Вести

Вучић: Не бих стајао овде да циљеви владе нису достижни

Мандатар Вучић поручио је на почетку у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

Вучић је рекао да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи.

Будућа влада јединствена је по много чему, подсетио је, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

"Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот", рекао је Вучић.

Он је навео да при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер, како је навео, сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

"Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака", рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.

"Данас сам овде знајући да од сваке реченице зависе животи наше деце и сваког грађанина и тресем се као прут јер одговорност коју осећам не могу да поредим ни са чим", рекао је Вучић.

"Желим резултат за Србију, земљу због које ћемо засукати рукаве. Наша Србија је све што имамо и време је да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо", рекао је Вуцић.

Додао је и да не би стајао пред посланицима данас да није уверен да су циљеви владе достижни.

Три задатка владе

Вучић је изјавио да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије доношењем пакета реформи у парламенту, развијање приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

Вучић је рекао да ће бити донет опсежан пакет реформских закона који ће у Србији створити право тржишно окружење и помоћи да се уништи корупција, реформисати начин пословања у Србји нове инвестиције.

"Током прве недеље маја реформски пакет биће у парламенту на расправи, замолио сам председницу Скупштине да до 15. јула, за око 65 дана и ноћи, први пакет реформских закона буде усвојен", рекао је Вучић.

Борба за реформе би била непрестана у наредне четири године, рекао је Вучић, уз дијалог и сагласност највећег броја друштвених чинилаца.

Други задатак је развијање приватног сектрора, давањем подстицаја малим и средњим предузећима, како би запошљавали више људи и смањењем броја људи у јавном сектору.

"Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље. Влада ће престати са трошењем новца и угађањем себи", рекао је Вучић.

Трећи задатак биће консолидација буџета смањењем трошкова и повећањем прихода, како бисмо имали више новца за радна места, подизање животног стандарда, образовање, здравље, инфраструктуру.

Према његовим речима, кад се држава упусти у ова три задатка, Србија ће бити боље место за инвестирање и за две или три године Србија може бити најживља и најпривлачнија екомија на Балкану и југоисточној Европи.

Он је рекао да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону.

Ово је прорам за опоравак економије и нације, рекао је Вучић.

Циљеви владе достижни, али мора више да се ради

Вучић је у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања али је учинак био слаб, те додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

Постављам високе и амбициозне циљеве и стандарде али и радим да бих те циљеве остварио, навео је Вучић и подсетио да су превише политичари продавали бајке српској јавности, неодговорно су се понашали и трошили оно што суштински нисмо имали.

"Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо", рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу а ни штедња нам није јача страна.

Он је подсетио на речи Душка Радовића да је Београд прљав и да Београђани остављају трагове попут Ивице и Марице да могу да се врате кућама и навео да је слично и у Србији, а да ми увек мислимо да је неко други то урадио.

У своје име и име људи којима ћу бити на челу поручујем да ћемо да волимо Србију да хоћемо да је мењамо, побољшавамо и желимо да изградимо пристојно толерантно и успешно друштво.

Док сам премијер радићемо поштено и одговорно

Први и најважнији циљ јесте да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, а не само на годину- две, рекао је Вучић, уз обећање да ће док је он премијер влада радити поштено и одговорно.

Он је навео да ће управо због тога две трећине његовог екпозеа бити посвећено економији, која ће, како каже, бити приоритет у наредне четири године.

"Нема успеха без промена у понашању и радним навикама, а ми имамо политичку вољу да промене и спроведемо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ владе да предност у овој земљи добију они који могу радом да поправе свој положај и да радом допринесу друштву а не партијском књижицом.

За то је, како је нагласио, неопходна промена менталитета и размишљања грађана.

"Знање је највећи капитал, а држава ће подржати оне који покажу иницијативу, знање и идеје. Желимо да помогнемо младима да приуште себи дом", поручио је Вучић.

Он је рекао да жели да покаже да је ова влада способна и здрава да створи услове за бољи живот. Кључне речи за то ће бити како каже- промене и модернизација.

"Модернизација ће бити кључна реч наредне деценије, без обзира да ли је реч о односу са ЕУ, здравству или економији. Није довољан само економски опоравак ако изостане културни, друштвени", навео је мандатар.

Вучић је нагласио да је спреман да прихвати сав терет реформи, као и да нема страх од модернизације. Он је том приликом цитирао некадашњег британског премијера Тонија Блера:

"Немам страх од модернизације. Једини страх имам од могућности да у будућности не буду спроведене реформе", навео је Вучић.

Истичући да му је жеља да Србија својим развојем у наредним годинама постане лидер региона, додао је да је прво обећање нове владе да ће радити одговорно и поштено.

"Ово је моје прво обећање вама. Све док сам председник владе радићемо одговорно и поштено. Нећемо трошити више него што имамо, борићемо се против лоповлука и организованог криминала...", поручио је Вучић.

Он је додао да би тако отприлике требало да изгледа сваки "уговор" између владе и народа. Како је подвукао, остаје нам само да покажемо дисциплину, јер смо временом изгубили веру у себе.

"Нећу вам обећати да било ко може да промени менталитет преко ноћи. Програм који ћемо данас представити је начин на који то може да се промени", поручио је он.

Недостаје нам дисциплине, изгубили смо веру

Вучић је значајан део експозеа пред посланицима посветио потреби реафирмације основних вредности, јер су, рекао је, само у другачијем вредносном систему могући опоравак економије и модернизација Србије.

"Један од највећих предуслова за опоравак Србије јесте промена начина размишљања. Досад смо важили за народ који је знао против чега је, али није знао за шта је", рекао је Вучић указујући на једну од важних промена менталитета и навика, на коју је апеловао.

"Недостаје нам дисциплине, изгубили смо веру", поручио је Вучић и додао да се у Србији јаке средње класе, земљи једнаких шанси за све морају променити однос према раду, јер "Србија какву желимо, није једнака стварности у којој живимо".

"Потребна нам је промена менталитета, а кључне речи су промене и модернизација. Потребно је да престанемо да од Србије само тражимо и узимамо. Нема економског опоравка, ако га не прате културни, социјални и опоравак целог друштва", рекао је Вучић.

"Навикли смо да се жалимо од ујутру и чекамо да нам нешто падне с неба" - то је модел понашања грађана у друштву у којем је власт водила политику популизма и преваре и доносила одлуке срачунате на то да политичари буду омиљени и вољени.

Цену такве политике, чији део је била и катастрофална одлука о повећању плата у јавном сектору и пензија без било каквог јасног разлога, платили смо енормним растом јавног дуга, приметио је Вучић.

"Деца морају да науче да се све постиже радом, да знају да уче за будућност, а не за оцену. Знање је највећи капитал, а млади треба да препознају да ће их држава подржати ако покажу иницијативу", рекао је Вучић.

"Иницијатива, индивидуалност и идеје су вредности које морамо стимулисати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је радна етика на ниском нивоу у Србији, као и да се сада у "јавном сектору ради два, два и по сата, а у приватном сектору пет и по сати дневно"

Цитирајући Блера и Дизраелија, он је рекао да страхује од будућности у којој би се могли суочити са чињеницом да нисмо били довољно храбри за промене.

"Можда и најважније обећање које данас дајем је да нећемо трошити више него што можемо, борићемо се против лоповлука и нећемо лагати", рекао је Вучић и додао да је уверен да постоји бољи и поштенији начин да се води земља него што је то раније био случај.

"Влада је спремна да се жртвује", рекао је и објаснио да неће водити рачуна о партијским резултатима на наредним изборима.

Смањење плата у јавном сектору за 10 одсто, пензије без смањења, јача економија и веће плате од краја 2016.

Незапосленост, сиромаштво и фискални дефицит у Србији међу највећима су у Европи, уз нереални однос просечне пензије према просечној плати и уз високи проценат одласка младих школованих људи из земље, по чему смо трећи у свету, рекао је Вучић.

Он је додао да нема илузију шта се може урадити, али да је истовремено сигуран шта се може урадити, те да су према томе и одређени јасни циљеви његове владе.

"Најважнији задатак и стратешки циљ јесте реорганизација јавних финансија и реформа јавног сектора. Све што будемо радили неће бити лако, али уз извесност да ће већ од краја 2016. грађани имати јачу економију и веће плате", изјавио је Вучић.

Истакавши да је огроман јавни дуг земље резултат катастрофалне и лоше политике вођене претходних година а без икакве економске подлоге, Вучић је поменуо да су у том периоду без икаквог јасног разлога повећане пензије и плате.

"Лепо је бити популаран, али ћемо да се мучимо годинама унапред јер су неки били неодговорни", оценио је Вучић најављујући смањење партијског кадра, потпуну професионализацију у управљању јавним предузећима, завршетак реструктурирања предузећа, а све с циљем да се развија приватни сектор, да млади постану предузетници а не службеници.

"Концептуална промена је суштински део наше визије", закључио је мандатар.

Објашњавајући да је запошљавање уз партијске везе и пратио својеврсни завет ћутања те да је то био случај са свим партијама, он је оценио да тај систем убија покретачку снагу људи и претвара наше младе у цинике.

"Та ера је завршена. Имамо око 800.000 људи који раде у јавном сектору, највећи део ради поштено и савесно али има и много оних који не раде ништа. Теретио се до сада приватни сектор и било је лакше опорезовати приватне фирме него се супротставити партијским главешинама. Није нормално да просечна плата и јавном сектору буде веће него у приватном сектору. Не може да буде и то чак 30 одсто већа", оценио је Вучић.

Држава је, како је рекао, била превише великодушна, па ће у првој фази консолидације бити смањене плате у јавном сектору за десет одсто и паралелно са том биће укинут солидарни порез.

Смањење материјалних трошкова, како је додао, значиће и мањи број службених возила.

"Само минималан број људи испод ниова министара имаће право на службено возило и многи ће да се поздраве, и одавде, са службеним возилима. Такође смањићемо донације државе за спортске клубове", навео је Вучић и додао да ће бити мањих промена пореског система.

То би омогућило да до 2017. јавни дуг буде на 3 до 4 одсто од БДП, а уколико не буду довољне те мере, размотриће се и друге, навео је Вучић.

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањену пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит другим средствима и методама, изјавио је мандатар.

"Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе. У циљу јачања у првих сто дана интензивираћемо активно на закључењу ангажмана са ММФ и мислим да ће он бити закљчен", рекао је Вучић.

И они и ми, додао је, знамо да су пензионери најредовније платише и троше своје пензије на домаће производе.

Навео је да пензионери чак 70 одсто својих пензија троше на домаће производе и тако директно тај новац враћају у нашу економију, а неретко, што је још један социјални моменат о ком се водило рачуна, они од пензија издржавају децу и унуке.

"Зато смо такву одлуку донели. Разговарамо о овоме последњих шест месеци сваког дана", навео је Вучић.

Приватизација Телекома, Електропривреде...

Вучић је најавио приватизацију већине предузећа у државном власништву, укључујући Телеком и Електропривреду Србије.

Вучић је најавио и хитно реструктурирање Србијагаса, као и приватизацију дела Железница Србије који се бави превозом робе, док за Лутрију Србије, како је рекао, већ постоје страни партнери, заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу.

Биће приватизован и РТБ "Бор", а до средине године требало би да почне приватизација Дунав осигурања, као и решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године.

Вучић је најавио завршетак реструктурирања 153 друштвена предузећа, као и разрешење ситуације у Железари Смедерево и компанији Симпо, чије је пословање оценио "неодрживим".

Београд на води може да се изјалови само нашом грешком

Вучић је изјавио да ће пројекат "Београд на води" подићи грађевинску индустрију у целој Србији и поручио да ће тај пројекат моћи да се изјалови само ако га сами упропастимо нерадом, корупцијом или погрешним и намерним лошим чињењем.

Вучић је рекао да ће грађани Србије ускоро моћи да виде како ће изгледати некадашња зграда Геозавода у Београду, коју инвеститори из Уједињених Арапских Емирата реновирају, а која ће служити као показна соба за "Београд на води".

Мандатар је указао на чињеницу да реконструкцију зграде у Карађорђевој, вредна два и по милиона евра, у потпуности финансирају инвеститори из УАЕ, додавши да је било покушаја да се на ту инвестицију наплати такса од десет одсто.

"То смо прекинули у покушају, а одређени људи су склоњени, смењени, а видећемо има ли и кривично-правне одговорности. Ви тражите десет одсто јер вам неко нешто његовим парама прави, а не вашим. Ово је јединствен случај у свету да они нама граде, на нашој територији, њиховим парама, а то није доста, него да им узмемо још десет одсто. То има само у Србији", рекао је Вучић.

Он је додао да је, на срећу, то прекинуто и изразио наду да ће бити довољно озбиљних и одговорних људи да се пројекат "Београд на води" изведе до краја.

"То нема везе са партијама, већ са нашим манирима да живимо два дана унапред, да узмемо све што нам падне напамет, а да се за то не помучимо и да то буде лако зарађено и да не бринемо како ће да изгледа", закључио је Вучић.

Ауто-пут од Београда до мора за четири године

Вучић је изјавио да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не кредита, и најавио да ће у року од четири године бити завршен ауто-пут Београд-Црна Гора од 270 километара.

"То би за нас био недвосмислено велики успех и огроман резултат", рекао је Вучић.

Истакавши да Србија више ништа не може да гради из кредита због висине јавног дуга, Вучић је оценио да није чудо што људи сматрају да је немогуће завршити градњу путева, железница, мостова, без обзира на велики новац који је издвајан, јер и поред најава до сада пројекти нису завршени.

О пет успеха претходне владе

Вучић је оценио да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у Европску унију, разговоре о нормализацији односа са Приштином...

Према његовим речима први успех је тај што Србијом више не управљају отуђени финансијски центри моћи, већ њена влада, додавши да цена за то није била мала, пошто су данас многи који се боре против организованог криминала и корупције изложени претњама и прогону.

"Први пут Србијом владају они које је народ изабрао, а не тајкуни, и тако ће бити убудуће", поручио је Вучић.

Други успех, рекао је Вучић, јесте борба против организованог кирминала и корупције, за шта је услов био доношење Закона о јавним набавкама, чији се резултати данас виде.

Он је нагласио да ће кроз унапређивање тог закона, као и доношење других системских мера, та борба бити настављена.

Када је у питању борба против организованог криминала, Вучић је подсетио на решавање неколико велики привредних афера, хапшење убица новинара Славка Ћурувије, хапшење нарко-боса Дарка Шарића, поручивши да у тој борби није било, нити ће бити заштићених.

Према његовим речима трећи успех претходне владе јесте почетак преговора о чланству у ЕУ.

Вучић је оценио да ЕУ није идеална заједница, али да је то најбоље место у којем у овом тренутку Србија може да буде, додавши да ће преговори са том заједницом бити настављени у доброј мери и да ће до краја мандата нове владе они бити приведени крају.

"Ако будемо вредно радили верујем да Србија до краја ове деценије може да постане члан ЕУ", рекао је Вучић.

Почетак процеса нормализације односа са Приштином предтавља четврти успех претходне владе, сматра Вучић.

Он је истакао да косовски проблем није настао данас, већ пре много деценија и векова и да је резултат грешака многих претходних председника владе, поручивши да Србија неће признати независност Косова и Метохије, али да жели да живи у миру са Албанцима с Косова.

"Овај процес ће се наставити, а лично ћу заступати Србију у преговирима са ЕУ", рекао је Вучић.

Наша пета победа, додао је он, јесте што се Србији поново верује у иностранству и што смо повратили међународни кредибилитет, и зато што знају да ћемо да урадимо оно што кажемо.

Према његовим речима то је основ за повратак страних инвеститора, додавши да ће влада наставити да поспешује сарадњу са земљама у региону.

Лично ћу заступати Србију у преговорима са Приштином

Вучић је изјавио да ће лично заступати Србију у преговорима са Приштином.

Вучић је рекао да је управо споразум с Приштином један од успеха претходне владе наводећи да и убудуће неће бежати од косовског проблема, нити забијати главу у песак.

После много тирада у којима смо слушали о томе ко је како и на који начин заступа интересе нашег народа, натполовична већина гласова које је СНС добила на Косову јасно показује коју икакву политику је ова држава добила, оценио је Вучић.

Велики број вуковаца није похвала

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом месту, рекао је Вучић додајући да је "знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију".

"Сваки трећи ђак нам је функционално неписмен, деца уче из књига старих 20 година у ери технолошких информација, где је информацији потребно 28 секунди да прострују светом. Школски програми затрпани су неважним информацијама и не постоји јасна селекција информација која ће омогућити општа знања за даље животно опредељење", навео је Вучић мане насег образовног система.

Због таквог система образовања, додао је, деца нам излазе из школе неспремна за свет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

"Али не после школе, не на приватним часовима, после школе је време за спорт", рекао је Вучић оценивши да нам је образовни систем систем прошлости, јер, како је навео, по први пут знање није гаранција у послу, већ је најважнија компентенција да се уче нове ствари.

Највећи број занимања којима се људи баве раније није постојао, додао је, те због тога стално учење и професионално усавршавање постаје обавеза.

"Нико не може очекивати да образовање буде једносмерна улица", оценио је, указујући да је школама потребна већа анатомија у раду, наставницима такође.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити "укинуте" неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањајна оцена и давања испита без учења. "Велики број вуковаца није похвала", навео је.

И у домену високог образовања биће реформи, како би се високшколским установама вратио квалитет, а факултетима системом акредитација вратили стручњаци.

"Велики део за науку одлази на плате. Поред планитраног повећања улагања у науку, нужно је успоставити нови модел финансирања, фонд, оцењивати научне радове и финансирати их", најавио је мандатар.

Коначно, проблем одласка младих стручњака у свет требало би зауставити улагањем у њихово знање и касније ангажовање, рекао је мандатар и додао да би национална стратегија за младе требало да допринесе смањењу незапослености, подстицању запошљавања, повећању свести о значају неформалног образовања.

"Фонд за младе таленте подржаваће и даље најталентованије", најавио је Вучић.

Државна администрација подршка а не сметња улагачима

Вучић је изјавио да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и увођење одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Вучић је истакао да ће бити успостављена обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима, и да ће томе умногоме допринети агресивно увођење електронске управе.

Вучић је указао да се већ данас Законом о министарствима успоставља републички Секретаријат за јавне политике чији ће задатак бити да обезбеђује усклађеност јавних политика са средњерочним финансијским могућностима земље.

"Усвојиће се потребне законодавне измене, пре свега Закона о државној управи, који ће прописати начин на који се јавне политике доносе, како би оне биле реалне, усклађене и спроводиве", рекао је Вучић.

Према његовим речима привреди, цивилном друштву и свим заинтересованим странама биће омогућено да учествују у свим фазама доношења правних аката.

Осврнувши се на запослене у локалним самоуправама који се финансирају из републичког буџета, Вучић је истакао да је највећи број запошљаван по политичкој линији, због чега је циљ да се кроз реформу локалне самоуправе редефинише максималан број запослених, а на основу броја становника и развијености општине.

Локалне самоуправе, додао је он, морају да преузми и већу одговорност за квалитет својих одлука и развој који из њих проистице, јер сада, у многим општинама, има недомаћинског понасасња.

Он је као пример навео једну општину од 7.000 становника коју није желео да именује, која је због задужености од 5,5 милиона евра банкротирала.

"Нико жив не може да је извуче. То је урадила нека претходна власт, а ова данашња, када им је општина у банкроту, уместо да дођу да траже решење са Владом Србије, они дођу да траже ако има неки динар за неки фудбалски и кошаркашки клуб, а оно што мора грађанима да се уради може да чека још годину дана. То вам довољно говори колико смо озбиљни и како и на који начин функционишемо", закључио је Вучић.

Медијски закони до лета, темељ за слободу медија

Вучић је изјавио да ће до лета бити донет сет медијских закона са циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана.

"Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију - информисање је слободно", рекао је Вучић.

Он је навео да ће и област јавних сервиса бити уређена тако да функционишу по највишим стандардима и да буду "локомотива слободног новинарства" али и да више него сада емитују културне и образовне програме.

"Желимо да омогућимо истинску самосталност јавним сервисима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу "слободно да крстаре и истражују шта год пожеле без било какве бојазни".

Говорећи о култури, Вучић је рекао и да ће у току мандата ове владе бити поново отворен Народни музеј у Београду и истакао да се "стиди што у Србији живе деца која нису имала прилике да посете музеј".

Наводећи да не жели никога да криви, Вучић је рекао да се не би добро осећао у случају да музеј не буде отворен за време његовог мандата.

"Уверавам вас да ће влада коју будем водио посвећивати значајан простор култури", навео је Вучић.

Посебан фонд за лечење деце,преполовити листе чекања

Приоритет у организовању здравственог система биће успостављање хитне услуге и службе за примарну и здравствену негу, а биће формиран и посебан приватно - јавни фонд за децу чије лечење не покрива Републички фонд за здравствено осигурање и за ургентне случајеве, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да успостављање хитне услугу и службе за примарну и здравствену негу неће бити обављено тако што би се још новца просипало у нездрав систем већ реорганизацијом система.

Он је најавио и да ће се укинути две године обавезног стажирања пре специјализације, тако да ће лекари моћи одмах да почну са специјализацијом, како би више њих било на услузи заједници.

Вучић је најавио и да ће бити формиран специјални тим који ће радити на томе да Србија постане најбоља дестинација за развој здравственог туризма, посебно из области стоматологије и естетске хирургије.

Влада ће разматрати, како је рекао, и да се укине штетна навика слања домаћих лекара у иностранство на специјализације.

"Уместо тога радићемо да се доводе стручни људи из иностранства у Србију, који ће едуковати наше лекаре и лечити пацијенте", рекао је мандатар.

Вучић каже да ће бити покренут и пројекат активно здравство и да ће лекари уместо да чекају да пацијенти дођу код њих одлазити код потенцијалних пацијентима и да ће се на тај начин спречити одређене болести, смањити додатни трошкови, али и спасити животи.

Он је најавио и проширење дечје клинике и онколошке клинике и формирање посебног приватно - јавног фонда који ће служити за лечење деце које не покрива РФЗО као и за ургентне случајеве. Мандатар је рекао и да се листе чекања на специјалистичке прегледе морају преполовити у наредне три године, као и да започета реконструкције клиничких центара морају бити завршена.

Формираћу Јединицу за импементацију одлука владе

Вучић је најавио формирање Јединице за импементацију пројеката при Влади Србије, која ће надгледати спровођење у праксу одлука владе и закона који буду донети.

"Јединица ће одговарати министру финансија и мени као премијеру", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је кључно да се закони који буду донети спроводе, а не да остану слово на папиру.

Предлажем вам да радите на корист народа, грађана, нису у питању само наши већ и животи будућих генерација, надам се да ћемо за четири године стајати у овој сали и бити поносни на оно што смо урадили, рекао је данас мандатар Александар Вучић обраћајући се члановима свог кабинета.

Чланови његовог кабинета су :

Лазар Крстић, министар за финансије,

Душан Вујовић, министар привреде,

Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и животне средине,

Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре,

Александар Антић, министар енергетике и рударства

Расим Љајић, потпредседник и министар трговине, телекомуникација и туризма,

Никола Селаковић, министар правде,

Кори Удовички, потпредседница и министарка државне управе и локалне самоуправе,

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова,

Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја,

Златибор Лончар, министар здравља

Александар Вулин, министар рада, запошљавања и борачких и социјалних питања,

Иван Тасовац, министар културе и информисања,

Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ,

и Велимир Илић, такође министар без портфеља, задужен за ванредне ситуације.

Образлажући предлог министара у кабинету Вучић им је поручио да од данас имају изузетну прилику и част да служе својој земљи, али да та част носи и одговорност нарочито у ситуацији у којој се земља налази, а у којој је, што се видело из експозеа, влади намењено да помера планине.

"Многи би желели да не успемо, и да то што смо до сада урадили може касније да се оцени као грешка. Бићете под огромним притиском, а нећемо успети у овој мисији ако ако свако буде радио сам, ако не будемо снажно стајали заједно", поручио је мандатар.

Подсетивши да су у ранијим периодима поједини министри сматрали да им министарства припадају као краљевства, он је додао да су ти дани прошли, да ће његов кабинет радити другачије, јер једино заједно нова влада има шансу да испуни све што је преузела.

"Чланови мог кабинета мораће да се усагласе, да знају да раде заједно, нема више феуда политичких странака, готово је с том праксом", навео је Вучић и подсетио да је у његовом кабинету од 19 чланова само седам из СНС, што, како је навео, показује другачији однос и поглед на будућност Србије.

Он је рекао да ће министри сваких шест месеци морати да подносе извештај о свом раду, те да неће бити велике буке у случају реконструкције, јер ће се за оне који не раде добро наћи друго, боље решење.

Прва посета у својству премијера - Сарајеву

Вучић је у прву званичну посету у инострантву ићи ће у Босну и Херцеговину.

Вучић је то сам најавио, у оквиру експозеа у Скупштини Србије, уз образложење да је регионална сарадња, уз узајамно поштовање и сагласност, један од приоритета Владе Србије.