Вести

Вучић: Нећемо увести санкције Русији

У Бриселу је завршена рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да су данас у наставку дијалога са Приштином у Бриселу готово приведени крају разговори о правосуђу и да је направљен најбољи могући резултат за српски народ.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вучић је навео да ће председник суда бити Србин, да ће однос судија бити 60:40 што је српска страна и тражила.

Према његовим речима, добар резултат је постигнут и што се тиче тужилаца.

"Мислим да смо и ту у бројевима, колико је то било могуће, успели да направимо добар резултат. Имамо једнак број тужилаца, што је за нас изузетно значајно", истакао је Вучић.

Како је рекао, крајњи договор у области правосуђа очекује крајем априла.

"Очекујемо да после формирања нове владе, што би требало да буде до 27. априла, већ 29. априла у Бриселу буде постигнут коначни договор за правосуђе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је било речи и о промени косовског закона, који онемогућава Србима са КиМ да гласају на локалним изборима.

"Јасно смо поручили да се не може укинути српско држављанство и да то буде разлог за избацивање са изборних листа", нагласио је вицепремијер.

Међу темама у Бриселу били су и нова влада, рекао је Вучић и додао да очекује да ће Кетрин Ештон одмах по формирању владе доћи у Србију.

"Пред нама није лака година, али сам уверен да заједничким радом и трудом можемо да постигнемо велике резултате и да већ на половини мандата људи буду задовољнији и виде да смо направили нормалну и пристојну земљу", рекао је Вучић.

Већа помоћ и подршка од ЕУ

"Србија ће бити пристојна земља која ће поштовати свој европски пут и на том европском путу неће заостајати. Напротив, уверен сам да ћемо три, четири до шест месеци које смо изгубили у унутрашњим политичким играма умети да надокнадимо великим и марљивим радом и да ће ЕУ то умети да цени", рекао је Вучић.

Како је истакао, нова влада ће сваке две недеље одржавати седнице посвећене евроинтеграцијама.

Нема санкција Русији