Вести

Вучић: Солидарни порез и након избора

ЛАЗАРЕВАЦ -- Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да солидарни порез важи за све који раде у јавном сектору и да неће бити укинут одмах после избора.

"Нисам дошао да лажем како ћемо то да урадимо дан после избора, јер је то неодговорно и неозбиљно и то говоре људи који појма немају какве су јавне финансије које су деценијама разаране и уништаване", рекао је Вучић новинарима приликом обиласка Рударског басена "Колубара".

Србији је потребно оздрављење и смањење фискалног дефицита, додао је, а не увећавање "да би политичари били популарнији". "Баш ме брига за њихову популарност", рекао је Вучић.

Вучић је, приликом посете Рударском басену "Колубара", рекао да је то предузеће од губиташа стигло до позитивног биланса и поручио да ће сви морати да плаћају електричну енергију исто као што плаћају и порез. То односи и на оне делове земље у којима је већ традиција да се рачуни за струју не плаћају, попут Бујановца и Прешева. Додајући да разуме "политичке притиске" у таквим случајевима, Вучић је рекао да то једноставно не може да се дозволи, јер онда грађани неће бити једнаки и поручио: "Или ће плаћати струју или је неће имати".

Он је казао да је "Колубара" произвела милион тона угља више од планираних биланса, а да је 8. фебруара ове године оборен рекорд стар 26 година од 116.000 тона у једном дану.

Вучић је указао да је "Колубара" од 3,8 милијарди динара губитка дошла до позитивног пословања од 800 милиона динара и нагласио да су то добри резултати.

Он је оценио да је добро што је Рударски басен преузео 1.470 радника из предузећа "Колубара услуге" који су, како је навео, радили за 25.000 динара, а сада ће имати пристојније услове и боље плате.

Вучић је данас с руководством "Колубаре" договорио да се промени неправедна расподела и да они који раде најтеже послове не трпе, а да, с друге стране, држава добије средства потребна за нормално функционисање.

"Тражим од свих који су љути на мене, на Владу, да такве мере подрже, јер то не радимо зато што неког мрзимо већ зато што хоћемо да имамо здраву државу и економију и да то људи виде већ крајем ове и почетком следеће године", поручио је Вучић.

Оценивши да је Закон о јавним набавкама донео побољшања Вучић је напоменуо да су у међувремену уочени одређени проблеми са "професионалним ометачима тендера", због чега је најавио измене тог закона.

"У једном тренутку нам је стало 60 машина зато што је неко платио да се сруши поступак јавних набавки", навео је Вучић.

Вицепремијер је рекао да ће у производњу на коповима бити уложено до 150 милиона евра.

ЗА МАЊЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА ПРВИ "СРПСКИ МЕРЦЕДЕС"

Вучић је поручио да је изузетно важно да Србија постане атрактивна за стране инвеститоре и у том контексту најавио да ће се за мање од месец дана на улицама наше земље појавити први "српски мерцедес".

"Чуо сам да су неки рекли да Мерцедес никад неће доћи у Србију. Бош је већ отворио фабрику у Пећинцима, а за мање од месец дана први српски мерцедес ће се појавити на нашим улицама", рекао је Вучић у обраћању полазницима Лондонске комерцијалне школе која данас обележава трогодишњицу рада у Србији.

Према његовим речима, долазак великих страних компанија важан је због тога што оне обезбеђују тржиште и гарантују да ће имати одређени број запослених а истовремено доносе "ноу-хау" и за менаџмент, и за процес производње.

"Али пре свега њихов долазак је важан да би се променила свест и однос према капиталу, послу и профиту", истакао је он.

Сумирајући резултате у последњих годину и по дана, Вучић је рекао да су остварени помаци који нису безначајни, пре свега у европским интеграцијама, јер нас у свету виде другачијим очима и као поузданог партнера.

Он је такође истакао да је актуелна власт покушала да заустави ланац превара, пљачки и корупције и нагласио да ће та борба бити у предстојећем периоду веома тешка.

"Али државу не могу да победе и ми ћемо успети да се спремимо за ЕУ и да кроз поглавља 23. и 24. обезбедимо функционисање правне државе", рекао је Вучић.

Како је истакао, главни задатак у будућности биће привредни развој и напредак економије. У том циљу потребно је променити пословно оркужење, односно све оно у чему смо у претходном периоду били лоши.

"До краја јуна морају бити донети закони о раду, приватизацији, планирању и изградњи, стечају и јавним службеницима", истакао је он, нагласивши да власт можда неће моћи да се увек сложи са свима, али да ће се разговарати са синдикатима.

Један од највећих проблема Србије, према његовим речима, јесте јавни дуг, односно високи фискални дефицит, на чијем ће се смањењу радити кроз уштеде у јавном сектору. Истовремено, додао је, од изузетног значаја је развој приватног сектора.

"Важно је да научимо људе да мисле о приватном бизнису и да се држава што мање пита. Морамо да променимо филозофију по којој је важно само наћи посао у локалној самоуправи где је плата мала али капље а и не морамо много да се трудимо", рекао је он.

Како је нагласио, он неће обећавати немогуће и додворавати се никоме, па тако неће обећавати ни да ће солидарни порез бити укинут одмах после избора јер све те мере морају остати на снази све док привреда не буде довољно јака да може да издржи јавни секор.

НИЈЕ БИЛО ИЗМЕНЕ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА

Вучић је изјавио да није било никакве измене бриселског споразума Београда и Приштине и да "ништа није договорено док све није договорено". Упитан да ли је договором око тога да буде један суд за седам општина на северу КиМ измењен бриселски споразум, одговорио је: "Ма какви. Прво, није ништа измењено из бриселског споразума и није ништа договорено."

"Има једно правило да ништа није договорено док све не буде договрено", рекао је Вучић, коментаришући јучерашњу рунду дијалога у Бриселу којој је присуствовао.

Он је навео да му је тешко да објасни и тактику Београда јер постоје ствари које не сме јавно да каже, али и поручио да треба имати поверења у руководство Србије јер знају шта раде.

"Не знам ко је излазио са каквим изјавама, али ово је ствар коју вам кажем", рекао је Вучић.

НЕМА ВРЕМЕНА ЗА КОКЕТИРАЊЕ

Вучић је изјавио да досадашњи ток кампање не може да се мери са оном из 2012. и да постоји један нормалан однос и додао да "са њим нико не кокетира, јер за тако нешто нема ни времена". Он је рекао да не примећује да је досадашњи ток кампање прљав.

"Ми као неко, ко би требало да је био спреман, немамо ни спотове, ни плакате и за разлику од других, не обећавамо мед и млеко", рекао је Вучић.

Он је навео да напредњаци не говоре да ће све што је лоше да укину истога дана и "да ће све са неба да нам падне - неће". Вучић је рекао да, када буде био у кампањи, да ће говорити само оно што је план за будућност и што је реално.

"Ако то грађани буду разумели, такви ће резултати бити, а ако желе, неће благоглагољиве да чују. Немам са тим проблем", рекао је Вучић.

Он је навео да се у сваком случају досадашњи ток кампање не мозе мерити са оном из 2012. и да постоји један критички и нормалан однос.

"Ниједно име нисам изговорио и не бавим се политичком конкуренцијом, већ послом који је пред нама", рекао је Вучић.

На питање да се у медијима помиње одређено кокетирање опозиционих странака са властима, Вучић је рекао да са њим нико не кокетира.

"Са мном нико не кокетира и нема времена за кокетирање. Радим и имам друге обавезе и стварно немам времена да негде нешто демантујем и тиме се бавим", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг