Вести

Tрибина поводом стогодишњице обележавања Првог светског рата на тему „Спомен црква са костурницом Колубарске битке – делу културног наслеђа Лазаревца“.

    У петак, 14. фебруара, у 18 часова у Модерној галерији у Лазаревцу одржана је трибина поводом стогодишњице обележавања Првог светског рата на тему „Спомен црква са костурницом Колубарске битке – делу културног наслеђа Лазаревца“. На трибини је говорио Тадија Стефановић, историчар уметности и докторанд ових наука, аутор монографије о Спомен цркви „Светог Димитрија“ у Лазаревцу. Тадија је био кустос у овој цркви 2010. године за потребе Српске православне цркве у Лазаревцу и ГО Лазаревац. Модератор је била Јелена Пакић, која је дала уводну реч.

 

    У уводном делу било је говора о стогодишњици обележавања Првог светског рата, о битки која се водила на овим просторима и поукама које смо изнели из овог страшног догађаја.

    Тадија Стефановић је кроз причу објаснио да је идеја о подизању спомен цркве са костурницом у Лазаревцу проистекла из потребе за похрањивањем моштију ратника погинулих у Колубарској битки, која се водила на фронтовима око Лазаревца, од 16. новембра до 15. децембра 1914 године. Овај храм је саграђен по пројекту руског емигранта архитекте Ивана Афанасјевича Рика, између 1938. и 1941. године. Оно што овај објекат чини особеним, поред његових архитектонских вредности, јесте и јединствена меморијална функција. У црквеној крипти сахрањено је око 37 м², тачније око 20 000 посмртних остатака српских и непријатељских војника. У току завршних радова, у бомбардовању Лазаревца 7. јула 1941. године,  била је знатно оштећена. После ослобођења је поново обновљена, а ново уређење крипте је извршено 1961. Тада је уведена савремена техничка опрема, а посетиоцима су у средишњем простору крипте намењене скице са прегледом тока и главних жаришта битке, као и рељеф вајара Михаила Томића. 


    Кроз питања публике сазнали смо да у нашем окружењу има још оваквих спомен цркви, да је наша спомен црква доживела велике недаће након Другог светског рата у виду поплава и неадекватне бриге тадашњих власти, да су се кости држале у врећама. Закључили смо да је брига о културним споменицима од изузетног значаја јер тиме чувамо и негујемо сећање на наше претке који су животе дали за ослобођење наше земље.

    Трибина је трајала око 45 минута, посетиоци су били задовољни предавањем и постављали су многобројна питања. Следе фотографије са трибине:


 

Јелена Пакић, заменик координатора Савета за културу