Вести

Вучић: Нећу партијску владу

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да ће до краја недеље бити завршени разговори са социјалистима о модалитетима њиховог учешћа у влади, а зарад јединства у Србији поводом тешких питања.

"Ми смо данас разговарали и изнео сам жеље СНС. Нисмо разговарали о томе ко ће на који начин бити део владе, али сам рекао да смо спремни да разговарамо и да се пре викенда договоримо о учешћу СПС-а са коалиционим партнерима, на различите начине у тој влади", рекао је Вучић и додао да нема табу тема, али да и напредњацима није потребна "свеколика моћ и власт", већ јединство у тешким питањима.

Он је казао да је важно да се постигну резултати због којих ће их неко, не на изборима, већ у будућности хвалити, нагласивши да од Србије жели да направи лидера у региону.

Напредњаци, поновио је, не желе партијску владу и феудалне поделе министарстава, а исто питање, како каже, поставио је и Дачићу али и другима који претендују на учешће у влади - шта је алтернатива тешким реформама.

Представници СПС су у данашњем разговору били коректни и рекли су да разумеју ситуацију у којој се Србија налази, навео је Вучић и додао да ће на исти начин разговарати у четвртак с Борисом Тадићем.

Лидер СНС је рекао да је под страшним притиском да смањи пензије, што, како је навео, заговарају апсолутно сви стручњиаци, али истовремено трагају за решењем за тај проблем.

Најавио је да ће Србија добити велике инфраструктурне пројекте, као и да ће за десет дана бити потписани концесиони уговори за неке од таквих пројеката.

Конкретно, кад је реч о концесијама и Коридору 11, рекао је да је његов услов у свим тим разговорима да се читав тај коридор, односно деонице које треба да се ураде, заврше за четири године, додајући да ће онда следећи мандатар када га буду питали да ли је то завршено. моћи да каже да за два сата стиже до границе са Црном Гором.

Тренутно, међутим, приметио је, Србија одваја мање новца за инфраструктуру него за скупе кредите који су узимани у време Мирка Цветковића.

Председник СПС Ивица Дачић је на заједничкој конференциј за новинаре рекао да су СПС и њени коалициони партнери данас поновили да желе и да су спремни да уђу у владу и да преузму одговорност, али је додао да се разговарало углавном о привреди, те да није било речи о министарским местима.
"Србија је променила слику о себи и данас се о Србији најлошије говори управо у Србији. Сада је време да Србија престане са традицијом пропуштених прилика. Понављам нашу жељу и изражавамо нашу политичку спремност да Србија не пропусти прилику и да се развија", истакао је Дачић.

Сврха данашњег састанка, како је објаснио, била је да Вучић предложи план и додао да није било речи о прошлим временима, већ о будућности.

Дачић је навео да су они пажљиво саслушали план СНС и Вучића, да је затим поновио да је њихова жеља да учествују у даљем развоју Србије, али такође и да су спремни да преузму свој део одговорности да се после не каже како је то био план напредњака.

"То ће бити програм целе владе и преузимамо и политичку добит, али и минус, ако нешто добро не урадимо", казао је Дачић.

Социјалисти и њихова коалиција никада нису кочили реформе, приметио је Дачић и додао да никад није било несугласица када су у питању реформски закони.

Напредњаци су преговоре почели јуче сусретом са представницима Савеза војвођанских Мађара, који су добили позив да учествују у новој влади, а лидер СВМ Иштван Пастор најавио да је та странка спремна да буде партнер у решавању проблема у Србији.

Позив за разговоре о формирању владе у наредним данима стићиће и представницима Нове демократске странке.

Председништво СНС, како је јуче рекао Вучић, било је једногласно да се СВМ позове у владу, али је било различитих ставова о томе да ли у владу да зову НДС и коалицију око социјалиста.

Нова влада требало би, према Вучићевим најавама, да буде формирана до 25. априла, имаће највише 19 чланова и биће најмања у модерној српској политичкој историји.

Више новца за болесну децу, а мање за Звезду и Партизан

Председник СНС најавио је да ће бити основан државни фонд за подршку болесној деци, а за који ће се издвајати много више средстава него што се то даје вечитим ривалима

Председник СНС Александар Вучић најавио је да ће бити основан државни фонд за подршку болесној деци, а за који ће се издвајати много више средстава него што се то даје Партизану и Црвеној Звезди.

Вучић је нагласио да су та два клуба до сада добила много новца од државе, а да ће прецизне бројке изнети у вечерас на јавном сервису.

Лидер напредњака је рекао да је потребно да се спорт подржи, али не на тај начин и поручио да ће клубови морати на тржиште и у приватизацију.

- Идите на тржиште, као што то раде Јунајтед или Ливерпул, баш ме брига који ћете модел изабрати - рекао је Вучић, који је такође навео и да признаје своју грешку када је као политичар покушао да помогне тим клубовима.

- Много више новца ићи ће у Фонд за болесну децу, а не у Звезду и Партизан, па нека ми скандирају - рекао је Вучић алудирајући на увреде које добија од појединих навијача са трибина.

Вучић је то рекао одговарајући на констатацију новинара да је једно дете умрло јутрос, а да се велики новац издваја за спортске клубове.

Извор: Танјуг