Вести

Вучић: Сагласност о кључним питањима

Председник СНС-а Александар Вучић изјавио је да је на састанку са лидером НДС-а Борисом Тадићем о кључним питањима постигнут значајан ниво сагласности. У Србији наступио историјски тренутак када је нужно да влада и опозиција сложно раде на решавању проблема, рекао је Тадић. Разговори се настављају током викенда.

Будућа влада функционисаће као озбиљан тим, а "политичке партије једном за свагда биће избачене из јавних предузећа и управних одбора", рекао је Александар Вучић, после састанка са Борисом Тадићем.

"Ми ћемо током викенда наставити разговоре", рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре наводећи да је суштина разговора био план и програм и оно што је важно за напредак Србије, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је Србији потребна влада која ће радити, бити озбиљна, одговорна, стручна, "а не да се прави по квотама и контингентима".

"С тиме се сложио Тадић. Важно је да смо изразили жељу да заједнички радимо за добро Србије и изборимо за бољи живот грађана Србије", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се темељно и опсежно разговарало о ситуацији у Србији, о пословима пред нама, затим какве је реформе потребно спровести, да треба омогућити фискалну консолидацију земље и стварање здраве екомоније.

"Потребно је народу да се каже истина каква јесте, ништа не треба да скривамо већ да се боримо, да влада треба да буде озибиљан тим и да сви водимо рачуна о виталним државним и националним интересима без обзира на то да ли смо у опозицији или на власти", рекао је Вучић.

Лидер СНС-а најавио је да ће седница Главног одбора странке на којој ће се донети коначан став о будућој влади, бити одржана највероватније у понедељак или уторак.

Вучић је поручио и да ће се Србија ускоро суочити са протестима, за које претходна власт није крива.

"Уставни суд је рекао - до 14. маја завршавамо са предузећима у реструктурирању. Ни лук јео, ни лук мирисао, а бићемо криви. Морамо да радимо на другачији начин и да постављамо економске темеље на другачији начин", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је зато неопходно да се у наредном периоду политичке странке не баве "демагошким флоскулама.

Лидер напредњака је поновио да жели да направи добар тим у влади и да ће једино тако моћи да се спроведе програм, па да му због тога не смета да у влади седе они који нису чланови СНС-а.

Вучић: Могућа заједничка седница влада Србије и БиХ

Александар Вучић верује да би током ове године могла да се одржи заједничка седница влада Србије и Босне и Херцеговине.

Вучић је рекао да планира да иде у Сарајево будући да тамо није био годину и по дана, и да је то важно због регионалне стабилности и односа Србије и БиХ.

"То је важно због односа искреног партнерства и пријатељства које морамо да градимо. При томе поштујемо Дејтонски споразум и волимо РС, али веома поштујемо и поштоваћемо интегритет Босне и Херцеговине", рекао је Вучић.

За Србију је, како је нагласио, важно да се народи у БиХ договарају, али и да грађани добро живе, као и да две земље имају одличну економску сарадњу.

Тадић: Сви морају да допринесу решавању проблема

Председник НДС-а изјавио је да је у Србији наступио историјски тренутак када је нужно да влада и опозиција сложно раде на решавању друштвених и економских проблема, и истакао да ће се његова странка тако понашати без обзира на то да ли ће бити део владајуће коалиције или остати у опозицији.

"Постоје околности када се земље суочавају са историјским искушењима и влада ће морати да доноси тешке одлуке, а то неће моћи да чини ако позиција приступа демагошки том процесу", рекао је Тадић.

Тадић је, како је истакао, веома задовољан данашњим разговором, јер су идентификовани кључни проблеми друштва и начини на које они морају да буду решавани, а разговори о могућој сарадњи СНС-а и НДС-а биће настављени наредних дана.

Састанак је, према његовим речима, био готово у потпуности фокусиран на економска и егзистенцијална питања, и показао да постоји највиши могући ниво сагласности двеју странака о тим темама.

"Нисмо имали договор о учешћу НДС-а у влади пре избора, али смо имали коректну дебату. Наставићемо разговоре о томе да ли ће НДС ући у владу или ће бити у опозицији. Најважније је што смо сагласни око друштвених проблема и начина на који треба да се решавају", казао је Тадић.

Одговарајући на питања новинара о односу према СПС-у и његовој евентуалној партиципацији у влади, Тадић је рекао да учешће социјалиста у влади не би ојачало њен капацитет да у будућности доноси одлуке које су економски мотивисане и одрживе.

Иначе, напредњаци су преговоре о формирању владе почели у понедељак сусретом са представницима Савеза војвођанских Мађара, који су добили позив да учествују у новој влади, да би дан касније у седиште СНС-а стигао и лидер социјалиста Ивица Дачић, са којим би разговори требало да буду настављени.