Вести

Вучић: Хоћу широк договор за излечење Србије

Веома је битно да 16. марта људи покажу да ли желе да идемо храбро напред у реформе или не. Уколико добијемо поверење грађана инсистираћемо на оздрављењу српске економије и успостављању стабилне и правне државе. Али, они који мисле да ћемо овај рак који нас прождире излечити тако што ћемо уместо горких пилула прогутати желе бомбону, онда нека свој глас дају другима.

Овако резонује Александар Вучић, први потпредседник Владе и лидер СНС, коме анкете и аналитичари већ стављају око врата ловор апсолутног победника предстојеће изборне трке.

Први је јуче ујутру протрчао и кроз врата Владе. Разговор нам је био заказан у 6.30. Када смо дошли, није било живе душе. Нису били укључени чак ни детектори за метал на улазу.

- Субота је, а овде као да је град духова. Ето због чега причам да морамо да променимо лоше навике - каже нам успут.

* А, хоћете ли променити и кабинет после избора? Већ су вас промовисали у премијера...

- Верујте да ме бројке и истраживања нису уљуљкали. Има ту још много дилема које крију велику замку, а у коју су упали и многи функционери моје странке. Неки други то чине и намерно, желећи да они који би гласали за СНС - остану код куће.

* Осим резултата у борби против корупције, шта је то што још можете да понудите Србији?

- Уколико добијемо поверење грађана инсистираћемо на оздрављењу српске економије. Морамо успешно да прођемо поглавља 23 и 24 на европском путу и створимо сигурну правну државу. А, кад имамо тако уређен систем бићемо ближе и ЕУ и бићемо стабилно друштво. Све зависи од нас. Ништа нам неће пасти са неба. Зато хоћу да се договорим са људима у Србији око политике коју морамо да водимо. И за разлику од других који обећавају мед и млеко, ја не обећавам благостање.

* Са ким ћете да остварујете те циљеве? Прогнозе говоре да ће вам за формирање владе бити потребан само један партнер...

- Никада унапред не размишљам о техници и бројкама. Бавим се суштином. Знам само да ће, ако формирамо владу, министар финансија поново бити Лазар Крстић. Он је спреман на личну непопуларност, али није спреман да ризикује будућност Србије. Очекујем да ћемо у влади имати и експерте који ће помагати. Имаћемо тим којим ће се Србија поносити, али нам приоритет у одабиру министара сигурно неће бити њихова партијска припадност, већ ефикасност и озбиљност у спровођењу реформи.

* Које су то болне реформе о којима стално причате? Реците конкретно...

- До краја јуна морамо да усвојимо законе о планирању и изградњи (убрзање издавања дозвола), о раду и приватизацији, стечају, државним службеницима.

* Али, чим сте почели да причате о закону о раду јавио се жесток отпор...

- Разговараћемо са синдикатима, али већ сада знам да неће сви бити задовољни. Нећу никога да лажем. У петак сам рекао рударима у Лазаревцу да неће бити укидања солидарног пореза бар годину дана, док не спустимо фискални дефицит да бисмо могли да се развијамо и више новца уложимо у бизнис, за подршку малим и средњим предузећима и страним фирмама које нам обезбеђују нова радна места. Морамо на сваком кораку да штедимо новац, али то сигурно неће бити популарно.

* Може ли да се деси да чак 100.000 људи остане без посла?

- Даћемо све од себе да отказа не буде. И уопште нисам говорио о томе, већ о стезању каиша у јавном сектору. Не може приватни сектор који је носилац развоја да издржи гломазан јавни сектор у којем су плате огромне. Највише новца губимо у „Железари Смедерево“, „Петрохемији“, „Азотари“...

* Прича се да ће вам за те реформе подршка бити Чеда Јовановић, кога политички кружоци већ „виде“ у будућој влади...

- Ни са ким нисам преговарао о саставу владе. То би било неозбиљно. Мене таква врста комбинаторике не интересује. Битно ми је да ли можемо да направимо преокрет у Србији и да оздравимо државу. Неће бити лако, јер ми се чини да више немамо вере у себе. Постали смо џангризави, кукање је наш национални спорт. Имате, рецимо, мећаву у Америци. Тамо је 25 мртвих. Јесте ли чули да је неко рекао: Обама, склањај се? Људи се боре да преживе и направе нешто. Наш менталитет се свео на лаконско размишљање - нећу ни да тражим посао, нека ми га неко донесе на врата. Зато морамо да подстичемо људе да раде више и боље, да развијају предузетнички дух.

* Иде ли вам наруку то што се опозиција углавном утркује ко ће да буде „прва пратиља“ СНС? Спекулације иду дотле да се чак прича како ће Тадић бити нови шеф дипломатије...

- Апсолутно немам коментар на такве бесмислице. Не бавим се саставом владе пре него што народ каже ко му је по вољи. О Тадићу не желим да причам лоше, баш као ни о Јовановићу, Ђиласу, Дачићу... Сви смо на тржишту. Нека народ оцени ко највише вреди.

* Јесте ли пружили логистичку подршку Тадићу за оснивање његовог блока? Наводно, у томе вас је определило и пријатељство са Микијем Ракићем...

- То није тачно. Не постоји ниједан доказ за ту тезу. За разлику од многих који се одричу пријатеља или их пригрле када су им политички потребни, ја своје пријатеље не мењам у зависности од тога да ли сам у опозицији или на власти. Дакле, Тадић и Ракић су моји политички противници, али је Ракић мој пријатељ са којим могу да говорим на безброј тема. Међутим, то нема никакве везе са нашим политичким опредељењима.

* Да ли би за вас био изборни неуспех ако освојите мање од 40 одсто гласова?

- Не бавим се процентима, али желим да добијемо широку подршку народа да бисмо могли да спроводимо реформе које ће довести до здраве, жилаве и економски успешне Србије. Али, све што би значило да СНС нема могућност да формира владу, схватио бих као велики неуспех. Иначе, није тајна да себи лично и својој странци постављам високе лествице, тако да ми не пада на памет да се задовољавам малим резултатом. Дакле, нећете ме чути да кажем: добили смо 25 одсто и задовољан сам.

* Правићете ширу коалицију чак и ако будете имали већину са још једном странком?

- За остваривање великих реформи неопходан је широки народни и политички консензус. Желимо да преузмемо готово сву одговорност, али не желимо да преузмемо сву власт и моћ. Не радимо ово да бисмо држали дизгине власти у својом рукама, већ да бисмо могли озбиљно да спроводимо суштинске промене.

* Стално говорите о контраудару тајкуна. Је ли заиста Мишковић толико моћан да може да окупи многе партије под једну заставу и остави СНС у опозицији?

- Питајте оне са којим се договара.

* Ко су они? Има ли их у садашњој влади?

- То су политички актери.

* Именујте их. Ружића сте, рецимо, прозвали да брани тајкуна Ђурића...

- Нећу да улазим у лична препуцавања. Свако од нас је рекао шта је имао.

* Зашто сте се поверили хрватском новинару да не трпите Дачића?

- Никада то нисам рекао. У пристојној сам комуникацији са Дачићем и имамо добар однос. Радимо свакодневно заједно.

* Да ли бисте поново са њим правили владу?

- Не бих се сада изјашњавао о коалицијама.

* Постоји ли у врху власти концепцијски сукоб између проруске и прозападне струје?

- Апсолутно не. Србија у овом тренутку има најбоље могуће односе са ЕУ, Америком и Руском Федерацијом. То ће вам рећи и једни и други и трећи. Највиши званичници из Москве рећи ће вам да је ово влада коју су највише подржавали и да исто очекују од следеће. Исто те ће вам рећи и људи у Бриселу и Вашингтону.

* Да ли је на том стратешком опредељењу настао сукоб између вас и Томислава Николића...

- То је нетачно. Николић и ја имамо једнак стратешки приступ. Председник Србије веома добро обавља свој посао и очекујем да одличну сарадњу наставимо и у будућности. На страну то што смо пријатељи и што то не може ништа да промени.

* Чека ли нас на крају европског пута уговор о добросуседским односима са Приштином, што је практично признање независности Косова?

- Верујем да нас тај тежак услов неће сачекати на крају мукотрпног пута. Разговори са Приштином јесу тешки и мучни и понекад нисам у стању да то у јавности објашњавам. Јер, када бисмо нешто изговорили, то би сигурно наишло на осуду међународне заједнице. Иначе, у Европи су почели да верују да ћемо до 2019. завршити наше унутрашње обавезе и да ћемо се 2020. прикључити ЕУ. Знају да постоји једна нова енергија и да може да се стигне и уради много више него раније. Почели су и Немци и Холанђани да верују у то, који никада нису веровали. Они знају да ћемо то што говоримо и да спроведемо у дело.

* Како оцењујете критике да ће се ваша борба против корупције завршити само Мишковићевим „скалпом“, а да ће се многи други тајкуни провући?

- Први пут се против тројице министара води судски поступак. У истражном поступку решена су 23 од 24 предмета спорних приватизација. Све што је држава могла да учини, учинила је. Није ту, дакле, само Мишковић, ту су Ђурић и многи други. Та прича неће стати. Сви морају да знају да се лоповлук и корупција не исплате и да ће сви који у томе учествују бити кажњени. Нико од њих неће бити јачи од државе, ма колико финансијски био јак.

Јесу ли поједини таблоиди постали ваша батина којом дисциплинујете своје политичке противнике?

- Мислите ли на „Таблоид“ или „Табу“, који говоре најбруталније неистине о мени? Мислите ли на аналитичаре и медије који су тобоже независни и озбиљни, а који иду код својих тајкуна на дневне апанаже и сопствено мишљење?

* Многи су ваше појављивање у завејаном Фекетићу протумачили као неукусан маркетинг. Наводно сте и признали да је то била грешка...

- Можда сам иронично казао да је у Србији грешка увек када нешто радите. Вероватно сам погрешио и 2. јануара када сам се сетио да Ужичани немају воде, па сам сазвао све које треба и рекао им да реше то што пре. Да нисам то учинио, Ужице ни до данас не би имало воду. Дакле, мој посао је био да будем у Фекетићу. Нико ништа није намештао. Поносан сам на то што сам помогао људима.

* Је ли тачно да су ваши људи наложили да се са интернета скину снимци у којима се исмева ваша акција?

- Све то о чему говоре моји противници објавио сам на свом фејсбук-профилу. Десет пута више људи је то видело ту, него сви они који су то делили на друштвеним мрежама. Мени је само било проблематично то што су дете које сам носио назвали дегенериком. Питам се само где су били ти који су имали времена да све то „шерују“ на интернету. Драго ми је због њих што су се насмејали, али мени ништа није било смешно. Погрешићу још сто пута, али ћу да радим и да престижем све. Нека не траже од мене да будем лењ и да ми радни дан почиње у 9.30 у кафићу.