Вести

Вучић: Србија је сита шарених лажа

Не бих искључио могућност да више странака уђе у нову владу. Желим да направимо консензус око кључних државних и националних циљева, јер се не бавим личним калкулацијама. Хоћу да људи виде да смо кадри да спроведемо неопходне реформе.

То у интервјуу за „Новости“ поручује лидер напредњака Александар Вучић, чија је странка јуче одржала велики митинг у Хали спортова на Новом Београду. Он тврди да се 16. марта одлучује идемо ли у будућност или се враћамо у прошлост.

* Треба ли вам широка коалиција због избацивања преамбуле из Устава и такозваног меког признавања Косова?

- О томе уопште нисам размишљао. Уосталом, имамо Устав и законе који су потпуно јасни. Размишљам једино о економским реформама. Морамо да престанемо да обмањујемо људе како је могуће укидање солидарног пореза.

* Динкић је против стезања каиша, а Дачић је сумњичав према закону о раду. Јесу ли тиме себе унапред искључили из нове владе?

- Свако има право на своју кампању. Као човек који очекује велику подршку народа, имам разумевања и за политичке противнике који често говоре ствари које нису у складу ни са истином ни са могућностима. Мислим да ће се први пут десити да највеће поверење народа добију они који су понудили најмању „шаргарепу“. Јер, народ добро зна када неко нуди шарене лаже.

* Јесте ли се договорили о коалицији са ЛДП, како се спекулише?

- Не постоји никакав договор. Али, спреман сам да разговарам о будућности Србије са свим политичким актерима.

* Можда су приче о влади са ЛДП потекле од ваше напрасне блискости са тзв. другом Србијом...

- То су приче из кухиња људи који су покушавали на све начине да дисквалификују мене и моју странку, па су то чинили из различитих углова.

* Има ли шансе да уђете у савез са Тадићем? И да ли би та одлука покварила ваше односе са Николићем, који је против тог аранжмана?

- Свакако ћу разговарати са Николићем о саставу нове владе, уколико добијем поверење. А, што се Тадића тиче, искрено сам разочаран због његове реакције на „Београд на води“. Сматрам га пристојним човеком и нисам очекивао такву себичну политичку реакцију на нешто што је изванредно за нашу земљу.

* Колико су реална ваша упозорења да ће се ДС са тајкунима, а уз помоћ појединих партија из садашње власти, ујединити против СНС иоставити га у опозицији?

- Знам нешто више од обичних људи о утицају тајкуна и њихових медија и појединих странака. Занимљиво је када се по питању екстремизма, социјалдемократске странке уједињују са екстремном десницом. Имају и истог политичког гуруа.

* Ко је тај гуру?

- Знам из које странке долази, али не бих сада о томе. Ниједног секунда нисам реаговао када су ме лично и политички вређали. Међутим, морао сам оштро да их нападнем кад је реч о угрожавању стабилности Србије. Зато сам веома љут када помињу украјински сценарио. А, посебно, када кажу да нису баш тако мислили. А, јесу ли мислили да бацају на колена гувернере, да шамарају тужиоце, пале владине зграде... То су биле слике из Кијева. Или су „мислили“ да се неко тамо мазао пекмезом? То су веома опасне игре. Ђилас и разни десни екстремисти показали су да им је једина намера дестабилизација и рушење Србије. Ако њихове изјаве нису јасно ишле у прилог томе, онда ја не умем да читам.*

* Састали сте се недавно и са Вуком Јеремићем. Јесте ли га убеђивали да буде нови шеф дипломатије?

- Нема истине у томе. Разговарали смо о његовом ангажману у међународним организацијама и како би он требало у свету да подржи рад владе. И то је то.

* Говорили сте и да неких ваших кадрова више неће бити у влади. Јесте ли мислили на Бачевића?

- О томе ћу говорити после избора. Не мислите ваљда да сам задовољан радом свих људи.

* Најављују се откази, минус у буџету је огроман. Имате ли планкако да победите кризу?

- Не можемо да трошимо више од онога што имамо. Волео бих да лекари имају веће плате, али ми немамо одакле то да им исплатимо. Нисам ја за то крив, него неки пре мене који су уништили државну касу. Или ћемо водити реалну и рационалну политику или ћемо наставити да се лажемо.

* Али шта конкретно нудите?

- Одредићемо које су то општине и окрузи у којима ћемо правити инвестиционе пакете, боље од Македоније и Бугарске. Притом, морамо да се фокусирамо на четири гране: аутомобилску индустрију, пољопривреду, ИТ сектор и грађевинарство. Даваћемо пореске олакшице домаћим малим и средњим предузећима, која буду желела да запосле нове раднике. Сигуран сам и да ћемо да се изборимо против корупције и криминала и да ће већ крајем 2014. људи моћи да осете некакав бољитак.

* Је ли нереална амбиција да освојите више од 50 одсто гласова?

- ТРАЖИМ да освојимо више од свих осталих заједно. То је моја жеља и циљ. У недељу не бих био срећан ако бисмо добили 25 одсто. Играм као Савићевић и Мијатовић. Идем право на гол. Не враћам лопту голману са 30 метара.

* Хоће ли „Београд на води“ бити ваше Потемкиново село?

- Не говорим о „Београду на води“ као свом предизборном адуту него као о насушној потреби за целу Србију. Он ће производити нова радна места и раст српског грађевинског сектора као педесетих година прошлог века. Или је боље да оставимо картонске кутије испод „Газеле“? У Србији је најбоље да ништа не радите. Не занима ме ко ће да ме мрзи зато што више радим од њега. Пола свог радног дана завршим док ти генијалци попију јутарњу кафу у кафићу.

* Неки процењују да немамо новца ни за рашчишћавање терена...

- У „Фијат“ је уложено бар десет пута више од онога колико је потребно за рашчишћавање Савског амфитеатра. По тој логици ни „Фијат“ није требало да дође. Критизери све то знају, али њихов највећи пројекат је како да заврше комбинацију за себе. Руководе се само мржњом према мени. Они не могу да ми опросте што сам ја то предложио. Тако су нападали и Бранка Пешића.