Вести

Вучић: Потребна нам је европска солидарност и помоћ

БЕЧ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бечу да је Србији, али и осталим земљама региона погођеним поплавама, потребна европска солидарност и помоћ.

Он је, у изјави новинарима, после разговора са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером, нагласио да Србија нема ништа против да наступа заједно са Србијом, Босном и Херцеговином и Хрватском у тражењу помоћи и солидарности од ЕУ.

Вучић је указао да су уништене друмска и железничка инфраструктура, где нам је посебно потребно много помоћи.

"Могу рећи да су последице поплава веома тешке, посебно по енергетски сектор, путну и железничку инфраструктуру. Пољопривреда је тешко погођена", нагласио је он не желећи да даје процене о висини штете.

Вучић је казао да ће штету Србија проценити заједно са међународним организацијама, јер жели да буде реална, али је додао да је прва процена ЕБРД полазила од тога да је висина штете око две милијарде евра, што је, како је констатовао, огромна свота по Србију.

Захваљујући се на досадашњој помоћи Аустрије, Вучић је рекао да су нам сада потребни апарати за сушење кућа, и друга специфична подршка, о чему је разговарао са Шпинделегером. Он је подсетио да је Аустрија упутила веома велику финансијску помоћ, "једна од већих донација које смо добили од држава широм света".

"Нећемо моћи сами. Потребна је европска помоћ и солидарност. Надам се да можемо рачунати на то", истакао је Вучић.

Шпинделегер: Србија треба да буде чланица ЕУ

Шпинделегер је истакао да је званични Беч уверен да Србија треба да постане чланица ЕУ, а српски премијер Александар Вучић је поручио да Србија од пута у Унију неће одустати и поред тешкоћа које предстоје.

"Желимо да подржимо Србију на том путу. Знамо да је тежак задатак спроводити реформе у земљи, испунити све критеријуме са европске стране. Можете рачунати на нас, јер смо уверени да Србија треба да постане чланица ЕУ и желимо да пружимо подршку свакодневно на том путу", рекао је вицеканцелар.

Шпинделегер је нагласио и да је Аустрија задовољна што се Србија успешно креће путем ка ЕУ, и оценио да је почетак преговора отворио ново поглавље за нашу земљу.

Према његовим речима, Аустрија је спремна да и даље помаже Србији и њеним грађанима који су тешко погођени поплавама.

"Ако постоји нешто, ако можемо још више да учинимо - ту смо", поручио је он.

Шпинделегер је најавио да ће подстаћи аустријске фирме да инвестирају у Србију. Он је подсетио да је Аустрија највећи инвеститор у Србији и да жели да има нових инвестиција.

"Покушаћемо да уверимо предузећа у Аустрији да учине више у Србији, да имају већу сарадњу", казао је Шпинделегер.

Премијер Србије је изразио захвалност Аустрији и Шпинделегеру на указаној помоћи, подсећајући да је Аустрија дала велику помоћ у вези поплава.

Он је рекао да је свом саговорнику пренео да ће Србија наставити са спровођењем реформи.

"Реформе нису лаке, и суочићемо се са многим потешкоћама, али наш главни циљ је да спроведемо економске и политичке реформе, да учинимо све да будемо спремни да приступимо ЕУ 2019. Онда више неће бити на нама, већ на земљама чланице Уније", поручио је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија бити посвећена том послу.

Такође је оценио да је Србији потребно још више инвестиција из Аустрије, указујући да је Србија постала највећа економија на западном Балкану.

"Данас смо и стуб стабилности на Балкану. Имамо одличне односе са свим суседима и наставићемо са таквом политиком", рекао је премијер.

Он је истакао да Србија очекује подршку унутар институција ЕУ, али и у вези инфраструктурних пројеката, који ће уследити у блиској будућности.

"Србија има пуно пријетаље у свету, али има само један пут у будућности, а то је пут у ЕУ. Нећемо одустати и поред свих тешкоћа које могу да наиђу", подвукао је Вучић.

Вучић: Чинимо све да по питању Кијева будемо уз европске партнере

Премијер Вучић поновио је да Београд подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине и да чини све да по питању кризе у тој земљи буде уз своје европске партнере.

"Позиција Србије у сагласности је са међународним правом и са позицијом Европске уније. Једина разлика је што није увела санкције Русији", рекао је Вучић.

"Чинимо све да будемо уз наше европске партнере. Мислим да је јасна порука Србије и мислим да нико није очекивао да ћемо јавно рећи да подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине", закључио је Вучић.

Премијер Вучић започео је радну посету Аустрији састанком са Шпинделегером, а како је наведено у саопштењу из Вучићевог кабинета главне теме разговора биле су економска сарадња између две земље, европски пут Србије, као и поплаве које су задесиле Србију.

Премијер Вучић обавестио је потпредседника аустријске Владе о последицама поплава и напорима српске Владе за обнову земље и истовремено захвалио на помоћи коју је Аустрија упутила Србији.

Вучић је нагласио да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за унапређење тих односа, обавестивши Шпинделегера о новим економским мерама и законима који ће у наредном периоду бити усвојени, наведено је у саопштењу.

"Учинићемо све да се створе бољи услови за пословање страних инвеститора", истакао је Вучић и замолио аустријског колегу да привредницима ове земље Србију представи као добру земљу за страна улагања, нагласивши да Србија спрема пакете пореских олакшица које ће понудити страним инвеститорима како би побољшала пословну климу.

Премијер је нагласио да је европски пут једини могући пут за Србију и захвалио на подршци коју Аустрија пружа у процесу придруживања.

Вицеканцелар Аустрије нагласио је да временске непогоде погађају цео регион и да зато Аустрија саосећа са Србијом и да због тога мора и жели да помогне.

Шпинделегер је, говорећи о економским односима двеју земаља, истакао да ће препоручити аустријским инвеститорима да појачају своја улагања у Србију.

Нагласио је и да су представници Европске уније задовољни оним што је Србија постигла у процесу придруживања и да ће Аустрија убедити своје европске партнере да прихвате Србију у најкраћем могућем периоду.

Вучић ће током дана разговарати и са председником Аустрије Хајнцом Фишером, министром спољних послова Себастијаном Курцом и представницима Удружења индустријалаца.

Премијер Србије ће учествовати и на конференцији Бусинеш Бридге у организацији Сената привреде Аустрија-Србија.

Шеф аустријске дипломатије истакао је, уочи доласка Вучића, да је веома значајно што радна агенда српског премијера, поред политичких, обухвата и састанке са аустријским бизнисменима.

"Избор Александра Вучића је, према мом мишљењу, био важан знак за Србију. Постоји јасан план реформи које следе и то су сва аустријска предузећа и Аустријанци који живе у Србији оценили као позитиван сигнал за пут у будућност", оценио је шеф аустријске дипломатије у изјави Танјугу.

"Радујемо се посети Вучића и он свесно нема само политичке састанке, већ има и термине са многим великим аустријским предузећима, који су инвеститори у Србији", објаснио је Курц.

Он је изразио уверење да та размена мишљења са привредницима има смисла, јер, како је приметио, што је биља инвестициона клима по аустријска предузећа биће могуће отварати више нових радних места и постоји шанса за привредни раст Србије.