Вести

Вучевић: Пајтић добија наследника за месец дана

Треба очекивати да ће странке које заговарају другачију и, пре свега, одговорнију политику у односу на политику Бојана Пајтића и ДС покушати да формирају нову већину у Скупштини Војводине и на тај начин изаберу нову покрајинску владу.
Власт у Војводини могла би да буде промењена већ за месец дана, пошто је након седнице Скупштине Војводине одржане у петак 6. јуна, на којој су опозиција и ЛСВ прегласали ДС и СВМ и усвојили предлог Лиге о измени изборног система у покрајини, јасно да су Бојан Пајтић и ДС остали без подршке и да је уверен да ће актуелни војвођански премијер добити наследника у наредних месец дана.

- Након седнице Скупштине у петак, на којој се видело да Бојан Пајтић и ДС више немају већину, треба очекивати да ће доћи до покушаја прекомпоновања власти у Војводини - каже у интервјуу за Наше новине градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Он додаје да ће се, уколико странке које се залажу за промену власти у Војводини не постигну договор око заједничког деловања и избора нове владе, ићи на ванредне покрајинске изборе.

- За сада смо ближи томе да ће доћи до прекомпоновања - каже Вучевић.

» Пре неколико дана је после десет година ДС остао без подршке у Скупштини Војводине, а посланици опозиције и ЛСВ прегласали су ДС и СВМ и тако усвојили предлог ЛСВ о измени изборног система у покрајини. Како то коментаришете?

- Бојан Пајтић је још раније изгубио подршку у Скупштини Војводине, а то се најбоље видело на седници у петак 6. јуна, када је дошло до гласања за један од најважнијих аката који доноси ово тело. За мене то није изненађење јер је то најављивано и очекивано. Уједно, то је и резултат њихове политике и односа према другима.

» Да ли то значи да би ускоро могли да очекујемо реконструкцију власти у Војводини или изборе?

- Можемо очекивати да ће странке које заговарају другачију и, пре свега, одговорнију политику у односу на политику Бојана Пајтића и ДС покушати да формирају нову већину у Скупштини Војводине и на тај начин изаберу нову покрајинску владу. Ако то не буде дало резултате, онда смо ближе ванредним покрајинским изборима.

» Шта је реалније, да странке које се залажу за промену власти нађу заједнички језик и на тај начин прекомпонују власт или да буду одржани ванредни избори?

- Реалније је да ће доћи до формирања нове покрајинске већине и да ће на тај начин бити формирана и нова покрајинска влада. То је утисак у овом тренутку, а да ли ће се ствари одвијати у том правцу и у наредним данима, остаје да видимо.

» Да ли је у СНС-у било речи о томе ко би, уколико дође до реконструкције, могао да предводи војвођанску владу?

- Није било конкретно речи о персоналним решењима и ко би могао да буде председник Владе АП Војводина, али је на ГО СНС одлучено да Игор Мировић буде задужен за покрајинску политику, односно за бављење том проблематиком, а да уз њега буде и Горан Кнежевић.

» ЛСВ је изашао са ставом да би на месту премијера више волели да виде Горана Кнежевића.

- Свако има право на своје погледе, мишљење и виђење ствари, али коначан став о томе ко ће предводити војвођанску владу донеће органи СНС-а. Када дође до процеса реконструкције, СНС ће брзо изаћи са својим кандидатом. У овом тренутку је одлучено, односно ГО странке је одлучио, да све у вези с покрајином ради Игор Мировић, тако да је политика странке у овом тренутку усмерена ка њему.

» Када бисмо могли да очекујемо формирање нове власти?

- У наредних месец дана требало би да буде прекомпонована већина у Скупштини Војводине. Уколико се договор не постигне, ићи ће се на ванредне покрајинске изборе, после којих ће бити формирана нова влада.

Бошко Вукчевић / Наше Новине