Вести

Вучић: Установљено је одакле су дошли напади на "Пешчаник"

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је установљено да је сајт Пешчаника био "нападнут" са две адресе, али да тај напад нема никакве везе са државом. Представници ОЕБС-а немају ниједан једини доказ за примере цензуре које су навели, рекао је Вучић.

Вучић је новинарима у Влади Србије рекао да је након свега што се дешавало у последње време имао сумњи да је сајт Пешчаника "нападнут и оборен", што се потврдило тачним.

Установљено је, додао је, и одакле су ти напади дошли, као и да то нема никакве везе са државом.

Премијер је рекао да ће држава све такве случајеве испитати и обелоданити ко стоји иза њих.

Сајт Пешчаника је нападнут са две адресе, рекао је премијер и додао да у овом тренутку не може да каже и које су то адресе док не буде завршена истрага.

Када истрага буде завршена јавност ће добити комплетну информацију о томе, рекао је премијер.

Поводом инормације објављене на Пешчанику да је докторска дисертација министра унутрашњих послова Небојше Стефановића плагијат, премијер је приметио да је никад глупље образложење није прочитао у животу.

"То је најглупље нешто што сам прочитао у животу", рекао је Вучић и додао да се са том констатацијом сложио и министар просвете Срђан Вербић.

Премијер је рекао да је тај напад, ако је већ неко желео да нападне Стефановића, могао да буде и много паметнији, али, додао је, изгледа да је данас популарно нападати на овај начин.

А на питање да ли ће министар поднети оставку ако се утврди да је Стефановићева дисертација ипак плагијат он поднети оставку, Вучић је рекао:

"Небојша ће у том случају сигурно знати шта треба да уради".

Према Вучићевим речима, обавеза државе да обезбеди услове за рад и свих невладиних организација цивилног друштва и да ће то важити и за повереника за информације Родољуба Шабића и заштитника грађана Сашу Јанковића, као и на пример, Агенције за борбу против корупције, иако, како је рекао, одатле није било притужби до сада.

ОЕБС нема доказе за примере цензуре које је навео

Вучић је рекао да је што се тиче извињења које је затражио од ОЕБС-а за њега важно да се установило да је говорио истину, да је био у праву и да представници ОЕБС-а немају ниједан једини доказ за примере цензуре које су навели.

Вучић је рекао да је у разговору са представницима те организације шест пута пута поставио питање у вези "друге стране", "Телепромптера", као и блога Блица и навео да није добио никакав одговор, али је додао да је Блиц био коректан и да су им и сами рекли да то нема везе са цензуром.

Он је рекао да су се у разговору усагласили да цензуре не сме бити и да ће држава Србија предузети све мере када је рецимо у питању сајт Пешчаника који је ових дана био нападнут.

Како је рекао, саговорницима у ОЕБС-у је поручио да ће држава све такве случајеве да испита и обелодани ко, како и зашто стоји иза њих.

На крају Вучић је запитао и како је то уопште држава Србија могла да нападне сајтове "Телепромтера" и како је скинула блог са Блицовог сајта и додао да је то питао и њих и да је одговор био "туц-муц".

Вучић је рекао да је одговор био сличан ономе што је рекао и повереник Родољуб Шабић - о томе да је било притисака, али да не могу да се изнесу.

"Е, такви су одговори. Поносан сам на чињеницу што Србији нису могли да покажу и докажу", рекао је Вучић.

Проценићемо шта је најбоље по питању избора на КиМ

Премијер Вучић изјавио је да ће данас разговарати са представницима Срба са Косова и Метохије о изборима заказаним за 8. јун, да неке одлуке ЦИК-а не сматра разборитим, али да решење није ни неизлазак на те изборе.

"Ми морамо да се понашамо одговорно и у складу са државним интересима и такву одлуку ће доносити и држава Србија и неће се крити иза председника општина", рекао је Вучић.

Он је навео да ће председници општина на КиМ добити упутства, и да је уверен да ће знати како да то пренесу нашем народу.

Избори на КиМ су заказани за 8. јун , а представници Срба су замрзли учешће на изборима због одлука које је донео ЦИК о грбу косова на гласачким листићима.

Процена штете са међународним организацијама

Вучић је изјавио да ће Србија процену штете изазване поплавама радити заједно са ЕУ, УН, Светском банком и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), како би пред грађане и свет изашли "чисти као суза".

Кад је реч о реду потеза на обнови објеката и инфраструктуре уништених у поплавама, премијер је рекао да је Влада Србије данас донела Уредбу да се "Путевима Србије" даје да раде на обнови свих категоризованих и некатегоризованих путева, наводећи да то мора приоритетно да се уради, јер почиње и берба малина, летине...

Он је навео да затим иде поправка објеката, па обнављање енергетског сектора...

Како је рекао премијер, све се то ради из буџетских средстава, односно буџета Републике Србије и буџета локалних самоуправа, и подвукао да још није узиман новац из донација и помоћи која је стигла.

Вучић је рекао и да је новац који се добија као помоћ транспарентан и објављен на сајтовима.