Вести

Вучић: Изградићемо сваку срушену кућу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је задовољан реаговањем и посвешћеношћу владе приликом недавних поплава широм Србије, али и додао да је тужилаштво већ упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалној кривичној одговорности оних који нису поступали у складу са законом.
 
Органи гоњења поручују да ће све до детаља бити испитано и проверено, јер надлежна тужилаштва активно раде на томе.
 
У питању је предистражни поступак тако да се о самом раду и чињеницама детаљи у овој фази не могу јавно објављивати, указали су у тужилаштву.
 
Вучић је приликом посете селу Кржава поред Крупња, одговарајући на питања новинара, рекао да није упућен нити има увид како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато након извештаја министарстава, али и додао да је задовољан реакцијом владе, пре свега њеном посвећеношћу.

"Нисам ја стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове, оно чиме јесам задовољан јесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Министри унутрашњих послова, одбране, Александар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата", рекао је Вучић, додавши да је нефер према онима чија имена није споменуо.
 
Према његовим речима, чланови владе су радили све време и дали све од себе, наводећи као пример министра спорта Вању Удовичића, који је, како каже, данас довео стотину момака и девојака да раде као волонтери.
 
Вучић је рекао да је захвалан свима који су се борили, и војницима, полицајцима и грађанима, који су радили даноноћно, али да ће се, с друге стране, испитати постоји ли нечија одговорност за евентуална кршења закона.
"Како чујем, тужилац је већ упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност онима који нису поступали у складу са законом", рекао је Вучић.
 
На питање новинара да ли ту мисли на локалне власти, Вучић је одговорио да локалне власти имају највећу одговорност и указао да је у Србији правна регулатива таква да се штета процењује на основу закона из 1987. године и да је то, како је рекао, срамота за све нас.
"Ето, имајте у виду, колико смо сви ми били добри у претходном периоду", навео је Вучић.
Премијер је истакао да сад није време за осветољубиво понашање, додавши да се случајно догодило да се највећи део поплава десио у општинама где СНС није на власти, попут Лознице, Ваљева, Обреновца, Крупња.
 
"Па шта, свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно једнако и уопште ме не интересује страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Крупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе који су задовљни што ће нешто да се покрене и што ће се вратити живот у та места", рекао је Вучић којег је у обиласку Крупња пратио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
 
 
Изградња кућа у Крупњу до краја септембра
 
Aleksandar Vucic - obilazak porusenih kuca u Krupnju
 
Вучић је обећао да ће све срушене куће у Крупњу до краја септембра изградити држава као и да ће обновити комплетну путну и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.
 
Вучић је у разговору са мештанима након обиласка Крупња прецизирао да је срушено у потпуности 38 кућа и 168 кућа оштећено.
"Нашли смо начин. Овде је 38 кућа срушено и њих ће обновити држава Србија. Такође, 168 кућа је оштећено и ту ћемо помоћи грађевинским материјалом и радном снагом и на друге начине, а тамо где будемо могли помоћи ћемо и електричним апаратима", рекао је Вучић.
 
Он је додао и да држава преузима на себе и изградњу путева, категорисаних и некатегорисаних на територији те општине и поручио да Крупањ неће оставити "да се мучи" са недостајућим финансијским средствима.
 
Премијер је додао и да ће држава све урадити и када је реч о штети на електромрежи и телекомуникацијама.
Према његовим речима, највећи проблем је питање клизишта, а стручне службе ће одлучити на којим локацијама ће се куће градити.
 
Вучић је подвукао да су рокови веома кратки и да очекује да се искористи лето како би се људи пре краја септембра могли уселити у своје куће и наставити нормалан живот.
 
Он је додао да ће живот у Крупњу бити не само нормализован објаснивши да ће се држава потрудити да доведе инвеститора који би отворио фабрику текстилне индустрије у овом месту.
 
Вучић је рекао да већ има на уму једног потенцијалног инвеститора који би могао да запосли 300 до 500 радница пре свега што би, како је оценио, био велики подстицај за Крупањ.
 
На питање новинара у вези превентивне изградње насипа и уређењу водотокова, Вучић је рекао да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах додавши да тако нешто на пример не може ни Америка.
 
Он је навео да се мора појачати корито реке и додао да су у Крупњу насипи оштећени.
 
Вучић је рекао да ће се на томе радити на нивоу целе Србије, али да онај ко каже да ће све стићи да се уради не говори истину и подвукао да и када би биле уложене две милијарде евра, опет не би то могло да се уради поготову што Србија те две милијарде и нема.
 
Премијер је најавио да ће за два месаеца поново доћи како би се уверио како радови напредују.