Вести

Вучић: Очекујем позив надлежних државних органа

Председник Српске напредне странке и први потпредседник владе у оставци Александар Вучић изјавио је данас да је, у вези с оптужбама које је на његов и рачун владе изнео бивши министар Саша Радуловић, доступан свим државним органима и да очекује да буде позван, те да ће одговорити на сва питања.

"Све друго ће након тога предузети надлежни државни органи. Очекујем да будем позван и да у најкраћем року одговорам за све што ми се ставља на терет. Важно је да државни органи све испитају, да мене испитају, нисам се обогатио ни за један динар, поносно излазим као потпуно чистих руку", рекао је Вучић.

Подсетивши да је Радуловића у владу довео јер је имао добре идеје и намере, али, како је рекао, у међувемену се он претворио у политичара којег више занима кампања.

У том конкетсту Вучић је рекао и да се не слаже са јучерашњим саопштењем СНС, у којем се тражи да се испита Радуловићев рад као стечајног управника.
"Нисам сагласан са тим саопштењем, једино у чему сам сагласан јесте да се преиспита моја одговорност, а остало ће да ураде надлежни органи", рекао је Вучић и додао да никоме неће да дозволи да га зове непоштеним човеком.

Упитан да прокоментарише трвдње бишег министра Радуловића да су из његовог (Вучићевог) кабинета стизали налози директорки Фонда за развој да скуда блокаде с тајкунских фирми, Вучић је рекао да је у међувремену проверио и да су у питању предмети Горана Перчевића и Жунића, "чувених напредњака".

"Ако сте чули да је и један од њих везан за Српску напредну странку на било који начин молим вас да ме јавно линчујете, Толико о тврдњама које неки људи износе", навео је Вучић.

Вучић је прецизирао шта треба урадити у земљи одмах по окончању избора и навео да се за то већ сада раде припреме истичући да је реч о свеобухватним реформама и рад на приоритетном националном плану у више области.

Он је као један од приоритета навео успостављање националног плана где ће се по регионима знати шта ће се и где инвестирати, инвеститори ће знати шта треба да испуне, а региони и општине шта да понуде и шта да ураде и да у том смислу све буде јавно.

Вучић је најавио и реформу школства, где ће се по први пут, како каже, увести оцене рада и наставника и школа, да би родитељи знали која школа ради добро, а која лоше.

То ће бити велики подстицај за школе и за промовисање најбољих наставника.

Најавио је и реформе инвестиционог система и доношење нових закона који успостављају нове услове за инвеститоре, пре свега закона о раду, стечају и реструктуирање јавних предузећа, а све то, додао је, треба да буде усвојено до 30 јуна.

Најављујући да ће већ сутра почети формирање радних група и стварање истинског дијалога и са радницима и послодавцима како би се уложио напор и обезбедио заједнички интерес, Вучић је истакао да се неће одустајати од тога шта су приоритети владе и неће се од тога одустати нити ћемо се неком додворавати.

Реформа јавног сектора један је од најтежих и најозбиљнијих послова, поновио је Вучић, а запошљавање младих означио као приоритет истакавши да ће се инсистирати на доношењу закона о раду што ће бити тема коју ће са синдикатима већ сутра отворити он и лидер СДПС Расим Љајић.

Шарић неће бити ослобођен од гоњења

Вучић је изјавио да нарко-бос Дарко Шарић неће бити ослобођен од кривичног гоњења, без обзира какве информације понудио.

Он је, одговарајући на питање да ли се може десити да Шарић добије блажу казну, јер нуди информације о сарадњи са политичарима, рекао да је Шарић за државу Србије првооптужени и да ту нема никакве игре и да никоме тако нешто слично не пада на памет.
"Што се тиче информација свако од њих бира своју одбрану, ако сматра да ће му то значити и може да говори шта год хоће. На правосудним органима ће бити да процењују и процењују, уколико ми успемо тај тежак задатак да урадимо у наредном периоду", рекао је Вучић.

Службе безбедности раде свој посао

Први потредседник владе у оставци Александар Вучић одбацио је данас тврдње ратног команданта војске у БиХ Насера Орића да Србија води кампању против њега због истраге о ратним злочинима у Подрињу и оценио да би завршетак те истраге био велика и важна ствар за цео регион.

"Очекујем да се сви који су чинили злочине нађу пред лицем правде и одбацујем тврдње Насера Орића да Србија води кампању против њега или неког бошњачког или другог припадника народа", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Наводећи да Тужилаштво за ратне злочине сматра да има довољно доказа за покретање поступака, он је рекао да је недвосмислено потврђено да су тешки и страшни злочине над српсклим народом у Подрињу почињени на многим местима.
"У сваком случају, уколико би то добило свој правни завршетак, то би била велика и важна ствар за цео регион, ма како да се то оконча", рекао је Вучић.

Тужилаштво за ратне злочине води истрагу против Насера Орића и још четири осумњичена да су 12. јула 1992.године починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, саопштено је данас из Тужилаштва.
Вучић је нагласио да се Србија до данас бавила пре свега истраживањем злочина које су починили Срби, што, како је навео, није било нимало лако.
"Много смо тога показали зато што хоћемо да се раздвајамо од злочинаца који припадају нашем народу, нећемо да се каже да су Срби злочиници", рекао је Вучић.

Он је додао и да се истрага против Орића не тиче бошњачког народа, него појединаца из бошњачцког народа који су чинили злочине над Србима.

Ратни командант у БиХ Насер Орић рекао је да ће га "из Србије и БиХ ентитета Републике Српске прогањати док је жив".
После најаве Тужилаштва за ратне злочине у Србији, да ће за ратним командантом из Сребренице бити расписана међународна потерница, као и за још четворицом Бошњака, Орић је казао да за то "нису криви Срби, већ људи у БиХ, јер су на кључна места постављени они који раде за Србију".

"Ја се на Србе не љутим. Људи знају шта је држава и боре се за своју државу и грађане, за разлику од наших", изјавио је Орић.