Вести

Вучић: Производња у ФАП-у од септембра

Фински произвођач камиона "Сису ауто" преузеће део имовине "Фабрике аутомобила Прибој", предвиђено је потписаним Меморандумом о сарадњи те две компаније. Најављено је да ће на основу те инвестиције у септембру у ФАП-у бити запослено првих 200 радника, а касније још 400.

Меморандум су, у присуству премијера Србије Александра Вучића, амбасадора Финске у Србији Пеке Орпане и радника, потписали министар привреде Србије Душан Вујовић и власник финске компаније Тимо Корхонен.

"Ово је велики дан за ФАП, Прибој, али и Србију, јер је доведена реномирана европска фирма која ће за кратко време оживети некадашњи центар индустрије у овом делу Србије", рекао је Вучић.

Додао је да је данас толико важан дан за Србију да не верује да ће у наредним годинама бити много таквих дана.

Како је Вучић најавио, за три месеца је потписивање уговора, а од септембра би у ФАП-у требало да почне производња финских камиона за светско тржиште и да првих 200 радника поново буде за машинама, а онда и осталих 400.

Он је поручио да, познајући и власника фирме, као и Финце, очекује да ће бити запослен далеко већи број људи, а од радника затражио да и даље буду посвећени раду и да показују енергију, коју су и до сада показивали.

Вучић је додао да очекује да ће фабрика успешно пословати и да држава узима порез и пуни буџет, а не да дотира.

Премијер је навео да кључни разлог што су се партнери из Финске одлучили за ФАП нису ни машине, није ни влада, већ то што су видели жељу радника и њихову енергију и додао да је потпуно сигуран да ће се направити добар бизнис.

"Када ФАП крене, живне и Прибој и цела регија, а тим камионима помоћи ће се и цела Србија", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се 12 година тражио стратешки партнер, да му многи нису веровали када је рекао да је то могуће и поручио да је поносан на све који су то и омогућили.

Премијер је још једном поручио да су финске фирме изванредне, да постављају на почетку мање циљеве, а да онда временом траже и запошљавају још више људи, не газе дату реч и држе се договореног.

Упитан шта ће бити са ливницом у Пријепољу, Вучић је рекао да је разговарао са директором ливнице, да има више понудилаца и да ће се у јулу, августу, почети разговори о ливници.

Вучић је посебно захвалио амбасадору Финске Пеки Орпани на ангажману у читавом послу.

Директор финске компаније каже да је најважније да у Прибоју имају вредне и компетентне раднике и да верује да ће у комбинацији са финским знањем и механизацијом направити профитабилан посао.

Предвиђено је да Влада Србије подржи инвестицију "Сису аута" у Прибоју. План те компаније је да у Србији оснује компанију за производњу, продају и развој тешких комерцијалних возила и компоненти.

Фабрика "Сису" има традицију дугу осам деценија. За то време је развила наменске камионе за тешку индустрију и војна возила.

Ради реализације инвестиционог пројекта, инвеститор намерава да купи део имовине и опреме ФАП-а, саопштила је Влада Србије.

Подсећа се да је Влада у новембру прошле године основала Радну групу за проналажење одрживог решења за ФАП.

Србија овим повећава своје присуство на светској мапи аутомобилске индустрије као држава у којој се производе "Фијатови" аутомобили, аутобуси "Икарбус-Мерцедеса" и тешки камиони "Сису ауто", уз најављену сарадњу кинеског ЈАК-а и "Застава камиона" за производњу лаких комерцијалних возила, наводи се у саопштењу.