Вести

Вучић: Србији нико не може да наређује

Тањуг | 08. 09. 2014. - 21:09х 08:32х | Фото: Ђ. Којадиновић | Коментара: 222
Србија није уводила и неће уводити санкције Русији, изјавио је председник Владе Србије Александар Вучић у интервјуу руској агенцији Итар-Тасс.
"Srbija je danas slobodna zemlja. Ona se nalazi na evropskom putu, ali Srbiji niko ne može da naređuje da ruši odnose sa Ruskom Federacijom. I Srbija je pokazala da je zemlja koju treba uvažavati", rekao je Vučić.

Вучић је интервју заменику генералног директора руске државне агенције Михаилу Гусману дао на српском језику, али је изговорио и неколико реченица на руском.

"Као што знате, учим руски језик, али га не говорим течно. Српски и руски народи су веома блиски и имамо веома много пројеката. Треба да много учинимо заједно у будућности и желим да кажем да је Србија - слободна и независна држава, да је Србија на европском путу, али Србија није увела и неће уводити никакве санкције Русији", рекао је премијер Србије на руском језику.

Вучић је, такође, казао да приликом сусрета са патријархом Српске православне цркве (СПЦ) Иринејем прво или друго питање буде "какви су сада односи са Русијом", и да му је поглавар СПЦ рекао да "Црква сматра да није потребно уводити санкције Русији".

"Рекао сам му: Црква у Србији не одлучује, али вам хвала на мишљењу. и веома је важно да знамо шта црква мисли", рекао је Вучић.

Премијер Србије је за себе навео да је "човек који се труди да рационално руководи владом Србије, ради то што је најбоље за Србију увек и у сваком тренутку".

"Не кријем од наших руских партнера да се налазимо на европском путу", рекао је Вучић, додајући, притом, да никада "није трпео никакав притисак" руског руководства.

"И ја сам то говорио, као што знате, и свугде на Западу, јер немам две различите прице. Исто говорим и вама, и на Западу. И исто говорим у Београду. И на Западу говорим: да, налазимо се на европском путу, али нисмо увели и нећемо уводити санкције Русији", одлучно је рекао Вучић.

Српски премијер је подсетио да је велики део српског народа "невероватно повезан историјским, културним, верским и другим различитим везама са руским народом".
"И то све, колико је тешко погодило и руски и украјински народ, што се сада дешава на југоистоку Украјине, српски народ заједно са свим словенским народима осећа и веома пати", рекао је Вучић.

Говорећи о везама руског и српског народа, премијер Србије пренео је да му је један житељ Републике Српске рекао да "у Србији никада неће схватити колико људи из РС воле Србију".

"A drugi mi je rekao da Rusi nikada neće shvatiti koliko deo Srba voli Rusiju. I to su tradicije našeg naroda. I, mada moj posao nisu tradicije, već racionalan rad, naravno, ne mogu da se pravim da ne znam šta znači tradicija i dobre istorijske veze", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je istakao da će važan događaj ne samo za Srbiju, već i za rusko-srpske odnose imati i predstojeće obeležavanje 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

"Jugoslovenske snage, pre svega srpske, uz veliku, ogromnu podršku i pomoć Crvene armije, oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. I to je bila jedna od velikih istorijskih naših pobeda. I ponosan sam što ćemo posebno slaviti taj datum. I što ćemo obeležiti upravo pobedu. I hrabrost, i borbu za slobodu, borbu za život, ostvarenje prava na život i srpskog naroda i građana Srbije. I rekao bih, konačnu pobedu nad fašizmom na ovoj teritoriji", rekao je Vučić.

"Tu antifašističku tradiciju srpskog naroda i Srbije i dalje ćemo razvijati, održavati i ponositi se njome. I ubuduće ćemo pokazati koliko smo zahvalni našim precima. Onima koji su nas oslobodili od fašističkog zla, kako nikada više ne bi dozvolili takvu pretnju našoj slobodi", kazao je premijer Srbije.

Prema Vučićevim rečima, Srbija priprema veliki broj manifestacija.

"Očekujem da ćemo imati važne goste iz inostranstva - i sa Zapada, i sa Istoka. Mislim da će na Dan oslobođenja ogroman broj ljudi prisustvovati na proslavi tog velikog dana u srpskoj istoriji", uveren je Vučić.

Prenoseći izvode iz intervjua, Itar-Tass je najavio da će u celini razgovor sa Vučićem biti objavljen u dnevniku "Rosijskaja gazeta" i emitovan u emisiji "Formula vlasti" na TV kanalu "Rusija 24".