Вести

Вучић: Србија испуњава обавезе и у њу вреди улагати

СМЕДЕРЕВО - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија све своје обавезе према инвеститорима испуњавати тачно и на време и да тиме показује да је поуздан и озбиљан партнер и земља у коју вреди улагати.

Вучић се на церемонији полагања камена темељца новог производног погона фирме ПКЦ захвалио финским партнерима и пријатељима што поштују све што су уговорилили и, како је истакао, раде вредно и марљиво.

Он је прецизирао да је у погонима ПКЦ у Смедерву до сада радило 100 радника, да ће их од сада бити 250 а до краја године 500, те да ће до 2016. године бити 2.500 запослених.

Најављујући да ће 31. децембра радници ући у нове хале, те да рок за градњу истиче 7. децембра, Вучић је рекао да је у том смислу замолио извођаче да обаве посао на најбољи могући начин и "да урадимо и завршимо оно што је наше".

"Након тога сигуран сам да ће и ПКЦ и друге финске компаније отварати нове погоне у нашој земљи", навео је Вучић.

Поновио је да се лагано смањује незапосленост у Србији, али и подсетио да је то и даље велики проблем, што, како је навео, илуструје пример новог погона ПКЦ у ком је за 250 радних места конкурисало пет хиљада људи, а Смедерево, додао је, ни приближно није међу најугроженијим местима у у Србији.

Смедерево је због Железаре и 5192 запослена веома значајно за Србију, навео је премијер и приметио да би велики посао био урађен ако би од тих пет хиљада који су конкурисали посао добило бар хиљаду и по људи.

Фински партнери су истрајавали на ономе што су и тражили, али смо и ми одржали нашу реч, навео је Вучић и додао да ако завршимо изградњу до 7. децембра то ће значити да смо показали да је Србија озбиљна земља у коју вредуи улагати и инвестирати.

Финци од понедељка у Београду због ФАП-а

Премијер Вучић и фински амбасадор Пека Орпана најавили су да ће следеће недеље у Србију доћи делегација финске компаније за производњу камиона СИСУ која је заинтересована за ФАП.

"Људи из финске компаније су овде следеће недеље", рекао је Вучић.

Долазак још једне финске компаније за нас је јако важан, додао је Вучић, наводећи да у случају ФАП-а постоји проблем хипотекарних поверилаца.

Он је , међутим, рекао да ћемо урадити све да СИСУ дође и да прозводи све што, као и да пласира ту робу, те да се планира да се сачувају запослени и све оно што у Прибоју постоји.

"Мислим да смо на овом примеру (ПКЦ) показали да је Србија озбиљан и одговоран партнер" рекао је Вучић.

Амбасадор Финске Пека Орпана је навео да је СИСУ стара и добра компанија која прави софтициране и специјализоване камионе и додао да веома озбиљно ради на томе да дође у Србију.

Орпана је навео да ће делегација СИСУ доћи у понедељак на три недеље у Србију и да ће радити на томе да се нађе решење, изразивши наду да ће се посао реализовати што је пре могуће.

У мају ове године у Прибоју су потписали Меморандум тадашњи министар привреде Душан Вујовић и власник и директор компаније СИСУ Тимо Корхонен, а потписивању је присуствовао и Вучић, који је тада најавио да ће се у новим погонима запослити најмање 600 радника, и то само у производним, те да он очекује да ће бити запослен и далеко већи број људи.

Додао је такође да очекује да ће фабрика успешно пословати, а да ће држава узимати порез и пунити буџет, а не да дотира њен рад, а радницима поручио да и даље буду посвећени раду и да показују енергију, коју су и до сада показивали.

Корхонен је тада рекао да је у последњих неколико месеци три пута био у Прибоју, да је било пуно посла око прављења бизнис плана, али да се данас зна да постоје могућности за покретања производње и да је зато и потписан овај Меморандум.

Како је нагласио најважнија ствар коју је у Прибоју видео су вредни радници који имају компетенције и да сматра да заједно са знањем које има Финска, може да се направи профитабилан посао.

Држава ће помоћи сваком ко жели да преузме Железару

Вучић је изјавио да се на проналажењу стратешког партнера за смедеревску Железару ради много и напорно и да је држава спремна да помогне сваком ко жели да је преузме.

Вучић је рекао да је проналажење стратешког партнера за Железару тешко, да то знају и радници и подсетио да се огроман број железара у западној Еврпои и на источном тржишту затвара.

"Боримо се и надамо да ћемо успети да нађемо решење, разговарамо са америчким ЕСМАРК-ом и са компанијама из Руске федерације и Индије. Нису лаки разговори али даћемо све од себе да то урадимо јер нам је то велики носилац БДП-а и индустријске производње и даје огроман број запослених", рекао је Вучић.

Он је истакао да смедеревска Железара ствара велике губитке и да зато држава грчевито тражи стратешког партнера.

"Спремни смо да помогнемо сваком ко би преузео Железару озбиљним финансијким средстивма и на све друге начине. То није само интерес 5.200 породица Смедерева и смедеревског округа већ и целе Србије", поручио је Вучић.

Приватни сектор без нових намета, заштитићемо сиромашне

Уз најаву да у понедељак почињу разговори о ребалансу буџета и смањењу плата и пензија, Вучић је поручио да се то односи само на јавни сектор, а да приватни сектор ни на који начин неће бити оптерећен додатним порезима.

Он није могао да каже на који ће начин бити обављено смањење плата и пензија, јер, како је навео, у понедељак о томе почињу разговори унутар владе и са представницима Међународног монетарног фонда, али је поновио да се то односи само на плате у јавном сектору и на пензије, те да ће најсиромашнији бити апсолутно заштићени.

"Сви су научили да треба да радимо у јавном сектору као да приватни не постоји, а приватни сектор је главни. Приватни сектор нећемо да оптерећујемо никаквим додатним порезима ни на који начин", рекао је Вучић.

Он је додао да су се многи у претходном периоду неодговорно понашали повећавајући плате и пензије због успеха на изборима и обезбеђивања коалиција, а да нису поштовали економску логику, истакавши да држава жели то клупко да одмота до краја.

"Желимо да завршимо са свим проблема и извршимо све неопходне реформе како бисмо за две-три године имали потпуно нормалну и здраву земљу. Гледаћемо да то не буде ништа драматично, иако није пријатно, али да људи свакако могу да издрже и да најсиромашнији буду апсолутно заштићени", рекао је Вучић.

Вучић иде у посету Финској

Вучић је рекао да је добио званичан позив да посети Финску и најавио да ће то и учинити, јер је реч о једној од најразвијених земаља, али и о људима који су најмарљивији и од којих можемо много да научимо.

Он је оценио да је наш највећи подухват када успемо да доведемо инвеститоре који ће имати пласман и тржиште за своју робу.