Вести

Вучић: Не потценити опасност од екстремизма

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да се не сме потценити опасност од екстремизма, чији су промотери ектремистичке партије, политичари и тајкуни, сви они који у хаосу виде могућност да пониште изборни пораз какав наслућују.

Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да је веома озбиљан када указује на ту опасност, јер, како је назначио, зна шта се иза тога крије.

Према његовим речима, многима је после нереда у БиХ добродошло оно што се збива у Украјини, као сценарио који би могао да се догоди у Србији - о томе је, прецизирао је Вучић, прво говорио функционер ДС Борислав Стефановић, а затим и лидер демократа Драган Ђилас, а затим и поједине екстремистичке партије и групе.

Он је рекао да у кампањи не реагује на личне нападе, али да у овом случају мора, јер "неће дати да руше Србију, ни пушкама, ни моткама...ни на било који начин".

О могућности украјинског сценарија у Србији из многих странака су, приметио је, почели да говоре када су проценили да њихова кампања не даје резултате.

То, упозорио је, не треба потценити:

"Сви они у једном дану могу да се уједине и могу да се уједињују и помогну својим пријатељима који их финансирају. Није нимало наивно да разне десничарске организације истим речима на истом инсистрирају", рекао је лидер СНС.

Он је запитао како то да нико не сме ни једну реч да каже против Милорада Мишковића, са изузетком Бориса Тадића и Миодрага Ракића, који су, како је навео, нешто против њега и радили.

Према његовим речима, планови за изазивање хаоса нису нимало наивни, а хаос је нешто што разара Србију.

"Један дан хаоса враћа Србију десет година уназад", рекао је Вучић.

Бивши медијски саветник Бориса Тадића Небојша Крстић је рекао да су изјаве о украјинском или босанском сценарију глупе, али да не представљају политички став ДС.

Новинар Петар Луковић је оценио да се "екстремисти свих боја и врста уједињавају и слева и са десна, да су слични коментари и оних који су били за Европу и оних против".

Једна од тема емисије је била Мерцедес, али, тим поводом, и чињеница, око које су се учесници сложили, да је много оних који негативно дочекују све што се догађа.

Вучић је указао да Мерцедес никада не долази у неку земљу у тренутку избора, али да су у нашем случају то учинили, чак се и њихов представник обратио на данашњој презентацији.

Крстић сматра да је одлична ствар долазак сваког таквог бренда у Србију, да би му било драже да га је довела његова странка, али да је добро и што су то урадили политички конкуретнти.

Он је рекао да му је неразумљив став бившег министра Саше Радуловића који тврди да Икарбусов аутобус није немачки производ:

"Не допада ми се та врста злобе", рекао је Крстић.

Луковић такође сматра да није поента да ли је мачка црна или бела, већ да лови мишеве:

"Али, увек постоје људи у нашем друштву, а сада је у питању аутобус, којима је битно која је то мачка".

Према његовим речима, постоји нека врста менталног одбијања да се признају ствари за које се иначе неко залаже само зато што нам се не допада онај који је то постигао, у овом случају - Вучић.

На питање о стању у медијима, Вучић је подсетио да му се не допадају лични напади на политичке противнике и њихове породице, али да нема проблем када неко објави ко је где и колико крао паре.

"Немам проблем са тим и то раде све новине у свету" рекао је Вучић..

На констатацију Крстића да се у саопштењима СНС може видети пасивна агресија, узвратио је да је оно што се о њему може чути - активна агресија.