Вести

Вучић: Остаје ванредна ситуација у Обреновцу

Ванредна ситуација у Обреновцу остаје на снази до понедељка како би Војска Србије могла да обавља поделу помоћи, рекао премијер Вучић Обреновчанима.

Кризни штаб ће у четвртак поново разматрати стање у тој општини.

Састанку Кризног штаба у Обреновцу, на ком се процењивало да ли је време или не да се укине ванредна ситуација у тој општини, поред премијера присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Премијер Вучић је претходно, у пратњи министра Гашића, министра привреде Душана Вујовића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је Обреновац. Председнику Владе о тренутном стању у Обреновцу и послу који је до сада урађен, реферисао је командант Штаба за отклањање последица поплава генерал-потпуковник Александар Живковић, саопштило је Министарство одбране.

"Домаћинства која имају штету већу од две хиљаде евра, добиће помоћ од две хиљаде евра у динарима од државе. Обезбеђено је семе, а сада је приоритет да се произвођачима обезбеди стока", рекао је између осталог Вучић.

Он је, у Обреновцу, Дому здравља предао два возила хитне помоћи, донацију "пријатеља" из Уједињених арапских Емирата у вредности од 104.860 евра, чији донатор не жели, како је додао, да буде именован.

"Никада не може све да буде надокнађено, али мислим да нећете бити незадовољни, када чујете шта све држава предузима", поручио је Вучић грађанима Обреновца.

Он је подсетио да је 253 објекта неусељиво и да ће Емирати подићи нове стамбене објекте како би та домаћинства пре зиме, како је рекао, добиле кров над главом.

Радови, прецизирао је, почеће у наредних десет дана, због различитих процедура које морају да буду испоштоване.

А док чекају да се живот у Обреновцу нормализује, мештани те општине који су остали без личних докумената сатима чекају у реду како би добили нове исправе. Додатне проблеме имају људи који су раније избегли са Косова, а који нису регулисали свој статус.

"Нећемо ни данас ни сутра укидати ванредну ситуацију, јер желимо да Војска Србије са другим државним органима остане овде до четвртка", рекао је премијер новинарима, након седнице Кризног штаба те општине.

Он је додао да је само у трећој фази из Обреновца извучено 13.655 тона отпада.

Вучић је рекао да Влада Србије предузима и све друге мере како би, како је рекао, могло да се каже да се за неколико дана живот враћа у Обреновац.

Највећи проблем у Обреновцу је заустављање привредне активности и напоменуо да ће се са банкама разговарати о субвенционисаним кредитима како би се помогло предузећима, рекао је премијер.

Истакао да је на дневно у Обреновцу било ангажовано 157 до 239 возила Војске Србије, као и 1900 војника.

Уочи уручења два санитетска возила, донације Уједињених Арапских Емирата Дому здравља у Обреновцу, премијер је рекао да је њихова вредност 104.860 евра.

Посебно је истакао да се ради на томе да Обреновац ускоро добије чисту пијаћу воду јер тренутно постоји проблем зато што је 21 бунар са којих се Обреновчани снабдевају водом поплављен.

Председник обреновачке општине каже да је сада веома важно санирати предшколске установе и школе, а подаци о штети на тим објектима већ су послати директору канцеларије за обнову Марку Благојевићу и градском секретаријату за образовање.

Рашчишћавање града биће ускоро завршено, као и радови на главном канализационом колектору, који би требало да буду готови за пет дана.

Претходно је Вучић обишао касарну "Бора Марковић", у којем је смештен један део Обреновчана који су остали без крова над главом и поручио им да ће за неколико месеци имати своје нове куће.

На питање једне од грађанки која је претрпела штету да ли је тачно да ће добити по хиљаду евра Вучић је одговорио: "Нећете добити 1.000 евра, већ онима којима је срушена кућа добиће нову, а онима којим су куће усељиве, али су имали оштећења на електричним апаратима, намештају и другим стварима, добиће по 2.000 евра".

По истом принципу, рекао је Вучић, помагаће се грађани који имају станове.

У оквиру посете Обреновцу премијер је обишао лаку пољску болницу, где му је пренето да је било низ интервенција посебно намештања поломљених руку и ногу, али и операција над грађанима који су били повређени у катастрофалним поплавама.

Премијер се том приликом захвалио Војсци Србије, која, како се видело из реакције грађана ужива велико поверење и захвалност.

После 20 дана поново ради и Основни суд у Обреновцу, а један од познатих случајева који се враћа у његову надлежност је поступак против лажног спасиоца Слободана Недељковића, званог Џамбо, који је осумњичен да је преваром грађана и медија стекао имовинску корист.

Премијер Вучић је током обиласка Обреновца упитао где је директор ТЕНТ-а. У разговору са грађанима предочено му је да је Синдикат ТЕНТ-а обавестио запослене да ће имати 10 дана плаћеног одсуства док се не санирају штете. На то је Вучић упитао где је директор ТЕНТ-а док он обилази Обреновац, а грађани су рекли да је у Београду.

"Шта ће у Београду? Јел он није знао да данас долази председник владе у Обреновац", упитао је Вучић, критички констатујући да "није знао" и упитао да ли чита новине, гледа телевизију, и сигурно га нико није обавестио. "Реците му да сам га поздравио", поручио је премијер.

Директор ТЕНТ-а је Чедомир Поноћко.

Лончар: Дом здравља ускоро у пуном капацитету

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да је епидемиолошка ситуација у Обреновцу стабилна, под контролом и најавио да ће Дом здравља ускоро почети са радом у пуном капацитету.

Он је, у изјави Тањугу, истакао да се у касарнама где се налазе евакуисани људи обављају систематски прегледи и спроводе све мере да не додје до појаве неких болести и зараза.

"Наставља се друга фаза евакуације свега онога што не сме да буде у Обреновцу и ради се дезинфекција, дезинсекција и дератизација, све што је неопходно да се људи безбедно врате у Обреновац", објаснио је министар.

Он је подвукао да се ситуација прати из дана у дан, и да ће много бити лакше када проради канализација, додавши да ће онда све мере моћи лакше и брже да се спроведу.

Министар Лончар изразио је посебну захвалност за донацију од два возила хитне помоћи, које је данас предао премијер Србије Александар Вучић у име једног донатора из Уједињених арапских Емирата.

Он је указао да је у поплавама уништено пет од шест возила санитета, и да је једно преостало возило недовољно за установу која има 400 запослених и брине се о великом броју житеља.

"Са овим поклоном, возилима која су са комплетном опремом, у многоме ће се побољшати ситуација у Дому здравља", нагласио је министар.

Дом здравља, према његовим речима, има проблем са рендген апаратом, ултразвуком, и са стоматолошки столицама.

Лончар је додао да има обећање, да ће се ти проблеми решити до суботе.

Две стоматолошке столице ће, како је казао, бити однете на поправку, а ултразвук треба да стигне до суботе.

Тренутно Дом здравља ради са 80 одсто капацитета, а ускоро, како је најавио, почећ да ради пуним капацитетом.

"Запослени су од почетка ове ситуације имали више од 7.000 прегледа и више од 6.000 људи је добило лекове и неопходну терапију", навео је Лончар.

Извор Б92