безбедност грађана и решавање проблема грађана

 

Заменик председника ГО Лазаревац Бојан Стевић је у уводном излагању на вечерашњој трибини представио шта је то Градска општина Лазаревац урадила у протеклој години, стављајући акценат на реконструкцију главне поште у Карђорђевој улици која је затворена 2007.године и било је потребно пуних седам година да се изврши реконструкција и то је у 2014. години урађено за непуних шест (6) месеци.Осврћући се на друге проблеме који су решавани Стевић је споменуо да је доста урађено по питању путне инфраструктуре како у централном градском језгру где је проширена раскрсница Стефана Немање и Ђорђа Ковачевић, па до изградње треће коловозне траке у улици Дула Караклајић. Ипак највећа инвестиција у 2014. је била реконструкција улице у Петки, улице Владике Николаја Велимировића која је од стратешког значаја за општину Лазаревац и живот мештана Петке.


За 2015. годину Стевић је акценат ставио на решавање водоснабдевања и завршетак водовода Врбовно-Степојевац, као и припремање техничке документације и започињање радова на изградњи водоводне мреже Араповац-Стрмово-Велики Црљени.Што се тиче путне инфраструктуре у плану је у 2015. решавање централних улица, улица по месним заједницама, али сигурно и решавање три највећа проблема и то улице 1300 Каплара за коју се очекује да почне са реконструкцијом у месецу марту у дужини од 1200 м(улаз у болничко двориште па до скретања за Дрен), започињање радова у улици Станислав Сремчевић Црни која је проблем од 1988. године, као и пута Вреоци-Рудовци-Крушевица.


За крај излагања заменик председника ГО Лазаревац Бојан Стевић је истакао да је при крају комплетирање документације за расписивање тендера за изградњу новог породилишта у Лазаревцу и то се очекује у другој половини године, као и наставак радова на изградњи школске фискултурне хале у Рудовцима у основној школи која је започета 1991. године, као и наставак радова на ватрогасном дому и доградњи суда у Лзаревцу.


Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић очекује од полиције још веће заплене дроге широм Србије и истиче да ће борба против нарко дилера бити још жешћа.
Он је, на трибини у Лазаревцу, нагласио и да ће полиција заједно са Тужилаштвом тражити најстроже казне, посебно против оних који продају дрогу деци.


Стефановић је истакао и да очекује веће заплене, почевши од ситних дилера на улицама, па до оних великих који их снабдевају, нагласивши да то очекује и од лазаревачке полиције.Он је подсетио да је у борбу против нарко трафикинга у Лазаревцу полиција имала неколико акција, а да је у последњој међу ухапшенима био и један полицајац.


Стефановић је нагласио да се то не сме дозволити и да су већина радника МУП-а часни и поштени људи.


"Ни значка ни партијска књижица, ни пријатељства ни познанства неће заштитити никога", рекао је министар најавивши још већу борбу против свих видова криминала.
Према његовим речима, недопустиво је да полицајац седи у кафићу с дилерима и договара се о препродаји дроге, исто као што је недопустиво да полицајац седи с криминалцем, било да он има кравату или нема, и договара се о кривичним делима.


Стефановић је нагласио и да је борба против криминала, уз безбедност грађана, значајна и за долазак страних инвеститора и за свеукупни развој Србије.
Он је најавио и да ће се у наредном периоду још интензивније радити на пројекту полиције у локалној заједници, односно на увођењу полицајаца у сваку улицу или кварт, кога добро познају сви грађани, а он одлично зна све проблеме.
Стефановић је навео да је у циљу још бољег рада полиције, контактирао и Удружење полицајаца у пензији, уз напомену да мисли да њихово искуство у претходном периоду није у најбољој мери искоришћено.


На трибини у препуној сали лазаревачког Центра за културу, учествовали су и бројни представници градске власти, а градски менаџер Горан Весић је потврдио да ће у овој години бити постављен камен темељац за изградњу породилишта.


Весић је рекао и да ће у овој години у Лазарецву бити урађено девет улица, у градском језгру у првој половини године.
Он је навео и да је нова градска власт, кроз уштеде и рационализације у пословању јавних предузећа и домаћинско понашање, успела да обезбеди средства за решавање проблема свих грађана.


Грађани Лазаревца поставили су низ питања у вези са комуналном инфраструктуром и проблемима са којима се сусрећу у тој градској општини.
Поред поменутих говорника били су присуртни директор РБ Колубара Грчић, државни секретар у МУП Србије Милосав Миличковић, Градски секретар за спорт и омладину Славко Гак, Градски секретар саобраћаја  Душан Рафаиловић, Градски секретар за урбанизам Љиља Новаковић, директор Београдске дирекције Бранислав Поповић, директор Београдског водовода и канализације Светозар Веселиновић, чланови Градског већа Александар Марковић и Драгомир Петровић.